Les 10 pel·lícules sobre artistes que pots veure al Dart

29.11.2017

Fer arribar l’art al gran públic no és feina fàcil, però els organitzadors del Dart Festival han topat amb una solució: explicar els artistes a través del cinema. És així com entre el 30 de novembre i el 3 de desembre, la primera edició d’aquesta iniciativa reunirà 10 documentals al voltant de l’art, que es podran veure als Cinemes Girona -situats a Barcelona-. D’aquests 10 films, 8 seran estrenes i 4 pararan especial atenció a les dones artistes. Aquí teniu les propostes:

“El lamento de las imágenes” és el documental dedicat a Alfredo Jaar

1. “Julian Schnabel, A Private Portrait (IT, 2017) narra la vida personal i la carrera pública del cèlebre artista Julian Schnabel i la seva metòdica trajectòria fins a arribar a l’apogeu del neoexpressionisme que va començar quan es va traslladar a Nova York a finals dels setanta. La pel·lícula explica el pas de l’artista del món underground a ser la superestrella de l’escena artística de finals dels vuitanta de Manhattan. Barreja pel·lícules casolanes de l’artista i fotografies amb imatges actuals gravades al seu estudi, entre d’altres.

2. “Jaar, el lamento de las imágenes (Xile, 2017) observa el procés creatiu d’Alfredo Jaar, un dels artistes més rellevants de l’art contemporani. Les seves obres aborden grans problemes en diferents llocs del món, com l’emigració a la frontera entre Mèxic i els Estats Units, el genocidi a Ruanda o el cop militar a Xile. La primera pel·lícula dedicada a aquest gran artista, que fa un recorregut per la seva trajectòria, compta amb música de Nicolas Jaar, el seu fill.

3. “Eva Hesse(EUA, 2016) és un retrat de l’escultora nord-americana Eva Hesse, coneguda pel seu treball pioner amb materials com el làtex, la fibra de vidre i els plàstics. La cinta narra la vida de l’artista a través dels seus pensaments més íntims gràcies als seus diaris personals. Un retrat personal de l’artista del postminimalisme que considerava que la vida i l’art eren coses semblants.

4. “Mapplethorpe, Look at the Pictures(EUA-AL, 2016) narra la vida del fotògraf nord-americà Robert Mapplethorpe, cèlebre per les seves fotografies en blanc i negre de gran format, especialment flors i nus. L’elevat contingut sexual de les seves fotografies ha fet que durant la seva carrera sovint fossin qualificades de pornografia. La cinta explica l’egocentrisme de l’artista i l’ambició per convertir-se en una celebritat.

5. “Maurizio Cattelan: Be Right Back (EUA, 2016), un documental sobre una de les figures més controvertides de l’art contemporani, l’artista italià Maurizio Cattelan, conegut especialment per les seves escultures satíriques La Nona Ora (1999), representant al papa Joan Pau II aixafat per un meteorit, Him(2001), i Love lasts Forever (1997). La pel·lícula, dirigida per la reportera de notícies Maura Axelrod, retrata l’artista que no crea noves icones, sinó que destrueix les existents.

6. “Zimbelism(CA, 2015) mostra el procés creatiu del prestigiós fotògraf documental George Zimbel. Des que va començar als anys quaranta, Zimbel ha treballat sempre de la mateixa manera: ampliadora, llum, paper i un enèrgic ball de mans per donar a la fotografia la textura adequada.

7. “Citizen Jane, The Battle for the City (EUA, 2016) és la història d’una dura batalla: la de Robert Moses, l’oficial que va redissenyar l’àrea metropolitana de Nova York, contra Jane Jacobs, que va criticar la destrucció dels espais de reunió públics. La pel·lícula reflexiona sobre els llocs en què vivim i sobre les necessitats socials reals a la ciutat.

8. “Tania libre (EUA-AL, 2017) narra la història de l’artista cubana Tania Bruguera. Les seves performances i instal·lacions tracten temes com el poder i el control, en una clara referència a la censura i la repressió del seu país. L’artista dissident busca noves realitats a través de l’art.

9. “Leonora Carrington: the lost Surrealist (UK, 2017) és la història de Leonora Carrington, pintora surrealista anglesa que va viure la major part de la seva vida a l’exili mexicà. Aquest any es compleixen cent anys del naixement de l’última supervivent del moviment surrealista dels anys trenta que va visitar Espanya en una ocasió, quan intentava trobar una sortida per a la seva parella, el també surrealista Max Ernst.

10. “Harald Szeemann: Appunti sulla vita di un sognatore(IT, 2016) és un biopic d’Harald Szeemann, comissari, historiador i artista suís. Més enllà de les més de 200 exposicions que ha comissariat, Szeemann ha redefinit el paper del comissari d’art. Ha elevat aquesta disciplina a una forma artística legítima per si mateixa. La cinta planteja la possibilitat de fer art des de l’exposició d’obres d’art.