L’aventura com a antídot

15.11.2018

“Gràcies Nahanni, per alliberar-me. Travessant-te he après no a lluitar contra el corrent, sinó a aprofitar-lo al màxim”. Aquestes són les paraules amb les quals Dominique Snyers posa el punt final al seu documental The Nahanni Wisperer, que es podrà visualitzar al festival de Cinema de Muntanya de Torelló.

Fotograma de “The Nahanni Whisperer”, de Dominique Snyers

El Nahanni és un riu que travessa el nord del Canadà, i que sempre ha estat objecte d’admiració per Dominique Snyers. L’aventurer troba l’oportunitat de navegar-lo quan té més de 50 anys, gràcies a quatre joves que somien escalar la Torre de la Flor de Lotus, un mur llegendari ubicat al Circ dels Inescalables. Per a poder arribar a la Flor de Lotus necessiten seguir el curs del Nahanni, i els joves no tenen prou experiència en grans expedicions; és aleshores quan contacten amb en Dominique.

De fet, en Dom (és així com els joves l’anomenaran) ha acompanyat diversos cops a esportistes més joves que ells en expedicions a través d’espais salvatges. Amb aquests viatges, Dominique té l’objectiu de transmetre el seu coneixement sobre la natura i ajudar als joves a assolir els seus reptes de manera independent. Aquesta aventura, però, era la més ambiciosa de la seva vida: per pujar 800 m d’escalada, haurien d’enfrontar-se a 550 km del perillós riu Nahanni, durant un mes d’aïllament i independència total.

“Per als meus companys, navegar el Nahanni era la manera més econòmica d’accedir a la Flor de Lotus. Per a mi era molt més que això”, explica en Dom al documental. El seu repte consistia a ajudar als quatre escaladors “més enllà de la seva legítima missió d’arribar al cim”, i fer-los valorar l’aventura en un sentit global. Durant moltes hores en silenci, navegant pels llargs trams d’aigua tranquil·la del Nahanni, en Dom intenta que els joves trobin “la música interior” que el riu ofereix, i que porta al descobriment personal.

El documental també relata les relacions que es van forjant entre els cinc aventurers, que passen un mes plegats en la natura. Posa èmfasi en el buit generacional entre en Dom i els nois més joves, que a vegades dificulta les connexions emocionals. És en moments d’adversitat que es fa palès el respecte i l’admiració que els joves senten per en Dom: quan arriben a la Torre de la Flor de Lotus ell s’emociona, adonant-se que probablement serà l’últim gran mur que escalarà en la seva vida.

Així doncs, The Nahanni Whisperer és una aventura poètica, de passar el relleu a altres generacions i de fer els somnis esdevenir realitats. El documental és la primera pel·lícula de Dominique Snyers com a director. Així doncs, també marca un nou capítol en la recerca de la seva passió per transferir el coneixement. A través del documental, Snyers ens vol mostrar una aventura des del punt de vista esportiu, paisatgístic i humà, i ensenyar com “els esports d’aventura poden actuar com a antídot”, sobretot en el món on vivim, “en el qual tot passa cada cop més ràpid”.