L’Alternativa convida a tothom a llançar-se a la piscina del cinema

El Festival L'Alternativa porta a Barcelona 215 films de 36 països. Pel·lícules de cinema independent internacional concentrats en una intensa setmana de programació

Del 16 al 22 de novembre tindrà lloc la 22a edició de L’Alternativa, que porta a Barcelona 215 films de 36 països, de cinema independent internacional concentrats en una intensa setmana de programació al CCCB (seu del festival), l’Institut Francès, Zumzeig Cinema, Crater-Lab i Filmoteca de Catalunya.

Imatge del llargmetratge "El cel tremola i la terra té por i els dos ulls no són germans" de Ben Rivers | Font: L'Alternativa

Tess Renaudo i Cristina Riera somriuen a la presentació del festival de cinema L’Alternativa. Formen part de l’equip directiu del projecte, que porta vint-i-dos anys tirant endavant malgrat les dificultats econòmiques a les que s’ha hagut d’enfrontar en les darreres edicions. Francisco Vargas, director de l’àrea de l’Audiovisual de la Generalitat, afirma que aquest és un esdeveniment consolidat “que forma part de la ciutat i que ha aconseguit transcendir la seva proposta”. Vargas destaca la feina que fa l’equip de L’Alternativa durant tot l’any i la seva capacitat d’adequar-se al que el públic vol, oferint espais que poden involucrar tant a un públic professional com a espectadors de carrer.

La programació del festival és intensa i extensa, i tindrà lloc al CCCB (seu del festival), l’Institut Francès, Zumzeig Cinema, Crater-Lab i Filmoteca de Catalunya. Vicenç Villatoro, director del CCCB, explica que la institució no pot acollir la totalitat del sistema cultural català, però si les peces importants. En el cas de L’Alternativa, creu que hi tenen “una complicitat i un vincle il·lustrat per la continuïtat”. 22 anys treballant junts no és poc. L’Ajuntament de Barcelona també està content amb el festival, sobretot perquè “recull les polítiques culturals actuals de l’ajuntament i conté aquesta vessant crítica que compartim”, afirma Berta Sureda, comissionada de Cultura d’aquesta institució.

Aquesta edició de L’Alternativa consta de 215 pel·lícules de 36 països. Durant l’any, les seves organitzadores fan un esforç  per buscar petites joies cinematogràfiques de tot el món, explica Cristina Riera. A part de la projecció de pel·lícules, l’organitzadora afirma que “aquest any ens hem tornat una mica bojos i tenim un ventall d’activitats molt ampli. ”. Riera afirma que L’Alternativa és un festival de petits detalls personalitzats i molt cuidats; un esdeveniment que vol allunyar-se de la grandiloqüència i dels projectes pensats per a ser massificats. Les dificultats financeres els han fet reduir el pressupost ni més ni menys que 200.000€ menys en 5 anys, fet que ha suposat prescindir de personal i dedicar moltíssimes energies a l’organització del festival per tal de preservar la programació. “El més fàcil seria deixar-ho”, afirma Cristina Riera, “Però no ens dóna la gana, no el volem matar. Fem més activitats que mai, estem contentes i la gent cada vegada confia més amb el festival”.

Enguany, les propostes cinematogràfiques de L’Alternativa giren al voltant de la temàtica de pares, fills i recuperació de memòria personal. No és res volgut per l’organització, simplement el resultat ha sigut aquest: un recull de projectes en gran part intimistes. L’Alternativa es divideix en cinc àrees: l’Oficial, amb 32 films escollits d’entre més de 2.000 visionats al llarg de l’any; Paral·leles, l’àrea que compta amb dos monogràfics, un de Hubert Sauper i un altre de Lucrecia Martel (“Un capritx molt justificat”, segons Tess Renaudo); Panorama, on es projecten set llargmetratges i 9 curtmetratges de producció nacional de ficció i no-ficció que queden fora de la industria oficial espanyola; Petits Experiments, una secció feta amb col·laboració amb la iniciativa El Meu Primer Festival que pretén obrir el cinema a nous públics, destinats a infants de més de 5 anys; i finalment l’àrea Laboratoris Col·lectius Independents, una secció dedicada als espais de creació que aposten pel format analògic “en un moment en que la digitalització s’imposa”, explica Cristina Riera. Tot plegat, un festival que portarà més de 60 directors a la ciutat comtal i que farà gaudir de valent als amants del cinema alternatiu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació