L’Enciclopèdia Britànica, a punt d’exhaurir-se

12.04.2012

L’Enciclopèdia més prestgiosa del món, fundada fa gairebé 250 anys, ha anunciat que no tornarà a imprimir-se. Qui vulgui consultar-la ho podrà fer a Internet. Paradoxalment, la digitalització ha disparat la bibliofília.

Quan el 13 de març passat l’Enciclopèdia Britànica va anunciar que passava a ser una publicació únicament digital, encara disposava d’un estoc de 4.000 enciclopèdies al magatzem. L’anunci ha estat rebut per molts com una sotragada, i s’entén, atesa la càrrega simbòlica que té aquesta obra monumental de gairebé 250 anys d’història. D’ençà que s’ha anunciat que no es tornarien a imprimir els 32 volums que conformen aquesta enciclopèdia, les comandes s’han disparat. El preu de 1.195 lliures no ha estat dissuassori, perquè aquests volums folrats de pell aviat es convertiran en peces de col·leccionista.

A mitjà i llarg termini, la digitalització farà més accessible a tothom l’enciclopèdia, però a curt termini dispara la bibliofília. Segons Informa el diari The Guardian, de l’edició del 2010 de l’Enciclopèdia Britànica se’n va fer un tiratge de 12.000 exemplars. Els volums, arrenglerats, ocupen al prestatge un espai de metre i mig  i pesen 62 quilos. “A data d’avui només queden 800 enciclopèdies al magatzem i es venen a un ritme de 175 unitats diàries”, afirma Eoghan Hughes, portaveu de l’EB. “Entenem la fal·lera de la gent per fer-se amb l’obra. L’Enciclopèdia Britànica ha estat durant molts anys un signe molt marcat que donava a una família un cert nivell cultural. No tenim cap previsió de tornar-la a imprimir. Tal vegada en un futur llunyà en fem una edició limitada, però serà un cop cada deu anys”. El lloc web de l’Enciclopèdia Britànica (www.britannica.com) ofereix la possibilitat de consultar certs continguts sense pagar i l’accés a la integritat de tots els continguts amb una quota. Molts troben que el que s’hi ofereix de franc és prou bo com per no haver de subscriure-s’hi.

L’enciclopèdia alemanya Brockhaus va haver de plegar fa uns anys, quan es va veure incapaç de fer front a la competència de Wikipèdia. A Catalunya, la Fundació Gran Enciclopèdia Catalana, conscient del canvi que ha comportat Internet en els hàbits de consulta, ha emprès també una transformació del seu model de negoci per tal de trobar el seu lloc en l’ecosistema de la informació digital.