L’Altre Festival, la salut mental a escena

22.05.2019

El teatre és una finestra per exorcitzar tots els mals mentals. Tothom o està tocat per algun tipus de trastorn o està molt a prop de patir-lo. La vida és complicada de gestionar i no tots tenim la força mental per fer-ho en les millors condicions. Per això, reitero, el teatre és una molt bona via per escampar els dimonis personals de cadascú de nosaltres. Però per aquells que realment pateixen algun tipus de trastorn mental, pujar a un escenari i explicar alguna història amb les seves pròpies armes interpretatives no és gens fàcil. No hi ha cap circuit comercial que permeti la representació d’espectacles fets per gent amb alguna malaltia mental. Bé, de fet, no és ben bé així. Encara que a les grans sales no trobem espectacles d’aquest tipus, si que es poden veure cada dos anys a un espai cultural polivalent de renom: la Fabra i Coats. Parlem de L’Altre Festival, el Festival Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental.

Un dels espectacles ques es podrà veure a L’Altre Festival 2019, a la Fabra i Coats.

Enguany arriba a la cinquena edició i se celebrarà del 6 al 9 de juny. Els organitzadors del festival però necessiten un cop de mà per continuar fent viable un projecte que tot i comptar amb subvencions té un alt cost. És per això que un any més han engegat una campanya de micromecenatge a Verkami. Queden molt pocs dies perquè finalitzi i necessiten un últim impuls per arribar a la xifra esperada. Segons l’ingrés que es faci, podràs disposar des d’entrades als espectacles fins a tasses o samarretes.

Però d’on ve l’Altre Festival? Manel Anoro, el director del festival, recorda que fa uns anys ell, junt amb un grup de persones, havien pres la determinació de donar visibilitat a un col·lectiu artístic diferent, únic. Treballaven en diversos grups i companyies teatrals que s’havien format en centres mentals o en contextos de salut mental. Els seus espectacles tenien un fons terapèutic, però al mateix temps tenien una vàlua artística i creien que mereixien poder arribar al gran públic. Fou així com el 2015 començà l’aventura. Però la preparació d’un festival d’aquestes característiques necessita de molta cuina, sobretot per les pròpies companyies integrants. Per això es va decidir que aquest fos bianual, encara que entremig es fa una edició més curta on porten espectacles d’altres llocs i es fa un tast dels espectacles que estan en construcció per l’any vinent.

Anoro veu L’Altre Festival com un aparador fantàstic per a “aquestes companyies tenen molt per explicar sobre salut mental, tenen molt per explicar sobre nous formats escènics i tenen una magnífica funció rehabilitadora per a les persones amb un trastorn mental”. Durant aquestes cinc edicions, han passat més de 80 companyies per la Fabra i Coats (i pel Mercat de les Flors, i el Centre Cívic Baró de Viver i el Kursaal de Manresa). Però els organitzadors d’aquest festival d’arts escèniques inclusiu no es conformen en quedar-se aquí, sinó que volen que L’Altre Festival sigui un projecte que tingui cabuda a altres llocs del món. De moment, el passat abril van fer la primera edició a de El Otro Festival a Rosario (Argentina). “A poc a poc volem anar transformant-nos en un Festival planetari que programa en diferents dates a diferents llocs del món. L’Altre Festival o el Otro Festival o the Other Festival passa durant un any a diferents ciutats” comenta Anoro.

Mark Lockyer presentarà ‘Keep on walking Federico’ a L’Altre Festival 2019.

L’organització sap que a Barcelona hi ha molta oferta cultural i que no sols t’has de diferenciar, sinó oferir algun reclam mediàtic. Per això sempre conviden alguna companyia internacional, algun nom de referència de les arts escèniques (i amb una vinculació directa amb el món de les malalties mentals). Entre ells han passat el pianista James Rhodes, Joan Manel Serrat, Los Galindos o l’actor britànic Mark Lockyer, que en l’última edició va portar Living with the lights on, un pertorbador monòleg que dibuixa la baixada als inferns de l’actor. Precisament Lockyer torna al festival per presentar Keep on walking Federico, un nou monòleg que narra les seves peripècies pel sud d’Espanya, al mateix temps que reflexiona sobre el que li ha portat fins allà. Com en el seu primer treball, segur que Lockyer serà generós en explicar tots els seus trastorns. El podreu veure el divendres, 7 de juny a quarts de nou del vespre.

Però Lockyer no serà l’únic que farà escala a la Fabra i Coats. L’organització sempre coprodueix un espectacle amb una companyia d’arts escèniques rellevant. Enguany és Cabo San Roque qui estarà el dissabte a la nit amb Gallos de pelea, una creació parida a mitges amb  els integrants de l’Associació Cultural Matisos, formada per un grup de persones amb malalties mentals i d’altres sense. La creació està protagonitzada pels integrants de l’Associació. Un altre espectacle provinent de Madrid és la versió “diferent” de Romeu i Julieta que representarà Antzoki Teatteri, que treballen sempre sobre temes relacionats amb malalties mentals (Alzheimer, amnèsia, autisme…). L’Altre Festival començarà el dijous 6 a la nit amb la inauguració a càrrec de la companyia portuguesa Teatro do Mar i Insomnio, el seu espectacle fantasiós.

Però el gruix de la programació del festival el formen aquestes companyies formades (o no) per persones diagnosticades amb malalties mentals. És hora de que us aneu quedant amb noms com Psiconautas, Kalidosgracia, Efectes Secundaris, Tornados Transformados Teatre, Rebeca Alvarado o Brots, entre moltes altres companyies que podeu consultar a la programació.