L’art de les dones de l’Aràbia Saudita

18.05.2015

Les dones són pràcticament absents a la història de l’Aràbia Saudita. Al llarg del temps, les contribucions femenines han estat rebutjades o bé atribuïdes als homes de manera injusta, però actualment s’estan fent esforços per recuperar aquests èxits i la significació de les dones en el passat. Una de les maneres d’aconseguir-ho és a través de l’art, tal com explica Adnan Z. Manjal a un article d’Hyperallergic

'La tria' de Manal-Al-Dowoyan

‘La tria’ de Manal-Al-Dowoyan

Anonymous: Was a Woman (Anònim: era una dona) és una exposició col·lectiva que s’exhibeix al local més nou de Jeddah, la Hafez Gallery, i que se centra en la representació de les dones saudites en l’art segons la visió de 20 artistes saudites a través de generacions”, escriu Manjal. Es tracta d’una iniciativa que mostra “dones vistes per dones”. A més, inclou una cronologia que va des de finals dels anys 60 fins a l’actualitat on es daten els èxits iniciats per dones, com també aquells en els quals han estat involucrades. Segons Manjal, “Anonymous mostra, de manera preciosa, com les dones saudites han documentat els seus papers en la societat a través del seu art.”

A la mostra s’hi poden veure obres de Safeya bin Zager, que va ser una de les primeres dones en celebrar una exposició d’art pública a Jeddah el 1968. També hi ha treballs de Manal Al Dowayan, que ha elaborat una sèrie de fotografies on es veuen dones saudites treballant en diverses professions. En paral·lel, l’artista Basmah Felemban presenta una obra que consisteix en una pàgina arrencada d’un llibre de text de 4art curs d’història saudita que tracta sobre la batalla de Uhud. “A través d’una extensa recerca, l’artista va descobrir que la Nusseibeh bint Ka’ab, una de les primeres dones que es convertiren a l’Islam, va aconseguir entrar en el camp de batalla i va protegir al profeta Mohammed d’ésser ferit. Tot i això, ni el seu nom ni el de les seves deixebles, guerreres i defensores en el camp de batalla, han aparegut mai en els llibres d’història”, explica Manjal. Per això, l’obra de l’artista inclou el nom de Nusseibeh bint Ka’ab a la pàgina perquè l’acció d’aquesta dona sigui reconeguda.

Altres peces que es poden veure a l’exposició són una pintura de l’artista Najat Muthar, que retrata una noia sostenint un bri dels seus cabells damunt dels llavis com a signe de llibertat, i l’auto-censurada fotografia de Filwa Nazer, on es mostra un casament “on s’oculten les identitats del nuvi i de la núvia mitjançant formes abstractes”. Tot plegat configura una exposició on “l’art representa el lent però esperançador i inevitable progrés dels drets bàsics de les dones i la igualtat a l’Aràbia Saudita”, escriu Manjal, que considera que “l’art ha passat de ser un mer entreteniment per a les mestresses de casa a ser una carrera plenament gratificant per a algunes dones saudites dotades de talent”.

A Man Has No Shame (2014; Un home no té vergonya), de l'artista Najat Mutahar

A Man Has No Shame (2014; Un home no té vergonya), de l’artista Najat Mutahar

Podeu llegir l’article d’Hyperallergic aquí.

La traductora Rosa Rodríguez ha col·laborat en l’edició d’aquest article