L’ensenyament de la literatura catalana, a debat

14.06.2016

El mes de maig passat, el Col·lectiu Pere Quart de Sabadell va publicar un manifest a Change.org titulat “SOS. Literatura a l’ensenyament”, en el qual apuntaven la necessitat “que la població, les institucions i tota la societat civil sigui conscient que un dels àmbits que han d’ajudar a apuntalar i sostenir amb més força al nostre país és la cultura escrita, literatura, tot el bagatge artístic, ideològic i humanístic que és patrimoni de tots els catalans”. Podeu llegir el manifest complet aquí.

Font: Pixabay

Font: Pixabay

Al manifest, els signants volien deixar constància d’“una tendència a la residualització de la literatura”. Així observaven: “Ara mateix, es volen reduir les hores de llengua i literatura del batxillerat, precisament quan es tracta de consolidar la formació de l’alumnat per accedir als estudis superiors. I, a més, es desvirtua i entrebanca la possibilitat de centrar un curs d’aquest nivell en els continguts literaris, tal com preveu el currículum, amb l’objectiu inconfessable de prioritzar el treball lingüístic per superar la prova de selectivitat”.

A aquest manifest s’hi han adherit escriptors com Jaume Cabré, Vicent Pagès, Marc Romera, Empar Moliner, Lluís Calvo, Carme Riera, Imma Monsó, Maria Barbal, Narcís Comadira, Maria Antònia Oliver, Manuel Baixauli, Eduard Màrquez, Joan-Lluís Lluís, Vicenç Pagès Jordà, Joaquim Carbó, Maite Carranza, Miquel Desclot, Genís Sinca, Dolors Miquel, Biel Mesquida i Quim Monzó. Entitats com PEN Club, la Societat Catalana de Llengua i Literatura (IEC), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, la Societat Verdaguer, entre d’altres, també hi han donat suport.

Per tot això, el proper 21 de juny a les 19h de la tarda a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), tindrà lloc precisament la taula rodona “SOS. Ensenyar la literatura catalana”, moderada per Andreu Freixes, professor de literatura catalana a la secundària, per abordar el tema des de perspectives diferents. Hi participaran Xavier Antich, filòsof i professor de la UdG, Jaume Aulet, professor de literatura catalana a la UAB, Anton Carbonell, professor de literatura catalana a la secundària, Marta Khouja, estudiant del màster de secundària, i l’escriptora Dolors Miquel.