Les sales petites aixequen el teló

10.09.2015

Catalunya ja ha aixecat el teló i, a poc a poc, els teatres comencen a a presentar les seves temporades i recuperar la normalitat. Com que la programació és, (per sort!) molt extensa, us oferim alguns dels nostres imprescindibles. Les obres de La Seca Espai Brossa, El Maldà i la Sala Beckett que no ens volem perdre.

Fuenteovejuna de la cia Obskené

Fuenteovejuna de la cia Obskené

La tria de Núvol:

Psicosis de les 4.48: Per fi una obra de Sarah Kane arriba a Catalunya. L’espectacle, “un manifest sobre el desig i la impossibilitat de viure i d’estimar que mostra el món obscur” està dirigit per Moisés Maicas i protagonitzat per Anna Alarcón. Psicosi de les 4.48 explora la regió de la ment que la majoria d’éssers humans desitjaria no haver de visitar mai, però de la qual moltes persones no poden escapar. Serà dur, un cop de puny a l’estómac. I no ens deixarà indiferents. A La Seca Espai Brossa.

El bon lladre: Va ser una de les millors obres del Festival Grec de fa dos anys i va tornar, tot i que per pocs dies, a l’off del Teatre Romea la temporada passada. Ara aquesta petita meravella arriba a La Seca. Un text de Conor McPherson interpretat per un magnífic Josep Julien que us deixarà clavats a la butaca.

Trilogia Mozart: Se us acut una manera millor de passar el Nadal? A nosaltres no. La Seca Espai Brossa recupera aquest espectacle estrenat al Temporada Alta i guanyador del Max 2014 al millor musical. Una interpretació molt lliure de la trilogia més famosa en la història del gènere operístic: Les noces de Fígaro, Don Giovanni i Così fan tutte. La companyia Dei Furbi, sota la direcció de Gemma Beltran, continua la recerca d’un llenguatge escènic poètic, líric i visual, sempre salpebrat amb bones dosis d’humor, amb una combinació de teatre i música a partir de la síntesi de les tres òperes que van crear conjuntament Mozart i Da Ponte. Imperdible.

Fuenteovejuna: El que ens ofereix la companyia Obskené és la reinvenció del clàssic de Lope de Vega. Una adaptació contemporània i enèrgica de la història d’un poble que es rebel·la contra el governador corrupte i tirà. L’espectacle, que es va poder veure la passada edició de Fira Tàrrega, ha guanyat (i molt merescudament!) diversos premis com el XVIII Max i el del Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Almagro. Al·lucinareu.

Bluf: La Calòrica és una de les companyies joves més interessants del panorama actual. I, per tant, no ens podiem perdre aquest Bluf, guanyador del darrer Quim Masó i estrenat com mana la tradició, al Grec i al Temporada Alta. Un compendi d’històries entrecreuades sobre personatges que decideixen canviar de vida i sortir a buscar la felicitat. Persones que desitgen viure la vida d’un heroi de pel·lícula però que comencen a fer-se grans i s’adonen que la vida que ells havien somiat no és la que tenen. No ens ho perdrem. A la Sala Beckett.

La Col·lecció: Si us agrada Pinter i encara se us posen els pels de punta al recordar El llarg dinar de Nadal (que torna al Maldà per Nadal!) no us podeu perdre La Col·lecció, dirigida per Albert Prat. L’obra planteja la relació que s’estableix entre dues parelles dedicades al disseny de moda: Harry i Bill i James i Stella. La suposada trobada entre Stella i Bill en un hotel de Leeds una setmana abans que comenci l’acció és el detonant perquè James intenti saber què va passar realment entre ells. Ho confessem: tenim moltes ganes de veure-la. On? a la Sala Beckett.

Snorkel: Torna La Virgueria. La companyia que ens va volar el cap amb Arbres i El pes del plom. I ho fa amb Snorkel, una obra d’Albert Boronat que “potser parla de nosaltres, aquells dels quals no parlarà mai ningú”. “Nosaltres, que escurem el cul de les ampolles i pessiguem amb una dissimulació ridícula les restes del pastís que d’altres no han volgut. Nosaltres, que allà drets vora la porta observem sense pressa les taques enganxoses sobre la moqueta i les arribem a trobar boniques. Nosaltres, que no entenem, que fins i tot odiem, la física quàntica.” Un espectacle sobre persones que es troben. Teniu ganes de veure-la, eh? Nosaltres també. A la Sala Beckett.

Balneari MaldàUs agraden els musicals? Esteu de sort. Els Pirates Teatre estrenen Balneari Maldà. Un espectacle  de cabaret  musical,  poètic,  acrobàtic,  polític, humorístic,  coreogràfic, que  cada  3  mesos  protagonitzarà  un  tema que  trascendeix l’actualitat: identitat, educació i poder. Els dilluns a la nit, tenim una cita al Maldà.

Anna Alarcón protagonitza La psicosi de les 4:48

Anna Alarcón protagonitza La psicosi de les 4:48

La mel: Un espectacle dirigit per Miquel Górriz i Xicu Masó i interpretat per aquest últim. La narració d’un home que després de  70  anys  d’intensa  vida  torna  al  seu  poble  natal, que ha quedat reduït a nou veïns,  per  viure  amb  el  seu  germà. Els veïns seran, precisament, els protagonistes d’aquest relat poètic de Tonino Guerra. Un espectacle que no podreu oblidar. Feu-nos cas i correu a reservar les vostres entrades al Maldà!

Shaking Shakespeare: Un cop més, Moisès Maicas ens demostra que Shakespeare pot agradar als joves. Shaking Shakespeare és un musical inspirat en les composicions inspirades en els textos del “Gran Willy” des de l’època elisabetiana fins l’actualitat. Un muntatge provocador, irreverent i irònic que vol seduir l’orella del públic i oferir-li una perspectiva nova sobre Shakespeare. Atenció perquè l’espectacle compta amb el tenor Josep Fadó, The Marshmallow Girls, el mestre de cerimònies Bernat Cot i The Hanfris. Ja teniu ganes de veure-ho? Doncs prepareu-vos perquè serem els espectadores els encarregats de triar les peces musicals!

Ronda naval sota la boira: Pirates Teatre + Pere Calders. Pinta bé, oi? Ronda Naval explica les peripècies de la tripulació d’un transatlàntic, El Panoràmic, que ha quedat encallat enmig d’uns estranys corrents circulars i envoltat d’una espessa boira que en dificulta el rescat, situació que portarà al vaixell, i a tota la tripulació, a l’inevitable naufragi. Una obra de Pere Calders que  ens  situa,  davant  totes  les  possibilitats  de  la  realitat,  però  des  del límit. “Volem utilitzar l’estructura volgudament caòtica de Ronda naval sota la boira per crear un espectacle d’univers caldersià on tingui lloc aquesta visió subversivade  la realitat que bascula entre l’humor i el compromís” expliquen els Pirates. Una molt, molt bona manera de començar el 2016.

Bonus track: Us agrada la dansa? No us perdeu Maldà en dansa. Sis peces curtes de ballarins i companyies de Barcelona que, de ben segur no podreu oblidar en molt de temps.