Les Preses Ésdansa

13.07.2016

Falta poc més d’un mes perquè comenci la 34a edició del Festival de la Dansa d’Arrel Tradicional de Les Preses (La Garrotxa), que avui ha presentat el seu cartell i les línies de programació amb una doble aposta per la creació i per la participació activa dels espectadors en els diversos balls, tallers i propostes artístiques, d’àmbit local i de cultures d’arreu del món, que es podran veure del 22 al 28 d’agost. Les entrades es posaran a la venda el dilluns vinent 25 de juliol al web del festival.

Ngwao Letshwao (Boswana) | ©Festivals du Sud

Ngwao Letshwao (Boswana) | ©Festivals du Sud

Jordi Fosas, director de L’Ésdansa, ha explicat que el festival garrotxí fa “una mirada de 360º a la dansa d’arrel tradicional”, des de les danses vives fins a les noves propostes de creació i al món professional passant pels esbarts i altres disciplines de creació, concepte que enguany “agafarà un protagonisme especial” al costat de la formació. A través de l’Ésdansa’T, els tallers de formació de dansa tradicional destinats tant a nens com a adults, el festival ha programat 130 hores en sis dies destinades a l’ensenyament i a la promoció del ball.

Pel que fa a la creació, el festival ha apostat per incentivar la producció de noves propostes, entre altres coses, gràcies a la col·laboració amb altres entitats. Ho exemplifica el Premi Delfí Colomé, que dotarà amb 10.000 euros el millor projecte de creació i producció en dans d’arrel tradicional. Aquesta iniciativa ha estat possible a través de la implicació de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i a l’aliança amb la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, la Federació d’Ateneus de Catalunya i El Graner-Centre de creació del cos i el moviment.

Bastoners de l'Esbart Santa Tecla de Tarragona | Ésdansa

Bastoners de l’Esbart Santa Tecla de Tarragona | Ésdansa

L’Ésdansa 2016, a més proposa dos itineraris per seguir: un, per descobrir la companyia Kukai Dantza, que crea espectacles contemporanis a partir de la dansa tradicional d’Euskadi; l’altre està vinculat al mestratge del pedagog, ballarí i coreògraf Joan Serra, a qui s’homenatjarà en diversos espectacles i de qui es parlarà en una xerrada sobre el llibre La dansa a l’escola, el mestratge de Joan Serra. D’altra banda, l’alcalde de Les Preses, Pere Vila, ha volgut destacar la feina de l’associació Marboleny i de tot els voluntaris que fan possible l’organització del festival.

Entre els espectacles que es podran veure, destaquen Sols, de Carles Belda i Jordi Rubio; Gelajauziak, de Kukai Dantza; Tants records, d’Esbart Sant Cugat amb Pere Martínez Quartet; Esvorell, de Magí Serra, Joan Serra i Marçal Ramon; Oskara, de Kukai Dantza i Marcos Morau/La Veronal i Imaginatour, d’Hora de Joglar. A més, els Bastoners de l’Esbart Santa Tecla de Tarragona, ens ensenyaran a “picar” per celebrar els seus 40 anys, i el Petit Ésdansa’T presentarà Ballant pel món!. Pel que fa a l’àmbit internacional, l’edició d’enguany comptarà amb la participació de companyies de Botswana, Bangladesh, Moldàvia, Buriàtia i Colòmbia.

El festival s’ha presentat avui al Centre de Creació de Dansa i Arts Escèniques La Caldera. Trobareu informació sobre el calendari i els preus de l’Ésdansa a la seva pàgina web.

Etiquetes: