Les arrels que han nodrit Joma

3.04.2019

A pocs mesos del 50è aniversari de la publicació del seu primer dibuix a la revista Patufet, l’artista Josep Maria Rius Ortigosa (Joma) presenta l’exposició De les arrels als brots nous, un homenatge als que ell anomena els seus “nutrients artístics”. Es tracta d’un recorregut genealògic pel ventall de referents que ha tingut el dibuixant al llarg de la seva vida, representats com les arrels de les quals l’artista s’ha nodrit per fer créixer l’arbre del seu treball artístic. L’exposició es podrà visitar a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra fins al 2 de juny.

‘Plugims’ | Foto: Joma

L’exposició, modesta però potent, està formada per cinc grans murals pintats amb carbonet directament sobre les parets de la sala. Com li és característic, Joma uneix en tots ells lletra i dibuix per representar tot allò que llegia i mirava al voltant de l’any 1969, quan, amb tan sols quinze anys, es va atrevir a enviar per correu a Patufet un dels seus dibuixos, que poc després seria publicat i suposaria el naixement d’una llarga col·laboració entre artista i revista.

Amb les il·lustracions d’El Cavall Fort com a “aigua baptismal”, Joma destaca especialment la influència dels dibuixants Cesc i Perich. El segon és homenatjat per la seva antologia setmanal ‘el humor de otro’ a El Correo Catalán (1979). Segons l’artista, això va ser per a ell una master class de les arts gràfiques, que “entrava a casa discretament amb la cartera del pare quan tornava de la feina”. A mode de resum de la infinitat de nutrients representats en els diferents murals, ja sigui en forma d’arrels troncals, o bé de petits plugims que han impactat gairebé sense voler en l’artista, una escultura aèria en forma de grans arrels metàl·liques destaca els deu artistes que Joma considera més rellevants en la seva carrera.

Els brots resultants dels nutrients rebuts es poden veure en les reproduccions de tres còmics de l’artista: ‘El Rei de la Cerdanya’ (Patufet 1971-1973), ‘Coses del Gegant Més Alt’ (Diari de Barcelona 1988-1989) i ‘Cresques’ (Cavall Fort 1973- actualitat). El recorregut finalitza amb la reproducció d’un dels últims treballs de l’artista, ‘Uns i Altres’. Fent honor a la seva altra font d’inspiració, la música, Joma ha participat amb el Taller de Músics per musicar breus clips d’il·lustracions animades. També la música serà protagonista dels tres espectacles relacionats amb l’exposició que oferirà Joma a l’espai de la biblioteca els dies 10 d’abril, 6 de maig i 24 de maig.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Si l’exposició ja val la pena pel seu propi pes, el discurs, la presentació, els comentaris que Joma ens va fer sobre la marxa, durant la inauguració, mentre recorríem les sales, va ser una lliçó magistral sobre el món de la il·lustració, com s’hi va vincular i la seva manera tan particular de viure-la. Gràcies, Cresques i companyia!