Les biblioteques de Catalunya fan pinya

14.11.2012

El Servei de Biblioteques va convocar dijous passat tots els directors i responsables de Biblioteques en un acte matinal a la Biblioteca de Catalunya, que va aplegar més de dos-cents professionals d’aquest col·lectiu.

 

Carme Fenoll, Cap dels Serveis de Biblioteques de la Generalitat| Foto: Oriol Miralles

 

La trobada es va celebrar a les dependències de la Biblioteca on la companyia teatral d’Oriol Broggi, La Perla 29, representa actualment les seves funcions, un escenari cobert de sorra fina entre quatre parets de pedra nua, un espai d’una sobrietat molt adient als temps que vivim. Temps difícils per als equipaments culturals, siguin museus o biblioteques, que cada vegada tindran un pressupost més ajustat i dependran més i més del dinamisme i la creativitat de les persones que hi treballen. L’any vinent les dotacions pressupostàries no augmentaran a causa de les estretors que passa la Generalitat, i ara més que mai la Cap del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll, ha vist la necessitat de reunir el col·lectiu de bibliotecàries per contagiar entre col·legues aquell entusiasme que només es pot transmetre en persona.

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, va donar la benvinguda i va donar la paraula a Jordi Cabré, director de Promoció i Cooperació Cultural. Cabré va fer els agraïments de rigor i tot seguit va demanar un aplaudiment per a Carme Fenoll, que en pocs mesos ha aconseguit teixir complicitats i revifar el caliu a Biblioteques. L’estratègia de Fenoll es recolza en una distinció molt clara entre mitjans i recursos. Els mitjans depenen de l’administració. Els recursos, en canvi, de les persones. Quan els mitjans minven o fallen, hem de desplegar els propis recursos perquè l’activitat de les biblioteques tiri endavant.

 

Jordi Cabré, director de Promoció i Cooperació Cultural de la Generalitat, durant el seu discurs. Assegudes a primera fila, a l'esquerra, Eugènia Serra i Carme Fenoll | Foto: Oriol Miralles.

 

El discurs de Jordi Cabré va confirmar que la nova línia del departament va en aquesta direcció. “La biblioteca és el principal factor de l’estat del benestar cultural del país, el primer garant de la igualtat en l’accés a la cultura, un punt de trobada de la comunitat, però ha de ser un equipament proactiu, un espai de participació i d’intercanvi que podria convertir les biblioteques en autèntics ateneus de la cultura”. Segons Cabré, la digitalització no abolirà el llibre físic. I si el libre de paper no desapareix, les biblioteques tampoc. Però també apunta que els llibres no seran l’única raó de ser de les biblioteques, sinó les persones. La biblioteca del futur serà un lloc per fomentar les humanitats, un espai on formar-se, capaç de suplir allò que no poden fer els ensenyaments reglats. Un punt de prescripció cultural.

Cabré va recordar que actualment a Catalunya hi ha 365 biblioteques. És de lluny l’equipament cultural més estès del país. El Govern ha procurat que cada municipi de més de 5.000 habitants tingui la seva biblioteca, que vindria a ser l’ànima del poble, el repositori on es guarda la memòria i la història del lloc. Cabré va anunciar que la política bibliotecària no prioritzarà el mapa ni el cànon ni la planificació. “La prioritat ara mateix és que hi hagi una biblioteca. Reformularem uns estàndards que facin viables les biblioteques. Hem de ser flexibles. No és la norma qui fa la realitat sinó la gent que fa les normes”.

Cada una d’aquestes biblioteques ha de tenir la seva personalitat, lligada al territori, i guanyar-se la seva denominació d’origen, com fan els vins a base d’anys. I totes juntes han de formar un tot coordinat i harmonitzat. Cabré va invocar l’esperit de la Mancomunitat, que va aconseguir, ara fa gairebé un segle, mancomunar els serveis de les quatre diputacions per vertebrar el país. “Nosaltres ens imaginem un catàleg únic i un carnet únic. No pot ser que una persona de comarques entri en una biblioteca de Barcelona per treure un llibre i li etzibin que no té ‘un carnet normal’. Això s’ha d’acabar. Hem de mancomunar prestació de serveis, equips i recursos. És de sentit comú i ho hem d’aconseguir”, va dir Cabré.

Cabré va anticipar una novetat de cara a l’any que ve: la creació d’una plataforma de préstec de llibres digitals que anirà dirigida a totes les biblioteques del país. Ara mateix la demanda d’ebooks és encara residual, però el Servei de Biblioteques s’avança a oferir un servei que serà imprescindible en el futur, i ho fa amb l’estreta col·laboració d’editors i llibreters per minimitzar el risc de la pirateria.

 

Bibliotecaris conversen amb editors a la Biblioteca de Catalunya| Foto: Oriol Miralles.

 

Carme Fenoll va encetar la seva intervenció il·lusionada, agraint la massiva assistència del col·lectiu de bibliotecaris vinguts d’arreu de Catalunya, de Gandesa a Roses i de Roquetes a Puigcerdà, un esforç que Fenoll espera recompensar aviat enviant a partir de desembre gent de serveis centrals a les biblioteques. “Els que som al back office vindrem a primera línia de foc per poder valorar com treballeu i amb quines dificultats us trobeu. És la millor manera d’ajudar-vos”. Fenoll també va trencar una llança en favor de l’extroversió del bibliotecari. “Us demanem que sortiu de les biblioteques i aneu a buscar col·laboració entre aquells que estan fent coses interessants al vostre entorn”. Aquest canvi d’actitud comporta també un gir de vocabulari. Fenoll proposa no parlar tant d’usuaris, que és un terme molt estadístic, sinó de ciutadans. “Parlant de ciutadans potser farem les biblioteques més humanes”.

Carme Fenoll va advertir que els recursos en l’adquisició de fons bibliogràfics minvarà en els pròxims anys, però considera que tenim la sort de disposar d’uns equipaments en condicions, bons professionals i un fons del qual encara no se n’ha tret prou rendiment. La Cap de Serveis de Biblioteques ha impulsat també un pla de formació per a tots els bibliotecaris de Catalunya que compta amb la coordinació de la Institució de les Lletres Catalanes i la col·laboració del COBDC (Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya). Es tracta d’un programa de prescripció bibliotecària amb un equip de luxe, format per Toni Sala, Esteve Miralles, Ada Castells i Pep Molist. També ha engegat tallers de prescripció cinematogràfica i musical, que aniran a càrrec d’Àlex Gutiérrez i Bernat Dedéu respectivament.

Carme Fenoll va recordar el projecte vikipèdia, que anima les biblioteques a registrar i documentar el patrimoni local amb noves entrades a la wikipèdia. També va fer esment de la bona rebuda que ha tingut el programa 10 x 10, que ja hem presentat a Núvol i que passeja una mostra de petites editorials independents per tot el territori. Fenoll ja ha demanat ajuda a l’Associació d’Editors en Llengua Catalana per donar continuïtat a aquest programa.

 

Carme Fenoll demana implicació al col·lectiu de bibliotecaris| Foto: Oriol Miralles.

 

Carme Fenoll també s’ha proposat de posar a l’abast del col·lectiu de bibliotecaris recursos addicionals perquè es formin i s’organitzin. Va oferir els espais de reunió que hi ha al departament de Cultura, a l’edifici de la Filmoteca, perquè els bibliotecaris hi puguin celebrar trobades. També ha formalitzat acords per tal que les 1.700 persones que treballen a primera línia a les biblioteques (i que formen part de l’elit cultural de Catalunya) puguin disposar d’ofertes exclusives, com ara una subscripció gratuïta al TR3SC i al diari Ara. Fenoll va comminar tots els companys de Biblioteques a “demanar ajuda si cal i d’afrontar la crisi amb imaginació”.

A banda de tots aquests incentius, la Cap del Servei de Biblioteques també creu convenient de premiar el millor equip de biblioteca. Un premi per al qual caldrà aportar prèviament una candidatura. Els premis han de servir per donar visibilitat al sector. “Cal posicionar el col·lectiu als mitjans. Som molts i junts podem guanyar visibilitat. Pere Calders deia que la cultura d’aquest país cabia en un autobús. Avui la cultura catalana la fem els 200 bibliotecars que som aquí i necessitem un boeing 307″, va dir Carme Fenoll.

La trobada va servir també perquè, durant el recés per esmorzar, el col·lectiu socialitzés i fes networking amb editors de l’Associació d’editors en llengua catalana, que van ser convidats a plantar la paradeta i presentar les seves novetats als bibliotecaris. El break va servir per retrobar velles amistats i posar cara a molts contactes virtuals.

El conseller Ferran Mascarell va tancar el torn d’intervencions per part del Departament de Cultura. “No he tingut la sort d’acabar el sistema bibliotecari català, però ho tenim a tocar”, va dir Mascarell. “Aquest país avançarà en la mesura que sigui més culte i més educat. I necessitem que les biblioteques estiguin a l’altura dels nostres objectius culturals”. El conseller va dir que les biblioteques són eines clau a l’hora de renovar el concepte de formació i d’oferir nous coneixements a la gent. També són fàbriques de cohesió social, ja que les biblioteques poden garantir un accés igualitari al coneixement. Segons Mascarell, les biblioteques han de tornar a posar en valor la saviesa i la política democràtica, que ha de garantir que totes les persones tinguin els mateixos drets, oportunitats i garanties.

 

Ferran Mascarell a la Biblioteca de Catalunya | Foto: Oriol Miralles.

 

Mascarell també va apuntar que no podem ignorar l’impacte de les noves tecnologies.  “L’únic que us demano és que recordeu que, més enllà de les biblioteques, món absorbent i extraordinari, no tothom us veu com una eina o un instrument imprescindible. I que cal que posem en primer pla de la vida pública les virtuts del sistema bibliotecari. I ser conscients dels recursos que necessitem perquè això tiri endavant”. Mascarell va explicar una anècdota de quan era regidor a l’Ajuntament de Barcelona i posava en marxa el nou pla de biblioteques. Un gestor del consistori un dia li va etzibar: “Ferran, per què vols fer biblioteques si només serveixen perquè les àvies s’hi escalfin els penellons”.  Per sort, ens trobem en un altre segle i certes resistències han estat vençudes, però queda molt per fer encara per dignificar la feina dels bibliotecaris.

La matinal va comptar amb dues performances d’excepció. En primer lloc, es va presentar la Primera Verbalíada, un concurs organitzat des de Biblioteques i dirigit per dos enigmistes il·lustres, Màrius Serra i Oriol Comas. La Verbalíada convidarà nois i noies de 12 a 18 anys a participar en el joc de Verbàlia, en una competició en què els joves hauran de demostrar la seva habilitat jugant amb les paraules. Els concursants es reclutaran des de les biblioteques de tot el territori i tots podran aspirar a arribar a una gran final que se celebrarà a Barcelona l’abril del 2013. Si voleu saber-ne més feu clic aquí.

 

Oriol Comas i Màrius Serra presenten la Verbalíada | Foto: Oriol Miralles.

 

La jornada es va tancar amb una presentació de Toni Puig, creatiu i guru del citymarketing, un dels màxims impulsors de la xarxa de centres cívics de Barcelona. Puig va invocar el poder de les bibliotecàries. “Les biblioteques són de les dones, i és des de les biblioteques que podem vertebrar territorialment la cultura comuna d’aquest país en transformació”. Puig va demanar a les bibliotecàries que prenguessin consciència del poder mobilitzador que tenen. “Heu de ser bibliotecàries mobilitzants amb idees i no només operàries eficaces i productives. Sorprengueu-vos a vosaltres mateixes. Les idees precedeixen a la gestió. Que no teniu diners? Robeu-los! Aneu-los a buscar allà on sigui. Si convé encadeneu-vos a la porta de casa de la Carme Fenoll!”

No hi ha dubte que caldrà més que mai activar aquest poder mobilitzador perquè tingui èxit la Revetlla de Sant Jordi, una activitat inèdita proposada des del Servei de Biblioteques perquè la gent comenci a celebrar la diada des de la vigília. “Sant Jordi Gloriós és la festa major de la cultura, la festa més interessant de Catalunya, i us proposo de començar a celebrar-la el dia abans trobant-nos a la biblioteca. Volem totes les biblioteques del país obertes per la revetlla de sant Jordi”, va dir Toni Puig mentre passava les seves diapositives amb dibuixets i anava fent voltes davant la concurrència amb un gran domini escènic.

 

Toni Puig durant la seva presentació a la trobada de bibliotecaris | Foto: Oriol Miralles.

 

Puig va insistir que la paraula usuari és ordinària i de mal gust i que ara més que mai cal fer xarxa amb els ciutadans per tenir-los com associats a les biblioteques. “Jo he d’anar a la biblioteca una vegada al mes, i si no, m’he de confessar.”

La matinal es va cloure amb una càlida ovació i bons auguris. Alguns bibliotecaris ja n’han fet balanç a la xarxa. El blog de la biblioteca Pere Blasi de Torroella de Montgrí ja se n’ha fet ressò positivament.

Lluís Anglada, director de Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) també ha constatat al seu blog que “la trobada va ser un èxit, una fita històrica que hauria de ser un inici d’un pla de treball que conduís a organitzar la totalitat de recursos de biblioteques populars en un tot, en un sistema. L’èxit de l’acte i la seva oportunitat no han d’amagar, però, la seva insuficiència”. Anglada lamenta que la trobada no es produeixi al principi d’una legislatura sinó justament al final. “El moviment és important, però el moviment pel moviment i la crida a la bona fe no són suficients. El govern ha d’articular amb realitats concretes la crida a fer un sistema únic però no unificat, coordinat però no dirigit, complementari i no duplicat”. Anglada apunta que unificar xarxes en un tot coherent necessita més que bones paraules. Cal una visió orgànica i organitzativa del repartiment de competències, una transformació que demana idees noves.

A partir d’ara Núvol anirà fent el seguiment i informant puntualment de totes aquestes activitats que han estat concebudes i planificades per relligar la comunitat de biblioteques. Durant la matinal de dijous passat vam tenir l’oportunitat de conèixer i retratar moltes bibliotecàries, puntals d’aquesta xarxa, que anirem entrevistant al llarg dels pròxims mesos.

 

Toni Puig comentant el seu mantra | Foto: Oriol Miralles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

13 Comentaris
 1. Retroenllaç: Màrius Serra i Oriol Comas presenten la Primera Verbalíada | Núvol

 2. Carme, felicitats per l’èxit de la trobada, em dol no haver pogut assistir-hi. Celebro el clima d’entsiasme que traspua aquest ampli informe.
  M’interessarà seguir-ne l’evolució.
  Carme Mayol

 3. Usuari és ordinari? Les biblioteques són de les dones? Bibliotecàries? Revetlla de Sant Jordi Gloriós? Jo és que al·lucino.

  • Hola Núria,
   Usuari no és ordinari, és un enfocament. La majoria de bibliotecàries som dones, no és ni millor ni pitjor, és una realitat (i en Puig la valorava positivament!). La revetlla de St. Jordi pot servir com a dia de les biblioteques a Catalunya. És una proposta de visibilitat i ens pot servir per fer pinya. Veig que la intervenció d’en Toni Puig no et va fer el pes. Espero que la propera edició et causi millor impressió. Estic a la teva disposició per comentar la jugada.

 4. Retroenllaç: Les biblioteques de Catalunya fan pinya | Núvol | Catalunya d'un altre punt de vista | Scoop.it

 5. Hola Carme
  No et conec de res i de fet no havia sentit a parlar de tu fins llegir aquest article.
  Sóc professor i usuari molt habitual de les biblioteques, i m’he sentit molt reconfortat amb aquest article perquè demostra una empenta teva i dels teus companys de professió que acostumo a constatar. Desitjo que tots aquests projectes tirin endavant. Ja espero amb delit la vigília de Sant Jordi!
  Com també desitjo que abans que acabi aquesta dècada es pugui desencallar la nova biblioteca de Molins de Rei, que tot i els esforços i recursos personals no ha canviat com espai físic des de que jo tenia uns 8 o 10 anys. I ja en tinc 40! Realment com a poble és un recurs molt minso tot i l’esforç dels que hi treballen.
  Ànims i no decaigueu.

 6. Sap greu tanta lleugeresa en els moments que vivim.
  El Departament de Cultura, a 3 setmanes d’unes eleccions, mobilitza els bibliotecaris per sentir això? i cap pla del govern per millorar la situació? només retòrica, paraules fàcils i un joc nou?

  • Bon dia,
   Pere: gràcies per les teves paraules i per ser usuari fidel de les nostres biblioteques i sentir-te’n orgullós. Estic en contacte amb l’Ajuntament de Molins. Esperem que les converses arribin a bon port i aviat es pugui assumir el projecte de la nova biblioteca.

   Eva: m’agradaria poder contactar amb tu per poder parlar de la teva crítica. Moltes persones considerem que era un bon moment per fer-vos partíceps d’unes voluntats compartides. Això no exclou que aviat es pugui presentar el pla de biblioteques que té en marxa el govern. M’agradarà conèixer les teves inquietuds i idees per millorar el sistema bibliotecari.

 7. Felicitats Carme! Estic convençuda que amb tu al capdavant totes nosaltres farem molta feina!

  Felicitats també a la persona que ha escrit l’article… com a persona que treballa en una Biblioteca Pública m’ha fet sentir molt bé d’èsser d’aquest col·lectiu i alhora pena per no haver-hi assistit!

  Gràcies

 8. Retroenllaç: Tercera Trobada de responsables de les Biblioteques Públiques de Catalunya