Les Illes Balears s’omplen de música i teatre amb FiraB!

25.09.2018

Aquest dijous 27 de setembre i fins al diumenge 30 de setembre arriba una nova edició de FiraB!, el mercat professional de música i arts escèniques de les Illes Balears. Enguany, en destaca la nombrosa presència d’artistes de Catalunya i la col·laboració entre ambdós territoris de parla catalana.

La compositora i pianista Clara Peya en plena actuació. Fotografia de Guillem Pacheco.

La quarta edició de FiraB! se celebra a Palma entre el 27 i el 30 de setembre i l’organitza la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics, amb la col·laboració del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma. La Generalitat de Catalunya col·labora amb FiraB! en la mobilitat dels seus artistes i, a través de l’Institut Ramon Llull, també promou un cicle de trobades de professionals, programadors i artistes del món de les arts escèniques, la música i les arts visuals.

Aquesta trobada té com a principals objectius establir, consolidar i visibilitzar el sector de la música i les arts escèniques a la nostra comunitat; donar a conèixer les darreres i més representatives propostes dels artistes de les Illes Balears mitjançant una atractiva programació adreçada a programadors, artistes i públic en general.

En música actuaran Lu Rois, Clara Peya, el portuguès Jorge Da Rocha o el grup Tornaveus, que traslladarà a Palma el seu espectacle de cants i fórmules polifòniques que han extret de les seves recerques de camp. També actuaran Aurora, Museless, el cubà resident a Barcelona Carlos Sarduy, Eva Fernández i Pavvla. La inauguració de FiraB! anirà a càrrec de Marco Mezquida i Chicuelo. En arts escèniques, el Colectivo Lamajara interpretarà Al voltant i la companyia Les Impuxibles representaran AÜC-El so de les esquerdes, que serà l’espectacle de cloenda de la fira.

En total, per aquesta 4a edició s’han seleccionat 24 espectacles d’arts escèniques i 44 showcases de música, d’un total de 459 propostes rebudes, 202 d’arts escèniques -Illes Balears 74, Catalunya 44, País Valencià 28, resta de l’Estat 50, internacionals 6- i 257 de música -Illes Balears 149, Catalunya 67, País Valencià 11, resta de l’Estat 24 i internacionals 6.

Però Fira B! és, sobretot, un espai de trobada per a professionals. En aquest sentit, l’organització espera l’assistència de més de 400 professionals, entre ells programadors, distribuïdors, gestors i altres professionals dels àmbits de la comunicació i de la cultura en general per tal de fomentar la promoció exterior dels artistes de les Illes, establir noves connexions entre els diferents col·lectius i provocar col·laboracions que vagin més enllà dels quatre dies que dura la trobada.

Cal destacar que tots els espectacles de música de FiraB! 2018 són de franc, tant els del Museu de Mallorca, com al Parc de la Mar i al Conservatori. Tots, llevat del concert inaugural de Marco Mezquida i Chicuelo que és de pagament i es poden adquirir les entrades al Teatre Xesc Forteza. Pel que fa als espectacles d’arts escèniques les entrades es podran aconseguir a través dels diferents teatres o espais on tinguin lloc les funcions. Els espectacles de carrer també són gratuïts.

Diàleg artístic entre Buenos Aires i Balears

A més, l’Institut Ramon Llull ha convidat a l’artista argentí Mariano Di Cesare a FiraB!, líder de la banda argentina Mi Amigo Invencible, i que també interpretarà temes del seu altre projecte, El Príncipe Idiota.

Aquesta col·laboració forma part del projecte ‘Mapa Sonoro’, un cicle musical organitzat per l’Institut Ramon Llull i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics. Del 17 al 27 d’octubre tindrà lloc una setmana musical Balear a Buenos Aires (Argentina) en col·laboració amb diversos equipaments de la ciutat com ara Niceto Club, Usina del Arte i el Centro Cultural Recoleta. Fins a 17 artistes i formacions musicals formen part del programa cultural que té com a objectiu introduir l’escena musical actual de les Illes Balears en el circuit estable de la ciutat, així com consolidar un diàleg cultural entre Buenos Aires i la cultura catalana. Per augmentar les sinergies artístiques entre ambdós territoris, alguns dels artistes que actuaran a FiraB! formen part de la programació de Mapa Sonoro’ com ara Saïm, Papa Topo, Jansky i Lina Tur.