L’Anoia, brots verds de cultura

23.01.2013

La càmera col·loca en primer pla els que sempre són darrere, i els fa protagonistes perquè impulsen la cultura a l’Anoia. Ells fan d’altaveu. Programen concerts i festivals, tallers creatius, exposicions, recitals i també tertúlies. Cora Muntané ha parlat amb ells i Marc Vila els ha fotografiat.

 

La cultura a l'Anoia | Foto de Marc Vila

 

Les activitats que aquests protagonistes proposen estan pensades i presentades amb qualitat, perfeccionisme i distinció. Els anoiencs subratllen la necessitat de fer cultura al territori que habiten i ja fa temps que van aprendre que queixar-se servia de ben poc. Actuen amb convenciment i treballen amb col·lectivitat i optimisme, uns valors que són útils per reivindicar-nos: com a societat, com a individus.

Ells ja tenen apresa la màxima la cultura ens fa més lliures, però la deixen al vol perquè l’agafi qui vulgui.

Creen: La Bastida

Els integrants de l’associació cultural La Bastida, tots creatius, es basen en unes premisses a l’hora de treballar. Algunes d’elles són el potencial de creativitat de tothom, el fet de treballar col·lectivament sense etiquetes i “la capacitat de conservar, reutilitzar, recuperar, difondre i honorar les memòries tant industrials com de valors dels avantpassats”, detalla la Maria Santfores, una de les integrants. Les activitats que han organitzat últimament són el Rrrrec festival, tallers creatius i performances per denunciar els desnonaments.

La Bastida està formada per prop d’una trentena de persones, cadascuna amb un grau d’implicació diferent. L’entitat s’organitza de forma horitzontal i no es concreta una quota fixa: cada membre aporta diverses quantitats econòmiques, que serveixen per mantenir les despeses del local, ubicat al barri del Rec.

El seu objectiu? Donar a conèixer La Bastida i poder tirar endavant somnis artístics, de creativitat. “Volem treballar la memòria històrica, la posada en valor, l’aprenentatge…”, explica la Maria. Per ara, tenen programat un concert el dia 15 de febrer.

Escriuen: SOM Anoia

Som Anoia és el primer setmanari independent de l’Anoia, que neix “per la voluntat de tres periodistes de viure i treballar del seu ofici a la seva comarca”, apunta Albert Mateu, un dels fundadors amb Jordi Gabarró i Francesc Vilaprinyó. Els tres tiren endavant Som Anoia i, fent-ho, es creen el seu lloc de treball “en un moment on enviar currículums sembla un passatemps poc fructífer”. Som Anoia aposta per oferir un periodisme de qualitat a la comarca de l’Anoia.

Segons explica Albert Mateu, Som Anoia “és una aposta generacional que aporta una alternativa des de la comarca al desencís manifest de molta gent vers l’oferta existent fins al moment”. El setmanari neix en un context crític però “cal fer coses per sortir-se’n o si més no intentar-ho”. Els tres professionals anoiencs no volen apartar “la mirada d’allò negatiu”, però volen “ser capaços de mirar una mica enllà”.

Som Anoia compta amb 3 socis dins la cooperativa de treball. A banda de la figura administrativa i la comercial. Així i tot, els periodistes destaquen que el “projecte no seria possible sense la xarxa de professionals que ens ha ajudat a tirar endavant el projecte, i sense la cinquantena llarga de persones que col·laboren regularment”.

Ritmen: HOT BLUES

El Hot Blues va obrir les portes amb ritme, ara fa 14 anys: bona música i unes parets ben creatives. Anar a fer una copa al Hot Blues vol dir anar a passar-ho bé. L’agenda del bar és completa: programen cada dijous concerts de petit format amb gran nivell musical, amb grups de tot Catalunya. Els dimarts el bar s’omple d’estudiants de música, que fan jam sessions i, els dissabtes, és el torn dels grups i dj d’Igualada i la comarca.

El bar musical d’Igualada, del Gès Burgès, la Marien i el Cels va començar oferint algunes actuacions espontànies però, des de fa 4 anys, aposta per la música en viu. “Vam començar programant sense pretensions, però, a poc a poc, les propostes s’han consolidant i ara cada setmana tenim concerts”, explica Gès Burgès, amo del bar i amant de la música.

A més, l’espai musical també és lloc d’exposicions. Les parets són un espai per a tots els que creïn alguna cosa i vulguin exposar-la. “Ni seleccionem les obres a exposar ni cobrem per tenir-les aquí”, concreta el Gès. El Hot Blues, sempre amb ritme de fons o en primer pla, està obert a totes les propostes culturals que sorgeixin, de música, poesia o pintura.

