Lapsus 2016: on regnen els sons amb arestes

1.04.2016

El festival de música electrònica celebra aquest dissabte 2 d’abril la seva edició més ambiciosa al CCCB amb noms com Jlin, Lotic, M.E.S.H. o Powell. Vern Bueno ens presenta les perles d’aquesta nova edició de Lapsus.

Karen Gwyer serà a Lapsus Festival | Foto: Lapsus Festival

Karen Gwyer serà a Lapsus Festival | Foto: Lapsus Festival

Al cartell del Lapsus 2016, el festival de música electrònica que celebra una nova edició aquest dissabte 2 d’abril al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), se li poden llençar tota mena de floretes. Per exemple, que la majoria dels seus noms es troben a faltar en el del Sonar d’enguany, que tindrà lloc un parell de mesos més endavant a la capital catalana. Productors com MESH, Jlin o Lotic haurien de ser obligatoris en un festival que s’autodenomina de música avançada i que és una referència mundial de l’electrònica. Però qui se’ls ha quedat és aquest esdeveniment impulsat per la gent de Lapsus, un col·lectiu amb dotze anys de vida que també edita discos d’artistes catalans i espanyols tan recomanables com Wooky, Pina o bRUNA i que presenta les millors novetats de l’electrònica cada dissabte a Radio 3.

Lapsus és, ras i curt, una cita imprescindible per a qualsevol amant de la música arriscada, de l’electrònica experimental, dels sons amb arestes, de les propostes ballables però que fugen de l’obvietat. L’any passat es va saldar amb un notable èxit artístic i de públic (entrades esgotades), gràcies a la presència de noms com Mouse of Mars, Kyle Hall o Moiré, però enguany el certamen creix, amb nous escenaris i un cartell més ambiciós. Al Teatre del CCCB se li sumen el Pati de les Dones i el Hall del CCCB, un espai mític per als amants de l’electrònica ja que va ser durant molts anys l’epicentre de les millors propostes del Sonar de Dia. Això permet configurar un cartell amb un total de 19 artistes, la selecció del qual és encara més afinada que la de l’any anterior. Un reguitzell de noms que son un autèntic “qui és qui” de l’electrònica d’avantguarda més trencadora i atractiva del moment. En repassem els imperdibles.

JLIN, un dels protagonistes del Lapsus Festival 2016 | Foto: Lapsus Festival

JLIN, un dels protagonistes del Lapsus Festival 2016 | Foto: Lapsus Festival

Jlin – Quan la bíblia de la música experimental que és la revista britànica The Wire escull el teu disc com el millor de l’any és que ho has clavat. La jove productora nord-americana és la confirmació del Lapsus d’enguany que més rebombori i expectació ha causat. El seu disc ‘Dark Energy’ ha suposat tota una revolució en un gènere ja de per sí trencador, el ‘footwork’, sorgit dels barris més durs de Chicago com a música per a competicions o ‘batalles’ de dansa urbana, amb ritmes tan complexos com endimoniadament ràpids, i que ha assolit ressonància mundial gràcies a la promoció que n’han fet segells de referència com Planet Mu o Hperdub. Jlin no traeix pas l’essència del footwork, però n’accentua la part més abstracta sense perdre la vessant rugosa, impura, de ‘ghetto’ que el fa tan excitant. Serà la seva primera actuació a l’Estat espanyol.

