Les Cartes del Velódromo

3.09.2012

L'Orquestra Maravella ha protagonitzat una de les cartes d'agost del Velódromo, que desitja: Bona Festa Major!

Durant el mes d’agost, temps de vacances i pausa, les Cartes del Velódromo, han homenatjat les festes majors, una escena de platja i han posat la mirada crítica sobre la societat de consum.  El bar El Velódromo del carrer Muntaner, a tocar de la Diagonal, té una carta molt gran (60 x 42 cm. desplegada) i cada mes aquest espai serveix per presentar una revista que publica tres dobles pàgines mensuals.

Aquestes petites obres d’art, van a cura del dissenyador Albert Planas i de l’escriptor i periodista Julià Guillamon. L’aventura va començar dos anys enrere, i cada mes les Cartes del Velódromo combinen textos amb fotografies, il·lustracions i treballs de gràfica popular. Han posat el seu granet de sorra a les Cartes: Òscar Dalmau, Miralda, Quim Monzó, El Roto, Biel Mesquida o els Manel, entre d’altres.

Tal com explica Julià Guillamon, en anteriors Cartes del Velódromo: “Hem rescatat d’arxius i museus un Príap de dos metres d’alçada (que hem combinat amb els priapeus de Marcial traduïts per Jordi Cornudella), una col·lecció d’adhesius de la transició, les samarretes dels equips de barri de Barcelona dels anys seixanta o la pàgina de l’Atlas Lingüístic de mossèn Griera amb la paraula estalviar (li vam demanar a en Joaquim M. Puyal que ens en fes el text i ens el va fer). La nostra preferida? Una doble pàgina amb un strip-tease en 3-D de la revista Paris-Hollywood. Li vam afegir un text de Julià de Jòdar i una llegenda que deia: ‘Demaneu les ulleres al cambrer’. Es van exhaurir en un dia!”.

Heus aquí, els records del mes d’agost plasmats a les Cartes del Velódromo: ha estat un agost calorós, consumista i festiu!

Número 24 vermella. Bona Festa Major!

Un cartell de l’Orquestra Maravella dels anys seixanta a la piscina de l’Hotel Ribot de Riudellots: tots els músics vestits de blanc (sabates i tot!), tret dels dos vocalistes que duen pantalons, americanes i sabates negres. L’hem combinat amb una cançó de Carles A. Juste Lo Beethoven, el rei dels gitanos de Lleida: “Músico quería ser y por mi suegra no pudo ser!”

Número 24 blava. Societat de consum, per Valentí Castanys

La societat de consum dibuixada per Valentí Castany és una altra de les cartes d'agost del restaurant.

 

Nou acudits de Valentí Castanys (1898-1965) de la sèrie que va publicar a la revista Destino en els darrers anys de la seva vida: burgesos que visiten pisos de mostra, toreros que van a torejar a la Costa Brava, pintors abstractes que pinten davant d’una paret i les ovelles d’un ramat que ballen entusiasmades perquè s’acaba de descobrir una nova fibra sintètica.

Número 24 verda. El mar de Yamandú Canosa i José Carlos Cataño

En un dels menús del Velódromo s'hi ha pogut veure 'El mar' de Yamandú Canosa i José Carlos Cataño.

En l’exposició El árbol de los frutos diferentes que va presentar l’any 2011 a la Fundació Suñol, Yamandú Canosa (Uruguay, 1954) va intervenir en les parets de la sala, de manera que formaven un tot amb les obres. N’hem reproduït un fragment: la pintura d’una platja, sobre un fons blau cel i blanc. I l’hem acompanyat amb un text del poeta José Carlos Cataño.

Etiquetes: