Les noves generacions de la dansa, al Festival Dansat

16.04.2017

Del 27 d’abril a l’1 de maig la 13a edició del Festival Dansat arriba a Barcelona amb l’objectiu de crear sinergies, corrents, intercanvis i complicitats entre les companyies i el públic. “Volem buscar la màxima eficàcia entre la creació, la gestió i l’aparició de nous públics”, ha explicat l’organització del festival, liderada per Òscar Rodríguez, director del SAT! i de l’Espai Dansat, juntament amb Thomas Noone, assessor artístic del Festival Dansat.

Colectivo Lamajara presenta ‘Labranza’ a ‘Sessió 6.4.3’ | Foto: Festival Dansat / Tristan Pérez Martín

Aliansat és una aliança, valgui la redundància, entre el SAT! i sis creadors residents a Catalunya, que es va posar en marxa per primera vegada el 2015 i que aquest any es renova amb noves companyies associades. “Durant la primera edició, les companyies van presentar un total de 13 espectacles en 15 funcions amb una ocupació mitjana de 150 espectadors per funció”, ha destacat Rodríguez en roda de premsa. “Vam acomplir els objectius que ens havíem marcat”, ha prosseguit: reforçar la programació de dansa a Barcelona, donar suport a la creació a través de residències al SAT!, fer pedagogia de la dansa amb col·loquis postfunció i cursos per a professionals i amateurs, i, especialment, incrementar la difusió de la dansa i el públic assistent. “La programació i les activitats lligades a la dansa han augmentat en les últimes tres temporades, així com el nombre d’espectadors, que se situa al 64%, ha afegit el director.

Així, el SAT! ha decidit renovar el projecte amb sis noves companyies: Colectivo Lamajara, Guy Nader | Maria Campos, Iron Skulls Co., Los Moñekos, Roser López Espinosa i Verdo Cendoya formen l’Aliansat. “Són companyies de qualitat contrastada i són les noves generacions de la dansa a Catalunya”, ha remarcat Thomas Noone, que ha afegit que amb aquesta nova edició de l’Aliansat hi han volgut incloure més gent. Inicialment, Múcab Dans també havia de formar part de la programació però una lesió de la ballarina ha obligat a cancel·lar l’espectacle. A canvi, s’ha programat Pies para qué los quiero, l’espectacle resultant de Barris en Dansa 2017.

Sessió 6.4.3’

Del 27 d’abril a l’1 de maig, s’han previst cinc funcions, vuit espectacles, vuit col·loquis i dos tallers de dansa. En aquesta edició, les companyies de l’Aliansat hi presentaran, en alguns casos, les seves peces més aclamades i, en d’altres, un tast de les seves noves produccions.

L’espectacle inaugural, el 27 d’abril, és la Sessió 6.4.3, que consisteix en un programa mixt de quatre peces curtes de quatre companyies diferents. Colectivo Lamajara, Los Moñekos, Vero Cendoya i Iron Skulls Co. presenten quatre espectacles d’una duració d’entre deu i vint minuts: Labranza, We-ding!, C.O.S. i Kintsugi, respectivament. Al final de l’espectacle hi haurà un col·loqui postfunció. “C.O.S, que se centra en aquelles persones que busquen refugi i es troben bloquejades a països europeus i que no són amos del seu propi destí, es presentarà al públic com un work-in-progress”, ha volgut subratllar la coreògrafa Vero Cendoya.

Labranza és una versió indoor de vint minuts d’un projecte més ambiciós que va més enllà de l’escènic”, han destacat Colectivo Lamajara. Segons la companyia, aquesta peça parteix de la necessitat de retrobar-se amb les coses bàsiques de la vida i de reconnectar amb la natura. “Vam estar treballant en una finca ecològica durant 15 dies, durant els quals treballàvem el matí al camp i a la tarda bolcàvem la nostra experiència a la dansa”, han explicat.

Los Moñekos presentaran per primer cop We-ding!, una peça de quinze minuts que es converteix en una competició de nines per un sol pretendent, que es troba entre el públic. “A veure si ens casem”, han fet broma els ballarins.

Kintsugi és la peça amb què Iron Skulls Co., finalment, faran acte de presència al festival. Es tracta d’una peça de carrer creada a Nova York. “La bellesa més important de l’espectacle es troba en la transició entre una peça i l’altra”, ha destacat Adrián Vega, un dels ballarins que formen part de la companyia, que ha afegit que és un espectacle pensat per al carrer però que, un cop dins del teatre, canvi molt.

Una programació variada

Després de l’espectacle inaugural, el 28 d’abril el festival acull l’espectacle Pies para qué los quiero que, dirigit per Álvaro de la Peña, és el resultat de Barris en Dansa 2017 i una funció solidària per a les persones refugiades. Els diners que es recaptin es destinaran a l’ONG Himaya. El 29 d’abril es podrà veure l’espectacle Time Takes The Time Time Takes, de Guy Nader | Maria Campos, en què cinc ballarins, acompanyats per música en directe, dibuixen una conversa dinàmica i física a través de la repetició del moviment i el leitmotiv del pèndul. El 30 d’abril, Los Moñekos presentaran Yi-ha, un espectacle de dansa amb molt d’humor, que gira entorn als duels (de la veu, del cos, etc.). Finalment, l’1 de maig Roser López Espinosa tancarà el festival amb Novembre, un trio sobre el desig de formar part d’un equip i d’estar junts.