L’Alternativa, una finestra pel cinema més amagat

20.11.2016

El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa ha celebrat aquest any la seva 23a edició. 23 anys fent visible el cinema més amagat i oferint al públic i als professionals una oportunitat única de conèixer i gaudir de projeccions i activitats que es fan als marges del mainstream i que no tenen accés ni a les vies de finançament ni a les finestres per a l’exhibició de les quals gaudeix la indústria convencional.

Schicht, de Alex Gerbaulet (Alemania)

Schicht, de Alex Gerbaulet (Alemania)

Un dels trets identitaris de l’Alternativa és la seva proposta de films amb un fort compromís ètic que indueixin a la reflexió, i és per això que aquest any ha dedicat una extensa programació als perills del turisme de masses que s’ha pogut veure a l’espai del Hall del CCCB. A més, la secció paral·lela Panorama ha projectat fins a 22 films de producció nacional i la secció Cinema Expandit ha presentat propostes artístiques que relacionen el cinema amb altres disciplines com la música, la performance o la pintura.

Dissabte passat es van entregar els premis del festival. Havarie, de Philip Scheffner (Alemanya) s’ha endut el premi al millor llargmetratge, categoria que també ha inclòs una menció especial del jurat per The Illinois Parables, de Deborah Stratman (Estats Units). El guardó per a millor curtmetratge ha estat per a Schicht, d’Alex Gerbaulet (Alemanya) i, de nou, el jurat també ha decidit concedir una menció especial a Ondes et Silence, de David Bryant i Karl Lemieux (Canadà). Finalment el públic ha escombrat cap a casa i ha atorgat el seu premi a Notes from SometimeLaterMaybe, de Roger Gómez i Dani Resines (Espanya).

Al llarg d’avui encara es podrà gaudir d’una extensa programació amb molts dels premiats. Al matí, hi haurà una sessió familiar amb la projecció del film El conte de la princesa Kaguya. A la tarda, podrem veure una sessió de curts de la secció oficial i triar entre la projecció de Havarie, la pel·lícula guanyadora, o passar per La Filmoteca a veure Passe ton bac d’abord, de Maurici Pialat, emmarcada dins de la retrospectiva que aquest any li dedica el festival al cineasta francès. Per finalitzar, a les 20.45 h a l’Auditori del CCCB, es projectaran el guanyador a millor curtmetratge, Schicht, i el premi de la crítica a millor llargmetratge: Behemoth, de Zhao Liang (Xina).