‘Les bones nenes’ i ‘Una història normal’, premis VOC

1.12.2018

Avui al vespre ha tingut lloc l’entrega de premis de la tercera edició del VOC► Premis i Mostra d’Audiovisual en Català que organitza Òmnium CulturalLes bones nenes iUna història normal han estat les dues peces distingides pel jurat com a millor curt documental respectivament. El premi del públic ha estat pel curt L’escarabat al final del carrer i pel documental Comerç 08003. La websèrie Les tres bessones s’ha endut el premi del públic a la millor websèrie, vídeoblog i nou format web. En total, el VOC► ha premiat amb 11.800€ produccions audiovisuals fetes en català.

Un fotograma de ‘Les bones nenes’ de Clara Roquet

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, ha agraït l’esforç dels participants per “apoderar la cultura audiovisual catalana”. “En temps de judicis a la democràcia com el que ens toca viure, Òmnium es reafirma en una idea que ja sabíem. La cultura serà sempre un oasis d’humanitat, un espai indomable on celebrar la vida. Com diu en Jordi, la cultura és una arma de construcció massiva”, ha dit.

El VOC► va néixer amb l’impuls del president de l’entitat, Jordi Cuixart, que també ha volgut estar present mitjançant una carta escrita a la presó i que ha llegit el mateix Mauri de los Ríos. “El VOC► creix i amb el festival creix el compromís de normalitzar l’ús de la llengua en tots els àmbits i arreu dels Països Catalans. Content de saber del potencial dels joves creadors. Us admiro!”, ha escrit Cuixart.

El president d’Òmnium Cultural també ha posat en valor la llibertat d’expressió i ha dit que és una “conquesta fràgil”. “Sense esperit crític no hi pot haver democràcia i avui la censura d’un règim caducat persegueix idees i passa com una piconadora per sobre l’humor, les lletres de cançons, els llibres i els artistes incòmodes. Però la resistència és la paraula i la memòria; és a dir, la cultura. I malgrat tot militem en l’humanisme i la tendresa per fer front a l’odi i la intransigència”, ha tancat.

Una història normal

 

Els premis del VOC 2018

A l’acte, presentat per l’actriu Txe Arana, s’han anunciat els guanyadors en les tres categories del VOC►: documental, curtmetratge i websèries, videoblogs i nous formats web. En el cas de les obres presentades com a documentals i curtmetratges, s’han atorgat per una banda els premis del jurat, format pels professionals de rellevància en el món del cinema Carol López, Judith Colell, Alba Cros, Marc Recha i Belén López. I per l’altra, els premis del públic, resultant de les votacions en els 32 municipis catalans que ha tingut lloc la Mostra, que ha comptat amb més de 1.650 assistents en total. En el cas de la categoria de websèries, videoblogs i nous formats web, l’obra guanyadora ha estat fruit de les votacions dels usuaris a través del web voc.cat.

Categoria documental

Premi del jurat (valorat en 4.000€): Una història normal d’Ernest J. Sorrentino (València), que explica la història quotidiana de dues persones que tornen a treballar després d’un temps sense fer-ho. Els membres del jurat Belén López i Marc Recha han destacat l’honestedat de l’obra a l’hora de visualitzar l’esquizofrènia i la seva proposta visual.

Premi del públic (valorat en 1.000€): Comerç 08003 de Josep Maria Domènech (Barcelona), que fa un recorregut per sis comerços tradicionals de Barcelona que parlen de la seva història i de la de la ciutat.

Categoria curtmetratge

Premi del jurat (valorat en 4.000€): Les bones nenes de Clara Roquet (Malla, Osona), que explica una història sobre l’adolescència i el pas a la vida adulta de dues germanes que s’han criat envoltades de cavalls. El títol compta amb un bon recorregut per festivals de curtmetratges d’arreu. Clara Roquet va ser co-guionista a l’aclamada 10.000 km de Carlos Marqués-Marcet. Les membres del jurat Judith Collell i Carol López han valorat el treball d’observació de la directora, que construeix una mirada íntima i personal sobre un món propi del tot reconeixible.

Premi del públic (valorat en 1.000€): L’escarabat al final del carrer de Joan Vives (Alzira, València), que narra la vida de l’Amadeo, un home tranquil que viu en poble de València. Des que va morir la seva dona, es dedica en cos i ànima a tenir cura del seu sogre invàlid. Un bon dia, rebrà una premonició inesperada: li queden set dies de vida. L’obra va guanyar el premi al Millor Curtmetratge Iberoamericà al Festival de Guadalajara (Mèxic).

Categoria websèrie, videoblog i nous formats web

Premi del públic (valorat en 1.800€): Les tres bessones de Miquel Àvila (Gavà), una websèrie en format sitcom que gira al voltant de la vida adolescent de les famoses Les tres bessones, els icònics dibuixos animats que han format part de la infància de molts catalans i catalanes.