L’encenedor Clipper: de la teva butxaca a la vitrina d’un museu

26.05.2019

Tots n’hem tingut un a la mà, i ara rau en una vitrina del Museu del Disseny. Fa 60 anys que va néixer a Barcelona l’empresa Flamagas, dedicada a la fabricació d’encenedors, i en fa 49 que va crear el seu producte estrella: l’encenedor Clipper, dissenyat el 1970 per Enric Sardà. Es tracta d’una de les 36 noves peces que el Disseny Hub incorpora a l’exposició permanent sobre objectes significatius que, precisament per funcionals, quotidians i sobretot discrets, són un èxit rotund.

L’encenedor Clipper | Foto: Oriol Puig Taulé

El 1970 el dissenyador Enric Sardà va projectar un encenedor que avui en dia és conegut arreu del món. La forma del Clipper ja és icònica: un cos cilíndric que amaga el dipòsit de gas, el petit polsador, el regulador de la flama i la pedra. Però és que a més també és pràctic. Se li pot canviar la pedra quan està gastada, el seu dipòsit de gas és recarregable –arriba a 3.000 enceses per recàrrega-, és lleuger, segur i fiable. És el clar exemple de l’efectivitat i el triomf d’uns productes que donem per suposats, sense aturar-nos a pensar com és que s’han fet universals.

El Clipper va tenir un èxit rotund des de la seva sortida al mercat, i ja se n’han fet molts models. Des que el 1971 s’inaugurà la primera fàbrica Clipper a Barcelona, l’empresa n’ha obert sucursals arreu del món i cada any es produeixen centenars de noves col·leccions, fins al punt que s’ha creat una Clippermania i el producte s’ha convertit en un objecte de col·leccionisme. És per tot això que ara el Museu del Disseny l’exposa en una de les primeres vitrines que veiem a la mostra permanent Del món al museu, sobre disseny de producte i patrimoni cultural.

Amb la incorporació de 36 noves peces, l’exposició passa a mostrar 250 objectes representatius de les etapes més significatives del disseny a casa nostra, des de l’època del GATCPAC fins avui. Aquestes peces, fruit dels increments de la Col·lecció del Museu dels últims anys, contribueixen a completar la presentació del treball de dissenyadors i empreses que han impulsat el disseny a Barcelona, Catalunya i Espanya. “Tenim l’única col·lecció de disseny de producte de tot l’Estat Espanyol”, recorda Pilar Vélez, directora del Museu.

En total, la col·lecció compta amb més de 2.000 productes, tots ells molt propers en el temps. El Museu del Disseny decideix adquirir-los a partir de diversos criteris, com ara que siguin objectes premiats, bells, funcionals o tot alhora, i sobretot que estiguin dissenyats o produïts per persones de l’Estat Espanyol. Rossend Casanova, comissari de la mostra permanent, recalca que és important detectar “quan les peces adquireixen la categoria de patrimoni cultural”.

Altres objectes que es poden veure a l’exposició són el tamboret Dúplex (1981) de Javier Mariscal; la fruitera Malla (1999) o el banc llit ¡Por el amor de Dios! (2010) de Curro Claret, així com el modern llum de taula FollowMe (2014) d’Inma Bermúdez. Si us estranya que estiguin exposats, el dubte és justament la prova del seu èxit. Els productes ben dissenyats no criden l’atenció, però hi són, i fan la vida més fàcil.