L’aloja, cobla catalana rabiosament actual

14.03.2016

Marcel Casellas i la Cobla Catalana dels Sons Essencials presenten el disc L’aloja, un conjunt poc ortodox que combina la tradició amb tractaments de rabiosa actualitat. El concert de preestrena del nou CD serà dimecres 23 de març a l’Auditori de Sant Cugat Sesgarrigues, a les 20h.

La Cobla Catalana dels Sons Essencials, amb Marcel Casellas | Foto: CCSE

La Cobla Catalana dels Sons Essencials, amb Marcel Casellas | Foto: CCSE

“M’exalta el nou i m’enamora el vell”, deia J. V. Foix i parafraseja avui la Cobla Catalana dels Sons Essencials (CCSE), encapçalada per Marcel Casellas, una de les figures principals en el àmbit de la música d’arrel al nostre país, tan pel que fa a l’estudi, la preservació i l’evolució. Aquesta cobla presenta el seu tercer disc, L’aloja, on hi destaquen els ritmes de la terra: sardana, jota, ball pla i rebatuts, però també rumba, fandango i seguidilles.

En aquest últim treball, Marcel Casellas plasma la seva versatilitat: vents de cobla mesclats amb percussions ètniques; guitarra i veu mediterranis; melodies, timbres i ritmes de la terra. Tots els músics de la Cobla Catalana dels Sons Essencials faran gaudir tant als amants de l’arrel fusió i el word music com del sardanisme, el jaç i el moviment.

L’aloja vol aportar “una alenada de rigor i aire fresc a l’escena catalana”, segons explica la CCSE, i ho fa a partir de deu temes nous composats per Marcel Caselles. El cantant i percussionista Eliseo Parra també ha participat en aquest treball, on hi trobem una bona dosis de mitologia: dones d’aigua, follets, fades o l’aloja, que inspira el nom del disc.

L’espectacle de preestrena del disc que tindrà lloc dimecres 23 de març a l’Auditori de Sant Cugat Sesgarrigues a les 20h serà sorprenent perquè els balladors també entraran a escena. Artistes com Marina Escoda, Núria Quadrada, Jordi Rubio, Lluís Fàbregas o alguns membres de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes seran alguns dels ballarins que ompliran el teatre amb moviment i acompanyaran la Cobla Catalana dels Sons Essencials.

A més, la CCSE aprofitarà el concert el dia 23 per enregistrar gran part de les imatges dels dos videoclips que té previst enregistrar: la sardana Ell cep i la rumba Ara arriba la cobla. Un espectacle que acabarà amb un brindis final, per fer més amena l’espera de la presentació oficial del CD L’aloja, que segurament tindrà lloc el mes de juny al Vinseum de Vilafranca. Serà el tret de sortida a un espectacle que girarà per tot Catalunya al llarg del 2016.