Les ànimes d’Enric Llevat

18.12.2014

Eva Jove ha comissariat l’exposició Souls, de l’artista tarragoní Enric Llevat. La mostra es pot visitar fins l’u de febrer de 2015 al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona. Eva Jove ens presenta la gestació d’aquesta exposició.

Fig. 1 peça pertanyent al grup Souls IX. Fotografia: Diputació de Tarragona. Arxiu Fotogràfic MAMT. Alberich Fotògrafs.

Fig. 1 peça pertanyent al grup Souls IX. Fotografia: Diputació de Tarragona. Arxiu Fotogràfic MAMT. Alberich Fotògrafs

No passa ni un sol dia dels que vivim, que estiguem sense veure cap fotografia, cap imatge, cap joc de paraules, sense escoltar res de música o sense veure cap “graffiti” al carrer. No hi és. Senzillament, no existeix.

Tot i saber que algunes disciplines, com la música, ens arriben molt i de seguida hi connectem fàcilment (amb les seves lletres, l’emoció que es desprèn d’algunes harmonies, l’empatia de diferents emocions…), sortosament, tenim un gran número d’artistes plàstics que creen a diari per oferir-nos els seus treballs.

Si ens agrada passar una estona de lleure, relaxada i poder aïllar-nos dels problemes, presses diàries i de la resta del món, us emplaço a entrar a un museu o sala d’art. L’important és estar calmat, i deixar-se sorprendre, amb tots els sentits, pel suggeriment del discurs expositiu.

No és necessari ser cap expert en la matèria, no és necessari tenir coneixements previs, no cal tenir por, simplement, tenir la voluntat d’estar receptiu i predisposat a la proposta dels artistes o comissaris.

Un d’aquests artistes actuals és Enric Llevat, un creador incansable que treballa per brindar-nos unes obres -realitzades amb tinta xinesa negra- i una filosofia determinada.

A Souls, darrera exposició de Llevat, hi veiem les seves línies negres característiques, ondulades, que són ens individuals, ànimes, que es mouen de manera autònoma per la superfície de la tela. A més, hi veiem l’evolució experimentada de l’artista cap a la inserció de noves formes –també amb molt de moviment- i l’ús de tinta xinesa d’altres colors, que donen com a resultat formes orgàniques i paisatges marins o onírics (Vegeu fig. 1).

És una exposició molt visual i poètica, per ser vista amb calma i per gaudir-la mentre ens fa reflexionar, enmig de la ciutat de Tarragona, entre unes parets plenes d’història. Seria una mostra que podríem definir com a “Slow Art”. L’artista no les ha volgut titular, per no influir en el pensament del visitant. La filosofia de fons que l’artista ens vol transmetre és, en primer lloc, la del sociòleg Zygmunt Bauman: la liquiditat de la societat actual, el fet que tot sigui tant volàtil i eteri, els febles i temporals lligams entre les persones. En segon lloc, l’obra de Llevat ens enllaça directament amb el primer pensament taoista: l’individu enfront la degradació a la naturalesa.

Souls es caracteritza per ser una exposició completament integradora, inclusiva i apta per ser vista i gaudida, alhora, per tot tipus de públic. Això s’ha fet possible gràcies al fet que inclou diferents elements accessibles com cartel·les en Braille o un vídeo explicatiu amb subtítols i llenguatges de signes. A la Fig. 2 hi podem veure una imatge de la peça Souls XI, un tríptic tàctil , realitzat en 3D, per poder tocar i experimentar els moviment fluctuant de l’obra de Llevat.

Fig. 2 reproducció tàctil Souls XI. Fotografia: Diputació de Tarragona. Arxiu Fotogràfic MAMT. Alberich Fotògrafs.

Fig. 2 reproducció tàctil Souls XI. Fotografia: Diputació de Tarragona. Arxiu Fotogràfic MAMT. Alberich Fotògrafs.

Vivim en un moment on diferents iniciatives culturals, de formats diversos, tenen molt d’èxit a través de tota mena de canals de comunicació i reben un gran suport social. Això ens mostra la necessitat que tenim els humans de tota aquesta producció cultural, no només per passar una estona lliure divertida, sinó perquè ens fa sentir bé, ens alimenta l’ànima, fa que ens relacionem, que siguem crítics, que entenguem el passat, que afrontem millor el present i que generem idees pel futur.