Les generacions joves són les protagonistes a l’últim Serra d’Or

9.12.2015

En el número de desembre de 2015 de Serra d’Or podem llegir una entrevista de Xènia Bussé a Bel Olid, l’actual cap de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Olid és la primera presidenta de l’entitat, fins ara dirigida per homes, i la persona més jove que ha ostentat el càrrec. Aquesta escriptora, traductora, professora de traducció i alhora presidenta del Consell europeu d’associacions de traductors literaris, parla sobre la seva feina a l’AELC tot dient que “Continuarem lluitant en el terreny professional pels drets que ja tenim els escriptors i per aconseguir-ne més. Som un sindicat d’escriptors”, i descriu els principals reptes a què s’enfronta actualment la professió literària als Països Catalans i la manera com l’AELC hi vol plantar cara.

Serra d'Or entrevista Bel Olid | Font: Tina Bagué

Serra d’Or entrevista Bel Olid | Font: Tina Bagué

Aquesta edició de Serra d’Or també conté una entrevista de Miquel-Lluís Muntané a Llorenç Castelló, director de l’Escolania de Montserrat des de l’any 2014. En la conversa explica la profunda renovació actual dels mètodes pedagògics en la formació musical montserratina, i la incorporació de la composició contemporània, sense alterar el color característic de l’Escolania, una de les formacions corals més antigues d’Europa. I sense sortir de Montserrat, Francesc Fontbona explica en un altre article l’exposició que el Museu de Montserrat ha presentat a propòsit de l’obra pictòrica de Ramon Calsina, dibuixant, autor de tot un personal món oníric que sovint ha estat explicat com a paral·lel de la crònica de la veritat oculta descrita pel seu contemporani Pere Calders.

Destaca l’article en que Lluís Calvo presenta una àmplia panoràmica de les més recents generacions poètiques, que s’estalonen en una cursa creativa desacomplexada i multiforme. “Els nous poetes, que pertanyen a l’anomenada generació Y o perduda, han crescut entre la precarietat i la revolta, en un món en què s’ha estroncat la idea de progrés econòmic i de benestar. Entre el 15-M i l’agitació nacional, els joves lluiten per trobar un lloc en una societat que ha renegat de l’art, del coneixement, de la creativitat i de la recerca”.

Joves poetes dels que parla el número de desembre de Serra d'Or | Font: Tina Bagué

Joves poetes dels que parla el número de desembre de Serra d’Or | Font: Tina Bagué

En la nodrida secció musical, Josep M. Gregori i Cifré dóna notícia del nou complet web de la UAB entorn del patrimoni musical català, que posarà a l’abast dels interessats i estudiosos un gran cabal de composicions de totes les èpoques que romanien ignorades en arxius, biblioteques, parròquies i institucions; com ara les obres inèdites de Frederic Mompou i Manuel Blancafort en rotlles de pianola.