Les infinites cares de Josep Guinovart

14.03.2018

Als grans artistes se’ls dedica un any per recordar-los en una efemèride. Les múltiples facetes i tècniques de Josep Guinovart, però, requereixen dos anys per poder homenatjar la infinitat de disciplines que va treballar. És un “bi-any“, com ha afirmat Maria Guinovart, la seva filla i la presidenta de l’espai d’Agramunt dedicat a l’artista. L’Auditori de la Pedrera ha acollit aquest dilluns la presentació en societat de tot el ventall d’activitats que aquest any recordaran Josep Guinovart i la seva obra. Aquest artista prolífic i imponent recupera així el reconeixement merescut que no va poder gaudir en vida.

Presentació de l’Any Guinovart | © Espai Guinovart

“Totes les portes s’han obert i s’han creat infinitat de sinergies”, assegura Maria Guinovart. Desenes d’entitats culturals del país programaran activitats al voltant de la polifacètica trajectòria de Guinovart. Cada acte prendrà un prisma diferent. El comissari de l’Any Guinovart, l’escriptor Àlex Susanna, ha vaticinat que la celebració “serà un mirall de totes les seves disciplines i vessants”.

Guinovart es reinventa amb freqüència, gairebé cada deu anys. “Encarnava una tipologia d’artista que està més atent als processos que al resultat final”, explica Susanna. El comissari ha juxtaposat l’artista català amb el referent nord-americà Clement Greenberg. Al contrari del que postulava aquest influent crític abstracte, Guinovart incorporava en les seves obres objectes i matèries amorfes, sense les quals no hauria aconseguit la intensitat que buscava.

Cada exposició il·luminarà una faceta de Guinovart fins a arribar a la gran retrospectiva que organitzarà la Fundació Vila Casas. Destaquen l’exposició dedicada a la seva passió per la música que tindrà lloc aquest estiu al Museu de la Música, o la dedicada al seu vessant més escultòric a la Fundació Fran Daurel, a l’obra gràfica al Museu de la Pell d’Igualada. Fins i tot a la tardor es dedicarà una mostra sobre el Guinovart més hedonista per exposar l’obra relacionada amb la gastronomia a la Fundació Perramon de Ventalló.

El Museu d’Art de Lleida establirà la relació de l’obra de Guinovart amb peces històriques exposades al mateix museu, i el Museu d’Art de Girona aprofundirà en els referents que van marcar l’artista.

Guinovart també té un espai en el Concurs de Piano Maria Canals amb una petita exposició al Palau de la Música per fer valdre la seva passió per la música. Una fusió entre la música tradicional de Chopin i la moderna de Carles Santos. Es pot veure fins al 22 de març. La Cartoixa de Valldemossa també recordarà la seva predilecció per Chopin amb una nova mostra.

El seu compromís amb l’univers del cartellisme va tenir la seva exposició a finals de l’any passat al Museu de l’Hospitalet per donar a conèixer el seu ric llegat de cartells. La pulsió eròtica va tenir el seu espai al Centre Cultural de Terrassa. També l’Institut Francès de Barcelona ja ha acollit una exposició sobre la fecunda relació de Guinovart amb França, que va suposar un punt d’inflexió en la seva carrera artística. No s’oblidaran, tampoc, les arrels tarragonines amb una mostra al Museu d’Art Modern de Tarragona que ensenyarà les obres de blaus inescrutables de paisatges mediterranis.

L’Espai Guinovart d’Agramunt és el centre que conserva gran part de la seva obra. Entre l’octubre d’enguany i el febrer vinent es podrà descobrir una part important de les obres que no eren d’accés públic. L’any 2017, però no l’Any Guinovart, acabarà amb la presentació d’una catifa dissenyada per Nani Marquina, que s’ha inspirat en una obra de Guinovart i objectes de disseny industrial.

L’Any Guinovart culminarà definitivament amb una majestuosa retrospectiva a l’Espai Volart de la Fundació Vila Casas, que es podrà veure durant els primers cinc mesos del 2019. El galerista Llucià Homs, responsable de la retrospectiva de la Fundació Vila Casas, explica que els dos grans objectius de la retrospectiva són “apropar l’artista a les noves generacions i aportar-hi nous punts de vista internacionals”.

Tot plegat formarà una gran constel·lació de totes les cares de Josep Guinovart, o d'”en Guino” per la gran majoria dels assistents perquè l’acte ha sigut molt familiar. “Ens sentim obligats a convertir aquests artistes en referents. El vincle entre el territori i l’artista és indestriable. Hem de retrobar l’art de Guinovart amb els seus orígens”, ha acabat reivindicant l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé.