Les biblioteques celebren la Revetlla de Sant Jordi

22.04.2016

Més de 140 biblioteques d’arreu de Catalunya han programat més de 200 activitats per celebrar el Sant Jordi amb una revetlla literària, una jornada festiva i participativa entorn de la lectura, amb presentacions de llibres, lectures en veu alta, hores del conte, mostres de llibres, concerts, dansa i tot tipus de propostes diverses. La revetlla de Sant Jordi començarà aquest 22 d’abril i la podreu seguir amb l’etiqueta #revetllasantjordi.

Una biblioteca | Foto: Pixabay

Una biblioteca | Foto: Pixabay

Aquesta revetlla, impulsada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’ha anat consolidant durant els últims anys amb l’increment del nombre de biblioteques que hi participen i el nombre d’activitats programades: el 2015, per exemple, hi van participar 149 biblioteques que van organitzar 211 activitats, a les quals van assistir 7.350 persones. És un bon preludi per als amants dels llibres que els permet gaudir encara més de la diada de l’endemà i tindrà lloc durant la tarda, el vespre i la nit del 22 d’abril amb diverses activitats.

Balla’m un llibre

Tota la programació d’aquesta revetlla la trobareu disponible al web de Biblioteques de la Generalitat. Una de les activitats estrella és “Balla’m un llibre”, que vol no només celebrar la diada de Sant Jordi, sinó també commemorar el Dia Internacional de la Dansa —que se celebra el 29 d’abril—: es tracta d’un cicle de coreografies curtes basades en textos literaris que seran presentades i interpretades a sales de lectura. Dansa i literatura es creuaran amb l’objectiu de difondre aquest llenguatge expressiu, crear públics i impulsar la creació.

Totes les peces estan basades o inspirades en textos d’autors clàssics de la literatura catalana. Els coreògrafs han estat seleccionats per una comissió presidida per un representant de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), i formada per un representant del mercat de les Flors, del Sant Andreu Teatre, i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Maria Rosa, a partir de l’obra d’Àngel Guimerà es podrà veure a la Biblioteca Pública Terra Baixa (Vendrell), a les 19.30h, amb coreografia i interpretació de Gemma Güell i dramatúrgia de Georgina Oliva; Coses de llàgrimes, a partir de Sunt Lacrimae Rerum de Joan Vinyoli es farà a la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar, amb coreografia de Quim Vilagran i amb els usuaris del club de lectura de la biblioteca i el mateix Quim Vilagran com a intèrprets; a la Biblioteca de Guissona a les 19.30h s’interpretarà Si són roses, floriran, a partir de l’obra de Manuel de Pedrolo, amb coreografia de Gemma Peramiquel i amb els intèrprets Nacho Càrcaba i Gemma Peramiquel. Finalment, a la Biblioteca M. Serra i Moret de Pineda de Mar, a les 19.30h es podrà veure Ballant ballàvem, a partir de l’obra de Joan Coromines, amb concepte, coreografia i interpretació de Laia Santanach.

Altres activitats destacades

A la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell, per exemple, s’ha dedicat tota la programació a Pere Quart i es podran escoltar poemes seus a càrrec d’actors, es podran participar en unes “màquines d’il·lustració de poemes” o assistir a la creació d’un grafit inspirat en el Bestiari del poeta, que es farà a la mateixa escala central de la biblioteca.

A la Biblioteca Mestra Antònia de Torredembarra, en canvi, podrà conversar i gaudir dels poetes Dolors Miquel, Enric Casasses, Josep Pedrals, Maria Cabrera o Blancallum Vidal.