L’Associació Catalana de Crítics d’Art premia i castiga

20.03.2013

Aquest dijous 21 de març, a les 19:00, a l’auditori del MACBA, tindrà lloc l’acte de lliurament dels PREMIS ACCA 2012. Es tracta de la 29ena edició d’aquests premis que concedeix l’Associació Catalana de Crítics d’Art per mitjà de les votacions que els seus socis atorguen en assemblea.

 

Can Xalant, a Mataró | Foto ACCA

Els premis d’enguany es poden llegir en clau reivindicativa. Així, s’ha atorgat el Premi als Espais de Producció i de Creació s’ha atorgat a Can Xalant, de Mataró.

Can Xalant és un espai destinat a l’art i al pensament contemporani amb un futur incert. L’Alcalde i el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró no han donat cap resposta a l’anunci del premi per part de l’Associació. L’any passat, el Premi ACCA 2011 va recaure en l’Espai Zero d’Olot, que va ser tancat. “Hem d’informar que el desembre passat, l’Ajuntament d’Olot va instal·lar una exposició de pessebres en l’espai que abans estava destinat a l’art contemporani. És aquest el futur dels espais d’art contemporani catalans? Acabar exhibint pessebres nadalencs?” ens diu Joan M. Minguet, President de l’ACCA.

Entre els premis concedits, l’assemblea ha volgut valorar l’aposta per l’art contemporani que fan artistes, institucions, galeristes, col·leccionistes i pensadors en un moment en què l’estat de precarietat afecta de manera tan greu l’àmbit de la cultura i, més encara, l’àmbit de les arts visuals. “Els dirigents polítics són els primers que demostren no tenir com a prioritat les pràctiques artístiques contemporànies i aposten per la tradició i el continuisme, per l’art del passat”, emfasitza Minguet. “Des de l’ACCA pensem que l’única manera d’enfortir l’art d’un país és fixar-se en el passat per mirar endavant, tot comptant amb els artistes i els crítics del present, no quedar-se embadalits amb allò que els artistes del passat van fer. Si no es valora l’art català del present, els museus del futur quedaran orfes”.

L’ACCA destaca, en aquest sentit, el Premi a l’artista Antoni Llena (per la seva exposició a la Galeria A34). Llena, l’any passat, va demostrar la incomprensió a què estan sotmeses les arts visuals actuals arran de la inauguració del seu Homenatge als Castellers a la plaça sant Miquel de Barcelona. També el premi a la  col·lecció Cal Cego insisteix en la necessitat de preservar i fomentar l’art del present i no només valorar allò que s’ha fet en el passat.

Al costat d’aquests premis, cal ressenyar la diversitat dels guardons concedits a iniciatives patrimonials (el Museu del Modernisme), a exposicions realitzades a Catalunya (“Cartografies contemporànies”, al CaixaFòrum, o “El Paral·lel”, al CCCB) o al pensament, a través dels llibres publicats per Vicenç Furió i Jaume Vidal. I també un premi a la difusió, la reflexió i la crítica de l’art en la revista BonArt. L’ACCA també ha concedit al Museu de Montserrat el premi a la millor iniciativa per la seva aposta decidida per l’art contemporani.