Les comarques de Girona també són cultura

30.10.2018

Amb motiu de la tercera edició del Som Cultura 2018, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona proposa 50 activitats culturals celebrades els caps de setmana de novembre “per descobrir l’oferta cultural, patrimonial i d’espectacles de les comarques gironines”. El programa s’emmarca dins la commemoració de l’Any del Turisme Cultural.

Som Cultura | SC

El festival s’agrupa en els quatre blocs temàtics següents: visites per descobrir el patrimoni; visites teatralitzades; música i art als museus, i finalment, activitats inclusives. D’entre les propostes culturals, destaca la jornada a Figueres per conèixer els primers anys d’infància de Salvador Dalí -coorganitzada per Teatre-Museu Dalí, Museu del Joguet de Catalunya i Museu de l’Empordà-, la reedició de «Els museus surten al carrer!» -un recorregut per un seguit de tallers infantils dels museus gironins a Sant Feliu de Guíxols- i una trobada d’instagramers (#InstaCultura) a la Fortalesa de Sant Julià de Ramis per descobrir-ne el nou equipament cultural.

La programació contempla activitats per a tots els públics “per apropar la cultura a col·lectius de persones amb discapacitat”. En efecte, s’ha incorporat una visita guiada al monestir de Sant Pere de Galligants de Girona i adaptada per als qui lluiten envers l’Alzheimer i als seus cuidadors i una visita per a persones amb discapacitat funcional visual al jaciment d’Ullastret.

La música també hi serà present en quatre formats. Costa Brava Festivals ens convida a les següents propostes musicals combinades: el concert de Lídia Pujol al monestir de Sant Miquel de Cruïlles acompanyat d’una visita guiada a l’espai i un tast de productes empordanesos, l’actuació del grup Les Anxovetes a l’Alfolí de la Sal, de l’Escala, juntament amb una visita al cementiri mariner del municipi, l’espectacle de Gespa Teatre amb el Festival Amb So de Cobla al Museu de la Pesca de Palamós i el Festival Càntut a Cassà de la Selva.

“Les visites guiades permeten descobrir la història de les comarques gironines”. En aquest sentit, les visites teatralitzades signifiquen un bon mediador per apropar-nos-hi atès que es realitzen tot aprofitant l’espai cultural disponible. Subratllen «La guerra de l’arròs», una trobada que inclou un recorregut pels carrers i palaus de Torroella de Montgrí “a fi de conèixer la història del conreu de l’arròs” i clou amb un menú gastronòmic al restaurant del Palau Lo Mirador. A Empúries tenim una cita per experimentar les tècniques culinàries del món antic, per visitar la ciutat grecoromana i elaborar i tastar tres plats romans. Altrament, cal remarcar les visites guiades «El glamour dels anys seixanta a Begur i Llafranc», «Comerços històrics i emblemàtics», a Girona, o «Els vermuts nòrdics dels romans», al Museu Espai Ceretània de Bolvir de Cerdanya. Altres visites teatrals són «Les noces de Vilabertran», a Vilabertran; «Tot per un ral», al Museu de Terracota de la Bisbal d’Empordà, o «Llegendari. Despertant els mites», al Museu Etnogràfic de Ripoll.

Som Cultura torna amb la intenció de “fomentar l’interès i el consum cultural de locals i visitants durant la tardor així com la creació de productes turístics innovadors i atractius que permetin donar a conèixer el territori en clau cultural” sigui a partir de recursos monumentals i patrimonials com de manifestacions tradicionals, populars i d’identitat. És certament una via per experimentar i provar nous productes i projectes associatius- entre els diversos agents que formen part del Club de Màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona-. D’aquesta manera, Som Cultura facilita eines turístiques als agents culturals encarregats de tirar endavant propostes i donar-les visibilitat i major trajectòria, vehiculades a través del patrimoni cultural existent.

Pots reservar les activitats del Som Cultura 2018 en aquest webEl programa el pots descarregar en aquest enllaç.