Les altres Troianes

Aquest dijous el Teatre Zorrilla acull la primera lectura dramatitzada de 'Les altres Troianes' de Manuel Brugarolas

Aquest dijous 19 d’abril se celebra la primera lectura dramatitzada de Les altres Troianes, de Manuel Brugarolas, peça que va obtenir el 10è Premi Inicia’t, dins el marc dels premis literaris Ciutat de Badalona, que atorga l’Ajuntament de Badalona i el Teatre Zorrrilla. L’estrena es farà al mateix Zorrilla (c/ Canonge Baranera 17, Badalona).

Les altres Troianes parla de dones joves i adolescents que ho han perdut tot: els pares, els fills, els marits, la família, les amigues. Que han perdut la llar, l’escola, la feina i els somnis. Parla del deure de sobreviure quan ha estat saquejada i destruïda la ciutat i devastat el país sencer. Dones supervivents. Vençudes, segrestades, violades i venudes com esclaves. Dones que són part del botí dels invasors en guerres on les víctimes són els únics innocents. Parla de l’horror, del dolor i de la promesa del dolor. També d’esperança. Hi ha una història real darrere de Les altres Troianes. “Fa dos anys, potser més, vaig llegir que l’estat alemany de Baden-Württemberg havia comprat mil joves i noies adolescents yazidites. Aquestes noies havien estat segrestades, empresonades, violades i es venien com a esclaves, fins i tot, per internet”, explica Manuel Brugarolas.

Els yazidites són una comunitat que viu entre el Kurdistan iraquià, iranià i siri. Creuen en els àngels, als que representen amb un paó amb la cua desplegada. No fa gaire a Núvol vam poder entrevistar una supervivent yazidita, Farida Abbas, que va recollir el Premi Liberpress Catalunya en nom de la seva comunitat. Podeu llegir aquella entrevista aquí.

L’estat de Baden-Württenberg, governat per Winfred Kretschmann, dels Verds, va acollir l’any 2015, 185.000 refugiats dels quals 98.000 havien demanat asil, entre els quals hi ha ucraïnesos, bosnians, siris, libanesos i yazidites. “Quan vaig acabar de llegir la notícia, continuava sentint els crits d’aquelles joves i adolescents. Cridaven per por, per desesper, per impotència, per ràbia, per vergonya, per humiliació, per pietat i per fàstic. I per amor. I els seus crits escrivien una història”, explica Brugarolas. “I la història feia dues preguntes: Què hauríem fet nosaltres, si haguéssim estat al seu lloc? Què hauríem esperat nosaltres, si haguéssim estat al seu lloc?”. Dijous podeu tenir alguna resposta si assistiu a l’estrena de Les altres troianes al Teatre Zorrilla.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació