Les grans novetats de la represa literària

6.09.2018

Ja fa anys que el nou començament de curs literari, després d’uns estius cada vegada més curts, ve acompanyat de novetats editorials que es presenten durant La Setmana del Llibre en Català. Seguint aquesta tradició, el periodisme cultural acostuma a fer una llista dels llibres més destacats, en aquest cas escrits originalment en català. Us la presentem tot seguit.

La Setmana | Foto d’arxiu

1- Per tenir casa cal guanyar la guerra (Proa). Joan Margarit

Per trajectòria i per veterania, Margarit és probablement l’autor més preeminent de tots, però també perquè en aquesta ocasió ha escrit un llibre de narrativa i ha fet el salt a la prosa, precisament, per reflexionar sobre la seva vasta obra poètica. Es tracta d’un exercici literari en què rememora la seva infància i primera joventut i intenta escatir per què hi ha records que perduren i d’altres que no, de la mateixa manera que hi ha pomes que s’escriuen i d’altres que no. Òscar Rocabert en parla en aquest article. Per tenir casa cal guanyar la guerra es presenta a La Setmana dissabte 8 de setembre a les 19h.

2- El cel no és per a tothom (Anagrama). Marta Rojals

Una altra de les novetats mediàtiques de la represa és, sens dubte, El cel no és per a tothom, de Marta Rojals, que narra la història sempre complexa d’una família i els seus afanys, esforços, traïcions i somnis, en una dilatada i inspirada trama que fa lluir les grandeses i les misèries d’una quotidianitat que s’escola més de pressa del que sembla. Rojals completa el seu primer tríptic de novel·les amb una nova demostració de domini del llenguatge, tant mitjançant els diàlegs com les descripcions. Més de cinc-centes pàgines que ens aproparan força a les altures encara que no agafem cap avió. Bernat Puigtobella en va parlar aquí.

3- Els límits del Quim Porta (Labreu). Josep Pedrals

El poeta barceloní enceta el mes de setembre amb un enorme volum sobre Els límits del Quim Porta que li publica, com és habitual, Labreu Edicions. Un llibre certament colossal que es llegeix com un assaig novel·lat sobre qüestions de tota mena que ondulen magnèticament entre la poesia i la vida. Els seus protagonistes busquen l’ànima etèria de Quim Porta, a qui Pedrals ja havia dedicat altres esforços literaris, i per això aquesta obra tanca la seva trilogia de Bolló, que es completa amb El furgatori i El romanço d’Anna Tirant.

Josep Pedrals | Foto: Ester Roig

4- A les ciutats amagades (:Rata_). Natàlia Cerezo

L’editorial :Rata_ publica el primer llibre d’una autora talentosa i irreverent, avalada per Josep Lluís Badal, que va ser professor seu a l’institut. El llibre, A les ciutats amagades, és un endreçat recull de quinze contes “de mar i de sal, de lluna emmascarada de bosc”, tal com el defineix Mònica Boixader en la crítica que va fer a Núvol. Un llibre “que fa la sensació, a qui el pren, d’haver trobat una petxina de sanefes tot nedant arran de platja, amb aquella mena de joia secreta i breu”. El context familiar hi és molt present, i entremig emergeix la força d’un llenguatge polit i evocador que ens transporta amb suavitat cap al fascinant imaginari de l’autora. El llibre es presenta dissabte 15 de setembre a les 19h.

5- Sobre la terra impura (Proa). Melcior Comes

L’escriptor mallorquí Melcior Comes torna aquest mes a les llibreries amb la seva setena novel·la, Sobre la terra impura, “una experiència literària d’emocions pels racons de Mallorca, amb personatges d’alta resolució, ressons familiars, somnis i les frustracions que els acompanyen; tot sobre una base d’alguns elements inspirats en fets reals”. Així en parla Robert Puig en aquest article, en què també destaca, a banda del domini de la prosa i el ganxo literari de la història, el protagonisme de la família, tema com veiem molt recurrent entre les novetats que ressenyem. Secrets, desaparicions i antics falagistes amaneixen un relat complex i apassionant. Es presenta diumenge 16 a les 12.15h.

6- Sara i els silencis (Ara Llibres). Maria Escalas

Després d’Abans que el teu record torni cendra, Maria Escalas ha escrit Sara i els silencis, “un relat clar i dur i detallat sobre l’abans i el després del càncer, la feminitat, l’autoestima, la infidelitat i el maltractament masclista, la condició humana asimètrica, els dubtes infinits, la inevitable recreació en el sofriment, la necessitat d’afecte, la mort per fascicles i la por a la por, amb un lema preciós i harmònic: Mira’t i estima’t”. Amb aquesta descripció, Anna Carreras va lloar la nova obra d’Escales. Podeu llegir la crítica sencera en aquest enllaç. El llibre es presenta diumenge 16 a les 12h.

