Leer: fotografiar la lectura

13.01.2017

S’acaba de reeditar una petita joia fotogràfica: el llibre Leer del fotògraf hongarès André Kertész. És un llibre de petit format i amb només seixanta cinc fotografies en blanc i negre que Kertész va fer durant els gairebé seixanta anys de la seva carrera, del 1915 al 1970. I totes amb un únic tema, el món de la lectura en el seu sentit més ampli.

Nova York, 1969 | Foto: A Kertész

Convé potser explicar que André Kertész va ser un del grans fotògrafs del segle XX. Nascut a Budapest el 1894, era fill d’un llibreter i, encara que per requeriment del seu pare va estudiar comerç i treballar uns anys en el sector de la borsa, ben aviat es va manifestar la seva vocació pel món de la imatge. Va participar en la primera Gran Guerra i ja allí també va treballar com a fotògraf. L’any 1925 emigra a París on es retroba amb d’altres grans fotògrafs hongaresos com Robert Capa o Brassai i inicia la seva carrera professional que està molt influïda pels corrents artístics de l’època i especialment pel dadaisme i el cubisme. D’aquest període és el seu famosíssim treball “Distorsions”, publicat el 1933, en el que fotografia les imatges del cos humà deformat per l’efecte dels miralls.

Treballa per moltes revistes il·lustrades -que en aquells anys coneixien els seus millors moments-, i es converteix en un dels fotògrafs més valorats del seu temps, amb reconeguda influència sobre col·legues més joves com Cartier Bresson.

Distorsions | Foto: A.Kertész 1933

L’any 1936, l’ascensió del nazisme a tot Europa, agreujada per la seva condició jueva, i la manca de feina fan que decideixi emigrar novament, aquest cop a Nova York, on desenvoluparà la resta de la seva carrera.

Al llarg dels anys Kertész es va interessar especialment pels móns dels llibres i de la lectura i aprofitava qualsevol ocasió per retratar ambients i sobretot lectors als que habitualment sorprenia, concentrats com estaven, mentre llegien llibres, diaris o revistes.

Aquesta mena de treballs temàtics de molt llarga durada acostumen a produir resultats excel·lents, com en el cas del bon vi, que millora amb el temps. El fotògraf acumula moltes experiències i situacions que es destil·len lentament i permeten fer una una sel·lecció de gran qualitat. És el cas de Leer, un dels llibres favorits de Kertész, que es va editar per primera vegada el 1971 i que ara han reeditat en una cuidada impressió a Espanya les editorials Periférica i Errata naturae.

En el pròleg d’Aberto Mangel es menciona una escena de El Roig i el Negre de Sthendal en la que el vell Sorel vol impedir que el seu fill pugui llegir un llibre. Jo n’he recordat una altra : la del fill de la família Hunsrück, de la pel·licula alemanya Heimat, a qui el seu pare persegueix a bastonades cada cop que el troba amb un llibre entre les mans. “Que el llegir no ens faci perdre l’escriure “, com diu el refrany català, devien pensar aquests pares. Tot el contrari del que ens proposa Kertész en les seves imatges de gent que llegeix amb plaer sense prohibicions ni entrebancs.

Universitat de Long Island, Nova York | Foto: A.Kertész 1933

Nens, adults, gent gran, tot tipus de personatges que se’ns presenten llegint en tota mena d’ambients: jardins, terrats, balcons, carrers, biblioteques, esglésies, llibreries, mercats. Qualsevol lloc és bo per practicar la lectura i deixar-se emportar per notícies o històries de tota mena.

No sé què pensaria avui Kertész de les imatges de la gent que, sobretot en els espais públics, llegeix cada cop menys llibres i diaris i més telèfons i tauletes. Però estic segur que també hi trobaria una font d’inspiració i ens regalaria fotos excel·lents.

Com les que veiem en el llibre, fotografies de composició senzilla però que cal mirar amb atenció perquè sovint hi ha, sobretot en els segons plans, motius d’especial interès. D’altra banda Kertész té, com els grans fotògrafs, una gran habilitat per detectar i captar fotogràficament situacions insospitades i singulars que a la majoria d’observadors passarien desapercebudes.

El Havre 1948 | Foto: A.Kertész 1933

En definitiva, aquest petit llibre és un gran regal, tant per als aficionats a la fotografia, com per als amants de la lectura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris