Les arts catalanes i balears desembarquen arreu del món

4.07.2017

L’estiu ve carregat de festivals a tot el món. És per això que l’Institut Ramon Llull ha programat 12 desembarcaments per a artistes de disciplines diferents (circ, teatre, dansa, cinema, etc.) a diversos països de l’hemisferi nord (Europa, Estats Units i Canadà), l’Àfrica del Nord (Tunísia i Egipte) i Israel. “La internacionalització dels artistes”, ha aclarit Marta Oliveras, directora de l’àrea de Creació de l’IRL, “és un camí d’anada i de tornada”. Bidireccionalitat és la paraula clau.

Imatge promocional de ‘CorroC’, d’Escarlata Circus

“Hi ha d’haver una facilitat tant perquè els nostres artistes puguin anar a fora com la que tenen els artistes de fora per venir aquí”, ha afegit Oliveras. En total, són 42 les companyies escèniques i les formacions musicals que viatjaran per diversos festivals internacionals amb la col·laboració de l’IRL. Segons la directora de l’àrea de Creació, amb aquests desembarcaments s’ha intentat buscar una representació artística equilibrada, consolidar les relacions internes a llarg termini i que hi hagi un cert relleu —relève— dels artistes. La majoria de les actuacions previstes tenen lloc a festivals importants com Spoffin Festival (Holanda), el Freedom Festival (Regne Unit), Au Bonheur des Mômes (França) o el Festival Internacional de teatre d’objectes de Jerusalem, entre d’altres.

Barcelona International Dance Exchange a Nova York

Del 12 al 16 de juliol, amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat artística de la dansa catalana a l’exterior, la plataforma BIDE es presenta a Nova York per primer cop amb un lab-meeting, que aplegarà més de 30 creadors internacionals amb diverses trajectòries. Aquest esdeveniment oferirà als participants un espai de treball conjunt per intercanviar, desenvolupar, ballar i generar col·laboracions artístiques.

Babel Sound a Budapest

El Babel Sound és un festival de músiques del món que des del 2010 se celebra cada juliol a la platja hongaresa de Balatonboglár. Aquest any el festival, que tindrà lloc del 17 al 23 de juliol, dedicarà bona part de la seva programació a grups catalans i balears, fet que suposa una consolidació d’una programació que sempre ha comptat amb grups catalans. Aquest any, per exemple, hi haurà cinc companyies.

La Banda Municipal de Barcelona, de gira a Holanda

La Banda Municipal de Barcelona, creada el 1886 per l’Ajuntament de la ciutat, farà aquest any la seva primera gira internacional per ciutats com Kerkrade i Utrecht, el 20 i el 21 de juliol. Totes dues actuacions s’emmarquen en dos festivals, el Festival VMC de Kerkrade, que té una llarga trajectòria a promoure i fomentar la música internacional de formacions de vent, i el Tivoli Vredenburg d’Utrecht, dins la WASBE Conference, organització internacional de directors, compositors i editors de bandes. S’interpretaran peces de Joan Lamote de Grignon, Eduard Toldrà, Manuel Oltra, Agustí Borgunyó, Salvador Brotons i Xavier Montsalvatge.

50 anys d’escenaris de Maria del Mar Bonet

La celebració d’aniversari dels 50 anys dalt dels escenaris de Maria del Mar Bonet arribarà també a l’amfiteatre romà de Tunis, el 24 de juliol, i a l’Opera House del Caire, a Egipte, el 24 de novembre. A Tunis, la cantant actuarà al costat de l’Ensemble de Musique Tradittionnelle, i repeteixen així una col·laboració com la que va tenir lloc a principi dels anys 80.

Imaginart, a l’International Festival of Puppet Theatre de Jerusalem

La companyia catalana Imaginart presentarà l’espectacle Little Night a l’International Festival of Puppet Theatre de Jerusalem, en què farà 12 actuacions del 6 al 10 d’agost. El festival compta amb la participació dels millors artistes d’aquesta disciplina, i la col·laboració amb l’IRL tindrà continuïtat durant els propers anys.