7- L’observador de núvols (Angle Editorial). Marc Capdevila

Marc Capdevila és el guanyador del darrer premi Pin i Soler gràcies a L’observador de núvols, en què narra la història d’un jove a mig camí entre l’adolescència i la maduresa que es veu envoltat per una situació que el sobrepassa. “L’obra destaca per la presència d’una veu narrativa desvergonyida, relaxada i natural que mostra l’actitud rebel i inclús de desídia d’un protagonista que no acaba de trobar el seu lloc al món. Mitjançant la seua conversa amb un narratari, la identitat del qual desconeixem fins al final de la novel·la, el jove deixa entreveure la seua personalitat introvertida que en ocasions comporta problemes de relacions socials i personals”. Són les reflexions d’Ana Pomares, que fa la seva valoració del llibre aquí. Es presenta dissabte 8 a les 20h.

8- L’ull i la navalla (Arcàdia). Íngrid Guardiola

En el subunivers de novetats editorials d’assaig, Íngrid Guardiola ha escrit un llibre d’aquells que estan pensats per fer-nos pensar. Segons Joan Burdeus, Guardiola és “una de les crítiques culturals més importants del nostre país”. En aquest article parla amb profusió d’un debut literari “que no és un debut, sinó la cristal·lització d’una investigació cuinada a foc lent”. Investigació sobre què? “El paper de les imatges, l’esfera pública i les comunitats en el segle XXI, i sobre com la concepció del món com a interfície virtual ha canviat el rol que tenen tots aquests elements”. Contra la cultura de l’entusiasme i el like que ens ven Sillicon Valley, l’autora de L’ull i la navalla està convençuda que el primer pas és aprendre a dir que no. El llibre es presenta dijous 13 a les 19h.

Íngrid Guardiola

9- El fil invisible (Edicions 62). Gemma Lienas

A banda de Capdevila i Ramis, hi ha una altra premiada que serà protagonista, concretament per ser la guanyadora del premi BBVA Sant Joan: Gemma Lienas. Amb El fil invisible, Lienas ha donat forma a una història ambientada a l’Illa de Batz, a la costa nord de la Bretanya francesa, on la seva protagonista descobrirà els misteris d’un secret familiar (un altre cop la família). Un secret que la transportarà al passat, a la Segona Guerra Mundial, que també tindrà relació amb la teoria de l’ADN i altres sopreses revelades amb els recursos ben utilitzats de la ficció. Podeu llegir l’article que li va dedicar Gerard E. Mur fent clic aquí. El llibre es presenta divendres 14 a les 19.30h.

10- I, de sobte, el paradís (Comanegra). Núria Perpinyà. 

La desena proposta de la llista és l’última novel·la de Núria Perpinyà, I, de sobte, el paradís, que Anna Carreras dissecciona en aquesta crítica. “L’anàlisi de la complexa realitat que ens ha tocat de viure és, juntament amb la cura respectuosa pel llenguatge, l’experiment psicològic, l’humor intel·ligent i cínic, els jocs de paraules i l’estil aforístic el que destaca en totes les novel·les de la Perpinyà”, diu Carreras. “Aquí, a més, hi ha Tuits intercalats. Notes mentals. Tapís social. Crònica d’una malaltia crònica. Al segle XIX, s’anava a la recerca del paradís, sovint perdut. Al segle XXI els falsos paradisos et troben a tu, sobtadament: entres en una altra dimensió”. Una novel·la que aborda sense reserves la doble cara d’Internet, que ens imanta entre la llibertat i la la servitud.

11- L’art de portar gavardina (Quaderns Crema). Sergi Pàmies

I per completar l’alineació, Sergi Pàmies, com si fos un davanter centre del Dream Team. I si és Pàmies, esclar, és Quaderns Crema i és un altre magnífic recull de contes. Aquest darrer porta per títol L’art de portar gavardina, i és una recopilació d’històries tragicòmiques en les quals l’autor torna a tractar algunes de les seves prinicpals constants temàtiques: la soledat, els fills, la dependència de la medicina, les obsessions de l’escriptor, les separacions, els pares, el deteriorament físic… I de nou, hi tornem a trobar aquella pàtina d’ironia i tendresa que fa menys crua l’amargor i més relativa la infelicitat. Marina Porras n’ha parlat en aquest article. El llibre es presenta dissabte 15 a les 12.30h.