Les lletres i els lletrats prenen la paraula a Igualada

30.09.2017

Fa sis anys que Igualada celebra un dia en què les lletres prenen la paraula. És el dia del Mercat de Lletres, que enguany se celebra el 30 de setembre. La principal novetat d’aquesta edició és el seu canvi de localització: del Museu de la Pell a la plaça de Cal Font, al centre de la ciutat.

Xavier Antich al final de la seva intervenció al Mercat de Lletres, moderada per Rafa Carmona | Foto: Clàudia Rius

El Mercat de Lletres d’Igualada ressalta valors que moltes vegades queden soterrats pels béns materials. Així ho ha apuntat Lluís Cerarols, delegat territorial de Cultura de la  Catalunya central, en la inauguració del Mercat d’enguany: “L’economia i l’hedonisme material no ens donen una vida plena, és la cultura que ens humanitza”, ha afirmat Cerarols. El delegat ha estat l’encarregat d’inaugurar la diada junt amb l’alcalde de la ciutat, Marc Castells.

Tant el batlle com el representant de la Generalitat han fet referència al moment escollit per dur a terme aquest Mercat de Lletres, que s’ha celebrat el 30 de setembre, 24 hores abans del dia del referèndum per la independència de Catalunya. Segons Cerarols, iniciatives culturals com aquestes ajuden a tenir “un alt sentit de la responsabilitat personal i social” i crear “un país obert, inclusiu, dinàmic i amb un gran sentit de la llibertat”.

Per la seva banda, l’alcalde d’Igualada ha destacat que “en una setmana en què he parlat més amb la Guàrdia Civil que amb la meva dona, el Mercat de Lletres és un bàlsam”. De fet, el Mercat acull aquest dissabte una quinzena d’actes relacionats amb la literatura i adaptats tant a menuts, com a joves, com a grans.

Montse Lobato, directora de la iniciativa, ressalta precisament la intenció de cridar l’atenció als joves, que “sovint no se senten del tot representats”. Per ells, aquest any el Mercat ofereix un taller de manga a càrrec d’Alba Ginesta, i una conversa entre dos joves igualadins relacionats amb el món de la cultura: l’escriptor de novel·la juvenil Francesc Miralles i el músic Enric Verdaguer.

“Demà serà una gran jornada, però avui també”, ha conclòs Castells a la inauguració de la diada. Lobato explica que la data es va escollir molt abans de saber que hi hauria un referèndum l’endemà, i que no van voler canviar el dia perquè els autors que havien convidat són persones amb l’agenda molt ocupada. “És inevitable que es parli de l’1 d’octubre”, creu la directora, que no ho veu com un inconvenient: “La millor manera de reflexionar és entre llibres”.

La novetat principal de l’edició d’enguany és el canvi d’ubicació. Si bé el Mercat de Lletres s’havia situat sempre al Museu de la Pell, aquest 2017 se celebra a la plaça de Cal Font, la plaça central d’Igualada. Segons explica Montse Lobato, això és degut al fet que el Mercat de Lletres formava part de Pla de millora de barris, i per això se situava al barri de Sant Agustí. Un cop acabat el pla, s’ha optat per situar el Mercat el centre de la ciutat, on també hi ha la biblioteca, entitat que passa a ser la responsable de la iniciativa.

L’eslògan del Mercat de Lletres diu que “les lletres prenen la paraula”, però per fer-ho necessiten els seus creadors. És per això que la iniciativa compta amb les intervencions de novel·listes, com Rafel Nadal i M. Carme Roca, però també filòsofs, com Xavier Antich, i altres actors culturals, com ara poetes o músics.

Un dels actes més destacats del Mercat és el que es dedica als escriptors “km0”, és a dir, als autors igualadins. Enguany els convidats han sigut Eduard Creus, autor de Llàgrimes de tardor; M. Àngels Solé, autora d’Essències criminals, i Joan Maria Morros, autor d’Els Coixinets. La jornada acabarà aquest dissabte a les 20h, amb el recital de poemes de Josep Romeu i Figueres, que anirà a càrrec de l’actor Joan Massotkleiner i del pianista Quim Font.