Les quatre estacions del Cor Vivaldi

5.11.2015

El Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya presenta la seva tradicional temporada estable a Barcelona, Les quatre estacions del Cor Vivaldi, que tindrà lloc entre el 7 de novembre de 2015 i 26 de juny de 2016.

Cor Vivaldi

Cor Vivaldi

El Cor Vivaldi –Petit Cantors de Catalunya és l’aposta de tot un centre d’ensenyament general, l’Escola IPSI, per la bona música a l’escola. En aquest sentit, el Cor Vivaldi “és un producte absolutament singular al panorama català i fins i tot espanyol: el que ens fa especials és que no hi ha un cor d’escola a Catalunya amb aquest nivell. I remarco el concepte de cor d’escola, que per a nosaltres és molt important”, declarava Òscar Boada, director de la formació.

Pel que fa al contingut artístic, el primer concert, el concert de tardor, dissabte 7 de novembre, a les 19.00 hores a l’Auditori AXA, comptarà amb la presència del compositor i arranjador de jazz coral Kirby Shaw com a protagonista. El Cor Vivaldi, seguint el tarannà d’encarregar noves obres corals –amb aquest músic ja hi havien treballat un parell de vegades amb dues suites de cançons populars catalanes-, estrena ara la Mass for a better world, així mateix, podrem escoltar al Cor oferint-nos diverses obres molt conegudes pel públic en general, arranjades pel mateix Shaw, i acompanyats per Pau Solsona Trio.

A la primera part, podrem gaudir del talent d’arranjador de Kirby Shaw, eficaç i inspirat tant amb peces a cappella com en els seus grans hits, com ara Joshua! O l’extraordinari I could write a book que obrirà el concert. Ja a la segona part, A mass for a better world és una obra que, malgrat incorporar els elements propis de les misses catòliques romanes, vol anar més lluny que la funció religiosa per erigir-se en una pregària ecumènica i social que incorpori el patiment de tanta gent com hi ha al món que es troba perseguida, desemparada o oprimida per règims injustos i inhumans. A mass for a better world és i vol ser, més que una pregària, un autèntic cant a la llibertat, per això incorpora parts en llatí i parts en anglès. Òscar Boada explicava a Núvol que, a banda de les qüestions d’agenda, també hi ha “raons d’aprenentatge de repertori per situar-lo com a primer concert de la temporada, ja que no és excessivament complex musicalment parlant”.

El segon concert, dedicat a l’hivern, s’oferirà en una doble sessió, els diumenges dies 20 i 27 de desembre, a les 11.00 h, i estarà emmarcat en la temporada del Gran Teatre del Liceu, on tindrà lloc. S’interpretarà la cantata Els pastorets, amb música d’Albert Guinovart i text de Jordi Galceran, que el Cor Vivaldi ja va estrenar l’any 2006 amb gran èxit de públic i que ha esdevingut un clàssic nadalenc d’aquesta formació.

Òscar Boada manifesta que “és una aventura fantàstica poder treballar amb un compositor i pianista com Albert Guinovart, ja que treballar amb gent així és molt formatiu”. Des de llavors ençà han encarrgat la Missa Rex Genitor i un Te Deum pel vint-i-cinquè aniversari del Cor. Malgrat que ja no queda cap dels cantaires que va estrenar l’obra el 2006, Boada afirma que els nens la viuen perquè “són repertoris que anem mantenint vius”. En aquests concerts, que dirigirà Òscar Boada, acompanyaran el cor el mateix Albert Guinovart al piano i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, i la narradora serà Elisabeth Egea. Aquests concerts seran el tancament dels actes de celebració del vint-i- cinquè aniversari del cor.

La primavera vindrà presentada per un tercer concert el dissabte 16 d’abril a les 19.00 hores a l’Auditori Axa amb el Rèquiem alemany de Johannes Brahms amb una versió amb piano a quatre mans pels pianistes Josep Buforn i Josep Surinyac. A més, el Cor Vivaldi estarà reforçat per la secció de veus greus del Cor de Cambra Anton Bruckner, dirigits per Júlia Sessé. Com a novetat destacada d’aquest concert, es comptarà amb la col·laboració de la Brunsbo Musikklasser de Goteborg, amb qui es produirà un intercanvi la propera setmana, exactament el Cor Vivaldi els vistarà de l’11 al 18 de novembre. “És una escola que dedica una assignatura troncal al cant coral i, per tant, encara dóna més importància a la música que IPSI. De moment desconeixem els resultats”, diu, expectant, Boada.

Finalment, el concert d’estiu tanca una nova temporada amb l’encàrrec i estrena d’una obra del compositor català Albert Garcia Demestres, The amazing life of Sugar Blood. Boada es mostra optimista amb l’obra, ja que “podem esperar-ho tot, perquè demestres no decepciona mai”. Però sobretot vol reflectir un contingut social: “al Cor, hi ha una nena, la Marta, que és diabètica i tots hem viscut la seva experiència i, a més, el mateix Demestres és també diabetic. Aquest tema donava per explicar-ho musicalment”. La diabetis és una de les malalties que tracta la Marató de TV3 d’enguany, però no ha estat possible un lligam perquè l’obra “encara està al forn”.

Aquesta acció social ja es va iniciar l’any passat donant a conèixer el maltractament als animals i aquest any es vol sensibilitzar sobre aquesta malaltia que malauradament també pateixen molts nens. De la mà de l’Orquestra Catalana de Cambra i del baríton internacional Joan Martín Royo, també es compta amb un Cor estranger amb qui es farà un intercanvi, en aquesta ocasió és el Piedmont East Bay Choir de San Francisco. El concert serà diumenge 26 de juny a les 19.00 hores, també a l’Auditori AXA.

Com a novetat destacada aquest any, després del concerts, els assistents que facilitin les seves dades i aportin 5€, podran rebre la mateixa nit del concert, per correu electrònic i en format MP3, l’enregistrament del concert que hauran assistit.

Les entrades per a tots aquests concerts ja són a la venda a un preu general de 15 €. Hi ha la possibilitat d’obtenir diversos descomptes, com ara entrades a 8 € per a seguidors del Cor Vivaldi o bé si es compren via Facebook i Twitter. També hi ha la possibilitat d’obtenir dues entrades al preu d’una per als subscriptors de La Vanguardia i els socis d’Òmnium Cultural i de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC).