Les arts comunitàries, motor de canvi

11.04.2019

Qui decideix com s’utilitza i transforma l’espai públic? Quin paper hi té l’art, entès com a creació comunitària, en aquest canvi? A la sessió ‘Enfortim les arts comunitàries’ de les jornades participatives Cultura Viva, es va tractar de respondre aquestes preguntes mostrant dues iniciatives internacionals que, a partir del treball artístic comunitari, busquen repensar l’espai públic perquè respongui millor a les necessitats dels habitants. Prenent exemple dels dos projectes explicats a la primera fase de la jornada, més de vint entitats de la ciutat s’han reunit en la Taula d’Art Comunitari a Barcelona, una experiència pilot que busca co-dissenyar un prototip per a la ciutat.

Projecte de netart ‘El Beso’ per Imagina Madrid | foto: Imagina Madrid

El primer projecte mostrat a la sessió de dimecres 10 d’abril del Cultura Viva va ser La Condition Publique, un centre creatiu ubicat en un antic magatzem tèxtil a Roubaix (França), que a tothom recordava la nostra Fabra i Coats. Philippe Cunat, el Cap del Departament de Desenvolupament i Innovació Social del centre, va voler definir-lo com un “laboratori creatiu”, un espai cultural multidisciplinari i autogestionat pels veïns, on hi té cabuda gran varietat de tallers, activitats i espais de coworking. Més enllà de les parets de l’antic magatzem, l’activitat de La Condition Publique interactua amb el municipi sencer a partir de projectes cooperatius que busquen transformar l’espai públic a partir dels seus usos.

El programa Imagina Madrid, presentat per Casilda Cabrerizo Sanz, persegueix un objectiu semblant a Madrid. Es tracta d’un projecte promogut per l’Ajuntament que, a partir del treball col·lectiu d’artistes i veïns, busca transformar nou punts concrets de la ciutat que es caracteritzin pel seu caràcter perifèric o la seva vulnerabilitat. Un exemple és el projecte El Beso, ubicat al carrer Topete. Aquesta zona de Madrid és coneguda com “el petit Carib”, per la quantitat d’habitants de procedència dominicana que hi viu. El col·lectiu Toxic Lesbian, en col·laboració amb veïnes del barri, va realitzar un projecte artístic, tant físic com virtual, destinat a revertir l’estigmatització del carrer fent visible a l’espai públic els relats personals de les dones d’aquesta comunitat.

Problema: com evitar que projectes com La Condition Publique o Imagina Madrid siguin efímers? David Granados, director de la programació de Cultura Viva, va intervenir en aquest punt per insistir en la necessitat d’afavorir “espais d’autonomia” per a aquest tipus d’iniciatives. Projectes com els que es van mostrar a la jornada de dimecres demostren que l’art comunitari, entès de forma multidisciplinària, és motor de canvi a les ciutats. És per això que es fa necessari innovar en polítiques públiques que entenguin espais i projectes culturals cooperatius com a essencials per a les ciutats, i en garanteixin la permanència.