Programen: Paper de música

La família Pujol Romanyà va comprar un piano perquè els seus fills, que estudiaven música, poguessin fer petits concerts. Amb el temps, les actuacions van estar obertes per a professors de música i, sobretot, per a estudiants. El 1988, els concerts de petit format van portar a convocar un concurs, el Paper de Música de Capellades, una proposta que segueix vigent. “Amb Paper de Música complim un doble objectiu: els joves toquen música davant d’un públic i, alhora, apropem la música clàssica de categoria als pobles”, explica Gemma Romanyà, fundadora de Paper de Música.

Ella considera que les iniciatives que sorgeixin als pobles catalans seran les que definiran “el nostre nivell cultural per equiparar-nos amb Europa” i, per això, la seva vocació continua viva avui: “Vull seguir ajudant la gent jove i proporcionar felicitat a la gent que ve”. Avui en dia, a banda de les actuacions musicals, Gemma Romanyà programa cicles de poesia, actuacions de ballet i un cinefòrum, amb sessions mensuals.

Actuen, debaten: La Teixidora

La Teixidora és el casal independentista d’Igualada, un punt de trobada, de debat, participació i unió de tots els actes esporàdics que feia anys que es feien a la ciutat. La Teixidora “atèn de forma especial la llengua i la cultura catalanes”, segons concreta un dels membres actius del casal, Albert Montes. Un dels punts forts de La Teixidora és que “tothom pot trobar-hi el seu lloc, i fer-se’l seu”. Amb poc més d’un any de vida, La Teixidora ha organitzat moltes activitats, tant lúdiques i socials com culturals i polítiques.

Avui, La Teixidora compta amb més de 170 socis i sòcies i, d’aquests, una cinquantena són persones actives dins del casal. Tal i com apunta l’Albert, “La Teixidora no podria ser sense els col·lectius, entitats, associacions de la ciutat i de la comarca”.

Escolten: Músiques a cau d’orella

Les Músiques a Cau d’Orella s’escolten a Calaf. Són cicles de concerts, amb diversitat d’estils i de format, que es programen per oferir qualitat musical i propostes interessants per la gent de la comarca.

Músiques a cau d’orella sorgeix amb el propòsit d’oferir una programació de concerts amb un criteri clar d’apostar per la qualitat interpretativa, creativa i comunicativa. Una de les persones involucrades en la iniciativa, Marga Oller, concreta que es va promoure des del Casal de Calaf ja al principi, al 2003, i fins ara. Unes 5 persones s’encarreguen de tirar endavant el projecte i, des de fa dos anys, procuren oferir una programació continuada. “Volem arribar a diversos públics i, per això, programem concerts d’estils variats”.

Proposen, creen: Paranoia Accions

L’entitat cultural Paranoia Accions impulsa i coordina activitats i accions obertes a la participació de tothom i amb voluntat de sumar i aportar novetats a les propostes que es fan a Igualada i a l’Anoia. Des del 2007, Paranoia Accions es finança a partir de les quotes anuals dels socis i les aportacions de les empreses i entitats que creuen en el projecte. Algunes de les accions paranoiques que s’han organitzat recentment són recitals de Pere Calders, concerts en espais misteriosos i presentacions literàries.

 

Els protagonistes a la foto: Asseguts a la bastida, els integrants de l’associació que porta aquest nom (La Bastida). D’esquerra a dreta: Jordi Carner, Carmina Orgué, Roger Mula, Ricard Travesset, Jordi Rica i Maria Santfores. A baix, d’esquerra a dreta: integrants de La Teixidora: Albert Montes i Albert Graells. Asseguts a l’esquerra: Jordi Gabarró i Francesc Vilaprinyó, del Som Anoia. Al mig, Jordi Rotés, de Músiques a cau d’orella. Al seu costat, Gès Burgès, del Hot Blues. Per darrere, els integrants de Paranoia Accions, d’esquerra a dreta: Krika Martínez, Albert Compte i Toni Cortès. Al seu davant, la fundadora del Paper de Música, Gemma Romanyà.

 

Etiquetes:

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. Coratge! aquesta és la millor manera de treballar pel futur de la cultura, amb o sense estat. I que aviat puguem fer-ho així de bé en la nova república catalana.

  2. Felicitats per tirar endavant propostes singulars en aquests temps difícils. Nosaltres en aquest sentit també intentem portar projectes musicals de qualitat arreu. Som un cor de cambra de Barcelona, amb 40 anys d´història i estaríem encantats en poder participar amb algun concert en la vostra comarca. Actualment estem treballant en nou repertori. El meu contacte és cibertxito71@yahoo.es o bé 655 69 46 51 per si us és d´interès.

  3. ZORIONAK a tots els que estàn davant i darrere d’aquesta foto treballant cada dia perque els mon sigui una miqueta més humà.
    ENDAVANT!