Les biblioteques catalanes fan la Carta als Reis

22.12.2016

Any rere any, l’arribada de les festes trasbalsa la quotidianitat. I és que hi ha coses que no canvien… I n’hi ha d’altres que no haurien de canviar mai! Una d’aquestes últimes és la iniciativa “Bibliotecaris i llibreters fan junts la carta als Reis” que, posada en marxa pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, juntament amb el Gremi de Llibreters de Catalunya i amb la coordinació de Libelista, celebra enguany la seva segona edició.

reis carta

Il·lustració de Marta Altés

Amb l’objectiu de propiciar i consolidar la trobada entre llibreters i bibliotecaris, els amants del llibre per antonomàsia (si l’apassionat lector ens permet l’expressió) tenen l’encàrrec d’escriure, durant aquest mes de desembre, una Carta als Reis plena de bons desitjos i, evidentment, bones lectures. Per a fer-ho possible, el Servei de Biblioteques transforma l’or, el carbó i la mirra en un total de 18.000€ que, distribuïts en xecs, seran repartits entre més d’una quarantena de biblioteques catalanes que formaran un tàndem amb les llibreries locals i de proximitat associades a la plataforma de Libelista, un projecte cultural que, amb tan sols un any de vida, ja dóna servei a les llibreries independents i ofereix un entorn virtual que connecta lectors amb llibreters.

Una carta adaptada als nous temps

La Biblioteca Mira-sol Marta Pessarrodona de Sant Cugat del Vallès ofereix càpsules TIC als seus usuaris i ha decidit aprofitar l’oportunitat per dotar-se de lectures que permetin cobrir el buit d’una temàtica que, dia rere dia, pren força en la nostra societat. Després de remenar múltiples títols a la Llibreria Alexandria, finalment ha decidit demanar als Reis cinc títols relacionats amb la informàtica: Blander de Roland Hess, Aprender Word i PowerPoint 2016 de Mediaactive, Windows 10 con actividades de Gonzalo Ferreyra, WordPress: 1001 trucos de Fernando Tellado i Domina las redes sociales de María Abajo Suárez.

Biblioteca Pere Blasi i Llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí

Tàndem format per la Biblioteca Pere Blasi i Llibreria El Cucut (Torroella de Montgrí)

Una carta de novetats i de clàssics retrobats

La carta als Reis d’Orient feta conjuntament per la Biblioteca de l’Ateneu Les Basses i la Biblioteca del Casino de Manresa inclou tot tipus de novetats i ha demanat a la Llibreria Parcir les últimes obres d’alguns dels autors més reconeguts d’enguany. N’hi ha de catalans: I ens vam menjar el món (Edicions 62) de Xevi Sala, La cuina dels pastors de Jaume Fàbrega i la nova novel·la d’Albert Sánchez Piñol que, després de l’èxit rotund aconseguit amb Victus. Barcelona 1717, torna amb Tretze tristos tràngols (La Campana). Hi trobem també les autores internacionals Marie Kondo, amb La felicitat després de l’ordre (Ara Llibres), i Angelika Schrobsdorff amb el reconegut com a millor llibre de l’any pels llibreters de Madrid Tu no ets una mare com els altres (La Campana).

Amb tot, els èxits contemporanis no han fet oblidar a les biblioteques manresanes la importància dels clàssics literaris. Per aquest motiu, han volgut fer-se també amb El Cançoner (Proa) de  Francesco Petrarca, recentment (i per fi) publicat íntegrament en català, així com amb Shakespeare. Versions a peu d’obra (Núvol), un volum de més de mil pàgines que aplega deu obres shakespearianes traduïdes per Joan Sellent.

Biblioteca Xavier Benguerel i Llibreria d’Al·lots LLIBRES INFANTILS

Tàndem format per la Biblioteca Xavier Benguerel i Llibreria d’Al·lots (Barcelona)

Una carta amb tot allò que falta

La Biblioteca Marcel·lí Domingo i la Llibreria La 2 de Tortosa han decidit retre homenatge al no poc discutit Nobel de Literatura amb Bob Dylan. Obra lírica completa (1962-2016) (Malpaso) alhora que s’han decantat per obres tals com La hora de despertarnos juntos (Planeta de Libros) de Kirmen Uribe i El retorn dels Bassat (La Magrana) de Vicenç Villatoro.

Al seu torn, des de la Biblioteca Pompeu Fabra i la Llibreria Buc de Llibres de Mataró han volgut posar un toc obscur i de misteri a la seva Carta als Reis, tot demanant títols tals com L’ofici del mal (Grup 62) de Robert Galbraith i Et donaré tot això (Salamandra) de Dolores Redondo.

La imprescindible: una carta pels més menuts

Com no podia ser d’altra manera, les biblioteques catalanes no obliden que la passió per la lectura no coneix edats i és per això que, moltes d’elles, han decidit escriure una Carta pensada exclusivament per als més petits de la casa. La Biblioteca Marià Vayreda d’Olot, la Biblioteca Ernest Lluch de Girona, la Biblioteca de Banyoles i la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollersussa són tan sols un exemple de totes aquelles que han apostat per títols de lectura infantil tals com: Els invents de la Malvina (Animallibres) d’André Neves, La Catalunya industrial (Comanegra) de Clàudia de Puig i Núria Armengol, El tió de Nadal de Care Santos i Dani Cruz, El meu amic llibre (Blackie Books) escrit per Kisten Hell i il·lustrat per Dasha Tolstikova, i L’home de les mans de xocolata de Carles Sala i Vila, entre de moltes altres propostes.

Biblioteca de Banyoles amb la llibreria Altell de Banyoles

Tàndem de la Biblioteca de Banyoles amb la llibreria Altell (Banyoles)

Si voleu conèixer els tàndems formats per biblioteques i llibreries i així saber si la vostra també està fent la Carta als Reis, feu clic al següent enllaç.