Escolta: Jlin – Expand (amb Holly Herndon)

Lotic i M.E.S.H. – Dos dels altres grans atractius del Làpsus també provenen dels Estats Units, tot i que actualment resideixen a Berlín, la llar d’adopció de molts productors i punxadiscos. J’kieran Morgan, àlies Lotic, nascut a Texas, és un dels caps visibles del col·lectiu Janus, al qual també hi pertany James Whipple, el nom que s’amaga darrere de M.E.S.H.. Des de la capital alemanya, Janus està agitant com ningú l’escena de la música de club, tant per les ràfegues sonores que disparen els seus integrants com per les festes inclassificables que organitzen a locals mítics com Berghain. La música de Lotic es pot definir com a deconstrucció – o directament destrucció- de tota mena de gèneres, des del techno al grime passant per l’R&B. MESH és un mestre en l’ús de les textures sonores, que viatgen des de l’ambient flotant fins als catàrtics murs de soroll sovint sense solució de continuïtat. Des d’angles diferents, Lotic i M.E.S.H. fan música incòmoda, espasmòdica, que convida a ballar sense ser ballable. Uns revolucionaris.

Escolta: M.E.S.H. – Epithet

Lotic – Heterocetera

Lotic participarà al Lapsus Festival 2016 | Foto: Lapsus Festival

Lotic participarà al Lapsus Festival 2016 | Foto: Lapsus Festival

Powell – Qui busqui al Lapsus el succedani d’una nit eivissenca on ballar house innocu, que se n’oblidi. Al festival barceloní s’hi podrà ballar tant com es vulgui, però tant sols des d’una ment oberta i que no faci fàstic als riscos. Per exemple,els que pren Powell cada cop que enregistra un disc o puja dalt d’un escenari. El jove productor britànic presentarà un ‘live’ de techno que segurament posaria els pèls de punta als inventors del gènere i als puristes, però que avui és un dels més provocatius, irreverents i, per tant, divertits, que es pot escoltar. Un autèntic gamberro disposat a fregir cervells.

Escolta: Powell – Sylvester Stallone

Donnacha Costello – Al Lapsus també hi ha lloc per a propostes que no semblen sorgides d’una serralleria industrial. Per exemple, la d’aquest músic irlandès que enguany celebra 20 anys de trajectòria convertit en un dels mestres de l’escena ambient. Fanàtic dels sintetitzadors antics, Donnacha Costello presentarà en rigorosa exclusiva el seu nou directe basat en el so que extreu de l’EMS Synthi, un instrument de principis dels 70. Costello també ha navegat moltes milles nàutiques pels oceans del house i del techno durant la seva carrera, o sigui que el seu directe pot prendre molts derroters, però és d’esperar que la música atmosfèrica, psicodèlica i onírica prengui gran part del protagonisme i ofereixi un desitjable contrast al de la majoria de propostes del festival.

Escolta: Donnacha Costello – Farewell

Karen Gwyer – Un dels trets definitoris del festival és la notable presència de dones entre els noms del cartell, en un any on la feminització de la música electrònica, dominada habitualment pels homes, ha estat un dels temes candents. A Jlin i LCC s’hi suma Karen Gwyer, nord-americana que aposta per un techno analògic i rugós, amb discos per a segells de l’underground tan interessants com Opal Tapes.

Escolta: Karen Gwyer – Bouloman EP

LCC, el duo d'asturianes que formen part de l'elenc de Mego, seran al Lapsus Festival | Foto: Lapsus Festival

LCC, el duo d’asturianes que formen part de l’elenc de Mego, seran al Lapsus Festival | Foto: Lapsus Festival

L’escena estatal – El cartell del Lapsus, com ja va en les edicions anteriors, es nodreix en bona part d’alguns dels representants amb més coses a dir de l’escena electrònica estatal. Per exemple, LCC, el duo d’asturianes que formen part de l’elenc de Mego, un dels segells de més renom de la música experimental. O David Cordero, líder d’Úrsula, que arribarà al festival en la seva vessant de productor de música ambiental i contemplativa. També desataca DJ2D2, un clàssic en l’àmbit de la música urbana; o Pyrénées, l’alies de Jeremías Carroza, autor d’un house lluminós i ballable.

Escolta: LCC – Hoth

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Jlin lo mejor; Dj2d2 y su hiphop comercial lo pitjor…. Lotic, Ceephax, Powell, Soul Jazz Records Sound System también molaron….