Les cinc sorpreses del festival Flors i Violes de Palafrugell

3.05.2018

Aquest pont de maig, Palafrugell i el seu entorn s’han transformat gràcies a Flors i Violes 2018, un festival de primavera que ha programat més de 200 activitats d’oci, música, gastronomia, màgia i teatre. Aquest Flors i Violes ha sigut l’edició més multitudinària amb noves ubicacions i amb més de cinquanta espais singulars. A més de Palafrugell, el festival ha envaït els nuclis costaners de Calella, Llafranc i Tamariu durant cinc dies.

Espectacle d’animació infantil al festival Flors i Violes | © Aj. Palafrugell

El carrer de Bruna Valls

Era la primera vegada que la il·lustradora Bruna Valls feia un mural en un lloc públic, i ho va aprovar amb nota. Bruna Valls ha pintat tres murals als carrers del casc antic del poble que quedaran per la posteritat i que representen tres motius diferents. Bruna Valls ha volgut denunciar els presos polítics la regressió de la llibertat d’expressió amb el moral Muts i a la gàbia, on està engabiada una persona amb cara d’ocell, símbol de la llibertat amb el seu vol i el seu cant. No només vol recriminar els empresonaments dels dirigents independentistes, sinó també els rapers i tuitaires.

El festival Flors i Violes va néixer eminentment per combinar la decoració de patis amb espectacles. La proposta perquè un artista pinti un mural públic va sorgir l’any passat amb la palamosina Marta Bellvehí i permet recrear una situació interessant gràcies a la reacció de la gent, que dona la seva interpretació. D’aquesta manera, amb el pas dels anys es podran veure nous estils en diferents espais públics de Palafrugell. Una manera de dignificar el centre i donar-li més encant.

Bruna Valls també ha pintat dos altres murals: un titulat Aunque la mona se vista de seda, mona se queda i un altre de caire més infantil titulat Aquí hi ha gat amagat.

Aquí hi ha gat amagat, mural de Bruna Valls

Rosa Aguiló i la bellesa de les flors

L’artista palafrugellenca Rosa Aguiló ha tornat a comprometre’s amb el festival amb una instal·lació a l’entrada del Museu Can Mario de la Fundació Vila Casas inspirada en el Duet de les Flors de l’òpera Lakmé. El duet recrea musicalment la imatge del jardí en el qual Lakmé i la seva esclava Mallika es deixen portar per l’encís de les flors. En la instal·lació la musicalitat del jardí està construïda per un joc de faristols situats a diferents alçades sobre peanyes. El joc d’alçades crea un ordre espacial i un ritme visual que suggereixen un ritme musical i un joc compositiu de diferents tonalitats. A cada faristol hi ha situat dibuixos de mides diverses que representen flors i altres elements vegetals. Els faristols es llegeixen alhora com la tija d’una flor i les flors coma notes musicals.

La instal·lació ha estat ambientada musicalment pel flautista Guillem Peyeró. És una temàtica més inofensiva que l’escollida fa dos anys, quan va ambientat la fàbrica de suro Joaquim Esteva tot recuperant un personatge tèrbol del poble: la figura llegendària d’un home coix que cremava les fàbriques per encàrrec dels seus mateixos amos quan les coses no anaven fines i preferien cobrar una indemnització de la companyia d’assegurances.

Refugiats: la finestra al mar

L’expansió del festival cap als nuclis costaners de Calella, Llafranc i Tamariu ha permès, a més de sorprendre alguns turistes, recordar-nos que segueix morint molta gent al mar Mediterrani que simplement busca una vida millor. La instal·lació La visita inesperada és una crua reflexió d’un drama humanitari que tenim a prop i que afecta a moltes persones. Pau Ristol ha convertit el passeig de Llafranc en una impactant obra d’art que vol aixecar veus contra un drama que ja dura molt de temps.

La visita inesperada de Pau Ristol | © Aj. Palafrugell

Eucaristia LED: apòstols casolans

Si el Flors i Violes té un al·licient, és poder visitar espais que havien estat tancats fins ara, i fins i tot desconeguts per gairebé tothom. Un exemple és una petita sala de l’església situada a la mateixa façana, però que ningú fins ara s’havia preguntat per a què servia. Ara, l’equip del festival, Clàudia Torrellas (La Clau Events) i Lluís Ullastres (Costa Brava DJ’s) han reconvertit l’espai amb una instal·lació titulada Eucaristia LED, amb imatges de 12+1 personatges coneguts del món cultural i social del poble que representen els dotze apòstols. Tot plegat és una mescla de música i il·luminació que escenifica una “modernització” de l’eucaristia i que sorprenentment (o no) ha comptat amb el beneplàcit del mossèn. Altres espais recuperats gràcies al festival han sigut l’antiga escola pública del carrer del Sol, l’actual carrer Torres Jonama, o l’antic hospital de la vila.

Eucaristia LED

Espectacle inaugural: com dignificar el passat industrial

I acabem pel principi. El festival va començar un gran espectacle, que enguany ha tingut lloc per primer cop a la diàfana plaça de Can Mario. L’espectacle, titulat Aigua, Ferro i Suro, ha donat tot el protagonisme a la torre de Can Mario, símbol de Palafrugell i del seu passat surer. La torre va ser un dipòsit d’aigua d’una antiga fàbrica surera i s’ha convertit en s’ha convertit en un far gràcies a l’espectacle que ha creat Xavier Bové i Onion Lab, combinant llum, mapping i música. Hi van assistir més de 7000 persones i es va convertir en l’esdeveniment més multitudinari de tot el programa.

L’espectacle inaugural del Flors i Violes a la torre de Can Mario | © Aj. Palafrugell