Laura Aguilar, artista queer atrapada entre dos mons

2.05.2018

La fotògrafa californiana d’ascendència mexicana va morir el passat 25 d’abril a l’edat de 59 anys. La seva retrospectiva Show And Tell exposada al Vincent Price Art Museum a Califòrnia s’ha convertit en una oda a la fotògrafa.

Laura Aguilar, In Sandy’s Room (1989)

El seu interès per la fotografia va començar a través de la típica rivalitat entre germans quan ella encara anava a primària. Però aviat la fotografia es va convertir per ella en una forma d’autoexpressió i una manera de superar la seva timidesa.

«La seva fotografia va anar desenvolupant-se a mesura que Aguilar lluitava per explorar i negociar amb la seva etnicitat i sexualitat, les seves confrontacions amb la depressió i la dislèxia auditiva i l’acceptació del seu propi cos», afirma el Vincent Price Art Museum.

Les fotografies i vídeos d’Aguilar són de caràcter personal, però també polític i social i tracten temes feministes i queer. Laura Aguilar va fotografiar dones lesbianes llatinoamericanes per lluitar contra la invisibilitat de la gent de color en el moviment en defensa dels drets de les persones homosexuals. A través de la seva obra Three Eagles Flying, també va denunciar com se sentia atrapada entre dos mons en els quals havia de forjar-se un lloc per si mateixa com a estatunidenca amb orígens llatinoamericans i les dificultats d’aquells que s’identifiquen com estatunidencs i llatinoamericans a la vegada, però senten que són rebutjats per ambdós països.

Laura Aguilar, ‘Three Eagles Flying’ (1990)

Laura Aguilar era una dona molt avançada als seus temps. Sybil Venegas, amiga de la fotògrafa, afirma que «avui dia tothom parla de gènere, d’identitat i de política del cos, però el 1990 el món era un lloc molt diferent».

Trobareu més informació a Hyperallergic