Les escultures de Joan Roig i Solé

10.05.2018

Aquest any 2018 se celebra el centenari de la mort de Joan Roig i Solé (1835-1918). Per això, el Centre de Lectura inaugura aquest divendres 11 de maig a les 20.00h, a la sala Fortuny, una exposició que aplega les obres de l’escultor que es conserven en diverses col·leccions de Reus. Un cicle d’activitats per recordar l’artista reusenc i la seva trajectòria. L’exposició es podrà visitar fins al 16 de juny.

‘Dama del paraigua’ del parc de la Ciutadella

A l’exposició es podran contemplar les obres de Roig i Solé, una trentena entre escultures, relleus i dibuixos. L’escultor va cedir al Centre de Lectura diverses peces, s’han pogut conservar cinc obres seves: els bustos en guix de Velázquez i Cervantes; l’escultura en fosa de ferro de Fortuny i l’emblemàtica escultura en ferro Laboremus; i la miniatura en fusta d’una escala de cargol.

Joan Roig i Solé també va ser l’autor de panteons i tombes del cementiri de Reus. Per aquesta raó, el dissabte 12 de maig hi haurà una visita guiada al cementiri per conèixer aquestes obres: els panteons de les famílies Abelló, Casas Bley, Boule i Ardèvol; i la tomba de la família Rué. El disseny de l’escultura Cronos també va ser obra de Roig i Solé. La visita començarà a les 11.00h i el punt de torbada serà l’entrada general del cementiri.

D’altra banda, es conserven a Reus nombrosos indrets relacionats amb la vida i obra de Joan Roig i Solé. Jaume Massó farà una ruta guiada per conèixer una mica més sobre l’autor el dijous 17 de maig a les 18.30h. La ruta acabarà amb una visita guiada a l’exposició de la sala Fortuny. El punt de trobada serà l’entrada del Centre de Lectura.

Així mateix, el cicle d’activitats permetrà endinsar-se en un context de transició artística molt especial a Catalunya: el pas del Modernisme al Noucentisme i la configuració d’un nou ideari estètic i polític. Un grup d’artistes, com Roig i Solé, que van situar la ciutat de Reus en una posició privilegiada en el marc del moviment avantguardista.

 

Joan Roig i Solé

Va néixer a Reus el 25 d’abril de 1835, en una casa del raval baix de Santa Anna en què el seu pare havia instal·lat una fusteria. Des de molt jove, visitava el taller de fuster-tallista que Marià Fortuny i Baró, on va rebre les primeres lliçons de modelatge i de talla i va conèixer el seu gran amic Marià Fortuny i Marsal.

Ja a l’escola de belles arts de Llotja, Roig seguí els cursos de dibuix i escultura, a més d’estudiar-hi estètica i anatomia i guanyar-hi els primers premis. També rebé lliçons de pintura de Lluís Rigalt i d’estètica de Pau Milà i Fontanals. El 1853, l’Ajuntament de Reus encarregà a Roig les quatre escultures que simbolitzen dues d’elles la carn i les altres el peix i que encara decoren els nínxols dels finestrals dels portals d’entrada a les Peixateries.

La seva plenitud va coincidir amb l’edificació de l’Eixample barceloní. Són seves les setanta-sis petites escultures de la portalada nova de la catedral barcelonina. És autor també de la famosa Dama del paraigua del parc de la Ciutadella, de les cinc figures femenines del monument erigit a Vilanova i la Geltrú als constructors del ferrocarril del Garraf, de l’al·legoria de la Indústria del frontispici del Casino Mercantil del carrer d’Avinyó de Barcelona, entre altres.

L’obra de Joan Roig i Solé és acadèmica, neoclàssica, molt realista, equilibrada i serena, sense efectismes ni genialitats. Una obra que cerca la perfecció formal i que és dotada de virtuosisme tècnic i d’una gran riquesa de detalls, d’acord amb els gustos majoritaris del seu temps. Es conserven escultures, relleus i dibuixos seus en diferents museus i col·leccions de Barcelona, Reus, Montserrat, Madrid i altres localitats.

Podeu consultar tot el programa aquí.