Laura Tejada guanya el 17è Premi El lector de l’Odissea amb la novel•la “Un cop morta”

6.11.2015

L’escriptora Laura Tejada és la guanyadora del dissetè Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea, que s’ha lliurat a l’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès. L’autora ha rebut els 10.000 euros amb que està dotat el certamen literari i veurà publicada la seva obra a l’editorial RBA La Magrana al mes de febrer de 2015.

Laura Tejada és la guanyadora el 17è Premi El lector de l’Odissea

Laura Tejada és la guanyadora el 17è Premi El lector de l’Odissea

Un cop morta és el títol provisional de la novel·la que Laura Tejeda va presentar al premi de Narrativa El Lector de l’Odissea. A cavall del thriller i el drama familiar, gira al voltant d’una jove farmacèutica, bonica i sense parella, que durant un temps ha de tenir cura de la seva mare anciana, que acaba de quedar vídua. La mare és una dona freda, dura i implacable que es complau a fer la vida impossible als qui té al voltant. O potser només és així en aparença? Pas a pas, sense treva per al lector i només matisada per pinzellades d’esperpent, va quallant una brutal relació entre mare i filla.

El jurat ha valorat la capacitat de dotar-se d’una veu pròpia de l’autora, l’atreviment moral, els flaixos d’humor negre i el ritme narratiu sostingut fins a un clímax final sorprenent, tot en el marc d’un problema social de màxima actualitat, com és el tracte de la gent gran en la nostra societat.

Un cop morta s’ha imposat als altres 19 originals que s’havien presentat al premi enguany. Durant l’estiu aquestes obres s’han sotmès a dues fases de lectura i selecció per part dels integrants del Consell de 100+ Lectors. I és que el premi de narrativa El lector de l’Odissea és un premi que trenca motlles dins el panorama literari català perquè atorga un paper actiu i decisiu als lectors, ja que són ells mateixos els responsables de seleccionar les obres finalistes, després de sotmetre els originals a un ampli i transparent procés de lectura i debat. Ells llegeixen i seleccionen les obres, destacant així el caràcter participatiu, democràtic i associatiu del certamen.

Les obres s’han sotmès a la lectura i selecció per part dels integrants del Consell de 100+ Lectors | Font:  Llibreria l'Odissea

Les obres s’han sotmès a la lectura i selecció per part dels integrants del Consell de 100+ Lectors | Font: Llibreria l’Odissea

Però encara hi ha un altre aspecte que en reforça aquest caràcter innovador, que és l’aportació econòmica que fan els lectors, els quals participen en 3.000 dels 10.000 euros que s’atorguen a l’autor de l’obra guanyadora. La quantitat restant de la dotació és aportada per RBA La Magrana i l’Ajuntament de Vilafranca. El certamen també rep la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

A la final hi van arribar quatre obres, de les que el jurat n’ha seleccionat la guanyadora.  El jurat final ha estat integrat pels lectors i membres del Consell de 100+ Lectors Rosa Maria Prat i Miquel Villalba, per Raquel Ricart, guanyadora de l’edició anterior del Premi, Jordi Rourera, editor de RBA La Magrana, i els escriptors i traductors literaris , Jaume C. Pons Alorda, Tina Vallès i Ferran Ràfols.

Laura Tejada

Laura Tejada va néixer a Barcelona l’any 1969. Viu entre Sabadell i l’Alta Garrotxa i va estudiar a la Facultat de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, tot i que la seva vida professional mai ha estat lligada a aquests estudis. La passió per la lectura va fer que iniciés, el 2012, els cursos de Narrativa i Novel·la a l’Escola d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès. D’aquí neix la idea i l’escriptura d’Un cop morta, la seva primera novel·la.