El Mercat de Lletres marca el final de la rentrée

22.09.2015

El dissabte 26 de setembre se celebra a Igualada la quarta edició del Mercat de Lletres, un esdeveniment que any rere any va agafant volada i que enguany marca el final de la rentrée.

Xavier Bosch ha guanyat el premi Ramon Llull amb 'Algú com tu' | Foto Gemma Ventura

Xavier Bosch ha guanyat el premi Ramon Llull amb ‘Algú com tu’ | Foto Gemma Ventura

La literatura serà el centre del 4rt Mercat de Lletres, que enguany reuneix una respectable nòmina d’escriptors que faran cap a Igualada per presentar els seus llibres. El Mercat de Lletres ofereix tota mena d’activitats relacionades amb la literatura, com ara presentacions de llibres, lectures poètiques, tallers d’escriptura i un lliurement de premis, entre d’altres. La jornada començarà amb la presentació del Mercat de Lletres per part de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i el regidor de promoció cultural d’Igualada, Pere Camps.

Un dels autors més esperats és Xavier Bosch, guanyador del Premi Ramon Llull d’enguany amb l’obra “Algú com tu” (Planeta). En aquesta obra, Bosch ens endinsa en una història sentimental que ofereix les visions contraposades que adopten dues generacions davant l’amor, com podeu llegir en aquest article publicat a Núvol. El periodista i escriptor també parlarà sobre què significa per a ell llegir i escriure. Serà a les 11h a l’auditori d’Igualada, i precedint una presentació col·lectiva d’autors locals, en la qual parlaran escriptors de l’Anoia com ara Antoni Dalmau.

Al migdia tindrà lloc un vermut i lectura poètica de l’obra de Paul Celan (més info aquí), de la mà del poeta i traductor Arnau Pons, de qui ja hem parlat abastament a Núvol. Pons va aprendre alemany per poder gaudir de la versió original de Celan, i s’ha dedicat a traduir la seva poesia i a investigar el llegat d’aquest autor. Ara seran els espectadors els que podran familiaritzar-se amb el cicle de poemes Cristall d’alè de Paul Celan, publicat per LaBreu Edicions. Aquest acte es durà a terme a les 13h, hora en què els amants de la literatura podran triar entre assistir a la lectura de Celan o bé assistir a una passejada i lectura poètica pels racons més emblemàtics d’Igualada. La ruta, guiada per Jordi Hervàs, arrencarà de la Plaça del Rei i seguirà els passos del poeta Joan Llacuna, el poeta iguadalí per excel·lència.

 

Arnau Pons  |  Foto Manu Manzano

Arnau Pons | Foto Manu Manzano

Aquella mateixa tarda hi ha preparat un taller intensiu d’escriptura que necessita inscripció prèvia (abans del dia 24 de setembre a mercatdelletres@gmail.com), però el moment àlgid del dia serà el lliurament de premis que tindrà lloc a l’auditori a les 16:30, i en el qual es revelaran els guanyadors del Concurs de microcontes i del Concurs de poemes d’amor, junt amb una lectura dels millors classificats. A les 17h Maria Enrich, escriptora, presentarà el llibre “La maledicció dels Palmisano” de Rafael Nadal; una novel·la sobre les petites heroïcitats que hi ha darrere de la Segona Guerra Mundial.

Una altra activitat destacada és la presentació del llibre de Manuel Forcano, “Els jueus catalans”, a càrrec de Marc Castells, alcalde d’Igualada. Forcano explora la identitat jueva a Catalunya amb un assaig que ja acumula cinc edicions en poc menys d’un any, El 4rt Mercat de Lletres finalitzarà amb el recital DePellSensible “El poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar”, pel qual hi ha un aforament limitat. Se’n poden comprar entrades anticipades al Punt de difusió cultural i turística d’Igualada, tot i que tindrà lloc a l’adoberia de Cal Granotes. El recital es basa en una selecció feta del llibre “Ovidi Montllor, un obrer de la paraula” i de la recerca feta per la seva filla Jana Montllor. L’espectacle fa un repàs per la vida del cantant i poeta, tocant diversos temes que van des de la seva infància fins a la seva relació amb la poesia.

Eduard iniesta amb Mercè Sampietro i Llucia Vives

Eduard iniesta amb Mercè Sampietro i Llucia Vives

Activitats familars

El Mercat de Lletres comptarà amb una programació especial per al públic familiar. De les 10 a les 20h s’habilitarà un espai infantil on hi hauran racons de lectura, escriptura i jocs de lletres. Durant el matí es duran a terme diferents activitats, com ara una presentació teatralitzada de l’editorial “Piscina un petit oceà”, una lectura il·lustrada del conte “Alicia al país de les meravelles” o una signatura de llibres sota el nom “La Tea Srilton no es pot perdre el Mercat de les lletres”. Més tard els infants poden fer un taller de punts de llibre amb pell al Museu de la Pell d’Igualada i un taller de manualitats on les lletres prendran vida de la mà dels més petits, organitzat per inQuiet.