Cinc companyies catalanes al Festival Au Bonheur des Mômes

Del 20 al 25 d’agost cinc companyies catalanes passaran pel Festival Au Bonheur des Mômes, que té lloc a Grand Bornand (França) i és un festival de referència a Europa per la seva oferta artística de qualitat i la constant proposta de novetats. En els darrers anys, el festival ha programat diferents companyies catalanes amb el suport de l’IRL, que enguany es renova i hi actuaran la companyia Eia amb Intarsi, Actua Produccions amb Le petit Lilo, Les géants i Nomade, Industrial Teatrera amb Naufragés, PERE HOSTA amb Open Door i la Cia Cris_is amb Wetfloor.

Manuel Forcano, president de l’IRL, i Marta Oliveras, amb algunes de les cies que giraran pels festivals

Barcelona, ciutat convidada al MUTEK

Del 23 al 27 d’agost i amb motiu del 375è aniversari de la ciutat de Mont-real, el festival MUTEK organitza l’INTER CONNECT MTL 2017, que compta amb quatre esdeveniments puntuals que superen el festival mateix i conviden quatre ciutats.

Cadascun d’aquests esdeveniments tindran una temàtica pròpia i estarà dedicat a una ciutat diferent, com Barcelona, Londres, Berlín i Mèxic DF. Barcelona, doncs, serà ciutat convidada al MUTEK Mont-real, en un projecte en col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i l’IRL.

Viva Catalonia, a l’Spoffin Festival d’Amersfoot

Del 24 al 27 d’agost, el festival d’arts al carrer holandès Spoffin aposta enguany per les companyies catalanes i balears, ja que suposen un 80% del total de la programació. Hi actuaran les companyies següents: Ada Vilaró amb Públic present 24 hores, Vero Cendoya amb La partida, Xavi Bobés / Playground amb Coses que s’obliden fàcilment (teatre d’objectes), Animal Religion amb Tauromàquina, la companyia Eia amb Intarsi, la cia Hotel Iocandi amb Esquerdes, el Circ Bover amb Vincles i Aina&Arias amb A to A.

El director del festival, Alfred Konijnenbelt, és un gran coneixedor de les arts escèniques catalanes. De fet, el 2016 va rebre el Premi Ramon Llull al suport a la projecció exterior de la cultura catalana, atorgat per la Fundació Ramon Llull.

Presència catalana al Freedom Festival, a Hull

De l’1 al 3 de setembre, quatre companyies catalanes es podran veure en el Freedom Festival, que presenta una edició especials d’arts escèniques i de música al carrer. Aquest festival té com a objectiu servir de plataforma local, nacional i internacional per representacions de llibertat i independència a través de l’expressió artística. Prenent com a leitmotiv la llibertat (d’aquí el seu nom), la seva programació explora i representa els conceptes de llibertat.

Cinema fantàstic català a L’Étrange Festival de París

Per celebrar els 50 anys del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, L’Étrange Festival de París acollirà, entre el 8 i el 10 de setembre, una programació catalana formada per dos clàssics, una part dedicada a novetats amb títols recents, un documental i una selecció de curtmetratges de gènere. A més a més, s’ha proposat una carta blanca al director català Jaume Balagueró, que formularà la seva pròpia selecció de pel·lícules.

Homage to Catalonia, a Edimburg i Glasgow

Cinemaattic, plataforma per la difusió del cinema espanyol i iberoamericà d’Escòcia, presenta, del 27 de setembre a l’1 d’octubre a Edimburg i del 5 al 6 d’octubre a Glasgow, la segona edició en homenatge al cinema català: Homage to Catalonia – CatFilmFest Scotland (CFF), com a part d’una àmplia estratègia amb l’objectiu d’establir ponts i connexions entre el cinema català i l’escocès. La programació inclou una selecció de les últimes novetats del cinema català com Informe General II: The New Abduction of Europe de Pere Portabella o Tiger d’Aina Clotet, en una col·laboració conjunta amb la Filmoteca de Catalunya.

Cies catalanes al Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes

Del 16 al 24 de setembre arriba la XIX edició del Festival Mondial des Marionnettes a Charleville-Mézières (França). Aquest any comptarà amb una àmplia presència catalana, ja sigui en la programació IN (amb companyies com Escarlata Circus amb Corroc, Agrupación Señor Serrano amb A House in Asia, l’exposició de Joan Baixas Le navire des fous i Titelles Lleida amb Hathi), ja sigui en la programació OFF, amb la Compañía eLe, Minusmal, Teatre Nu, Col·lectiu Ortiga i Teatre Saco de Huesos.