Les Illes Balears al Poblenou

13.04.2017

La Sala Beckett acull, del 18 al 22 d’abril, la primera edició del DO Illes Balears, Setmana de la creació contemporània balear. La proposta neix a partir de l’aliança entre l’Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balears (ILLENC) i la Sala Beckett, i compta amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears, amb l’objectiu d’afavorir l’exhibició a Barcelona d’espectacles creats per artistes illencs. La Transmediterrània inaugura una nova parada al carrer Pere IV.

Joan Miquel Oliver presentarà el seu nou disc ‘Atlantis’ amb tres concerts a la Sala Beckett

La setmana que ve la Sala Beckett, un dels teatres més hiperactius de Barcelona (proposo des d’aquí el hashtag #femméscosesqueeltnc) allotjarà una sèrie de lectures, xerrades, un espectacle i tres concerts provinents de l’altra banda del Mediterrani. Mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs (no sabem si un representant de cada illa), creuaran el bassal per venir a ensenyar-nos algunes de les seves creacions.

El programa s’iniciarà dimarts amb la taula rodona La dramatúrgia de les Illes Balears avui, moderada per Josep Ramon Cerdà (director de l’ILLENC), on participaran els dramaturgs Sergio Baos, Aina de Cos, Jaume Miró i Toni-Lluís Reyes, presents al cicle amb els seus textos. Les temàtiques, problemàtiques i inquietuds comunes seran tractades a l’acte, que també comptarà amb la presència de Fel Pallicer, president del Cercle Artístic de Ciutadella, que presentarà les bases del XLII Premi Born de Teatre 2017 i la III Residència de Creació Teatral Premi Born.

Produccions de Ferro presentarà ‘Dels llargs camins’ a la Sala Beckett

La setmana també comptarà amb tres lectures dramatitzades i un espectacle, que Víctor Muñoz Calafell (un dels organitzadors del cicle, juntament amb Aina Tur), explica que inicialment havia de ser presentat en format de lectura, però com que van veure que s’havia portat a escena van decidir convidar el muntatge. Dimarts i dimecres podrem veure Dels llargs camins, de Jaume Miró, a la Sala de dalt i dirigit per Joan M. Albinyana. Es tracta d’un espectacle de Produccions de Ferro, companyia capitanejada per Toni Gomila, que després d’Acorar i Peccatum s’han fixat en la història més recent de Mallorca i han volgut parlar de la Guerra Civil. Dels llargs camins és una peça de teatre documental feta a partir de la investigació de l’historiador Jaume Morey, una creació que pretén explicar la guerra des de l’experiència individual dels seus protagonistes, cosa que la fa universal.

Dimecres tindrà lloc la lectura dramatitzada de La classe, de Sergio Baos, dirigida pel Rafel Duran, la història de dos amics que passaran de ser companys d’escola a professor i alumne a la presó. Dijous serà el torn de la lectura de Bicicletes ancorades, de Toni-Lluís Reyes, amb direcció de Víctor Muñoz. Aquesta és la història d’Artur Camacho, un “home de les petites accions” que se’n va a viure a un gimnàs, en una obra que parla sobre la crisi, les ferides, els problemes i com resoldre’ls. Finalment, divendres es podrà veure la lectura de Només quan plou, un text d’Aina de Cos dirigit per Carlota Subirós: una història situada durant la Guerra Civil i protagonitzada per dues germanes i un crim sense resoldre.

Joana Gomila presentarà un tast del seu disc ‘Folk souvenir’ a la Sala Beckett

El cicle també comptarà amb la presència de músics illencs, amb el plat fort de la presentació d’Atlantis, el nou disc de Joan Miquel Oliver, que es podrà veure dijous, divendres i dissabte a la Sala de dalt. Dissabte l’oferta musical balear es completarà amb les actuacions de Leonmanso i Joana Gomila, que oferiran un tast dels seus projectes respectius. El primer presentarà Jardins de brutes basses, el seu segon disc, un laberint d’animals i familiars, trens de dibuixos, festes a casa, personatges perduts pels carrers de Ciutadella, hotels, absenta, caramels i flors. La segona presentarà el seu Folk souvenir, la unió del folclore mallorquí amb el jazz i l’experimentació, que vam poder veure a la Fira Mediterrània de Manresa i ens va deixar meravellats. Si encara no coneixen a Joana Gomila l’han de conèixer, creguin-me. “Com si Maria del Mar Bonet i Björk haguessin tingut una filla juntes“, va escriure servidor de vostès quan la va veure actuar a Manresa.

Per acabar-ho d’adobar, el cicle comptarà amb la degustació de productes balears cortesia de Forn del Sant Crist, Gin Xoriguer, Pep Lemon i Dos Perellons. Ara que finalment està obert al públic el meravellós bar del teatre, El menjador de la Beckett, què millor que acabar la jornada entre ensaïmades i pomades?