L’Ajuntament proposa nous edificis per ampliar el MACBA

1.02.2019

L’Ajuntament de Barcelona oferirà a la propera reunió executiva del MACBA fins a quatre propostes alternatives a la Capella de la Misericòrdia per l’ampliació del museu. De les quatre, el Consistori aposta per una ampliació de l’actual Edifici Meier amb un edifici de nova construcció a la zona d’accés a la Plaça Joan Coromines des la Plaça dels Àngels, de dues plantes i una extensió subterrània que en total sumaria 3.000 metres quadrats.

El MACBA necessita espai on créixer | Foto: Arxiu

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i el comissionat de Cultura, Joan Subirats, han defensat aquest dijous davant els grups municipals que aquesta opció és fins i tot millor que la de la Capella perquè ofereix més espai al museu, assegura la connexió entre els dos edificis i resol l’accés a l’auditori del MACBA. Pin ha valorat que qualsevol de les seves “opcions” són viables per tenir un CAP “en condicions dignes” a la Capella, i alhora permetre una ampliació del MACBA “que respongui a les necessitats culturals del museu”.

Joan Subirats, Gala Pin i la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, han presentat aquest dijous als grups municipals les seves quatre “propostes d’ampliació” del MACBA com a alternativa a la Capella de la Misericòrdia, espai en conflicte per la possible ubicació del nou CAP Raval Nord, tal i com sol·licita l’Institut Català de la Salut.

Les quatre propostes municipals són ampliar el museu a l’actual CAP Raval (edifici Sert) passant-hi les oficines i aularis (l’operació depèn de Patrimoni de la Generalitat); Utilitzar la primera planta del pàrquing soterrani de la Plaça dels Àngels; Ampliar el Convent dels Àngels i ocupar l’actual Arxiu i una Escola Bressol; I, finalment, construir un nou edifici al costat del MACBA, al solar municipal lliure cedit al CCCB.

Aquesta última, que té diverses variants, és l’opció que defensa el consistori. Es tractaria de construir un nou edifici per cobrir les necessitats tant de magatzem i expositives del MACBA com del propi CCCB, han explicat. De fet, caldria negociar amb aquesta institució els usos compartits, tal com ja es va fer per l’Edifici Meier.

L’edifici s’aixecaria a la zona de pas entre la Plaça dels Àngels i la Plaça Joan Coromines (on ara hi ha els murals de Chillida i Haring). De les tres opcions constructives plantejades pel propi Ajuntament, els responsables municipals es decanten per un edifici de dues plantes que no tancaria del tot l’accés a la Plaça i que s’extendria també sota terra (fins a la Plaça Joan Coromines) per sumar un total de 3.000 metres quadrats.

Entre les virtuts d’aquesta proposta hi ha, segons el Consistori, que augmenta en metres quadrats la proposta de la Capella de la Misericòrdia, resol l’accés a l’auditor del museu i l’integra al conjunt del centre, assegura una connexió entre l’ampliació i l’Edifici Meier, entre altres. D’altra banda, la opció requereix negociar amb la Diputació (l’administració principal al CCCB) com realitzar aquesta cessió i amb quines “contraprestacions”, i també aspectes de mobilitat com l’entrada de camions al moll de descàrrega.

En tot cas, el comissionat de Cultura, Joan Subirats, ha valorat que les seves propostes no són cap desconsideració cap al MACBA sinó un “pla seriós” que fins i tot “pot millorar” les condicions que ofereix l’ampliació projectada a la Capella de la Misericòrdia.

L’Ajuntament presentarà aquest conjunt d’opcions a la reunió que mantindrà la setmana vinent el consell executiu del MACBA amb l’esperança de convèncer el museu. Tot i això, la presidenta de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes, ha assistit aquest dijous a la presentació de les propostes feta als grups municipals.

D’altra banda, Gala Pin ha tornat a demanar a la Generalitat que “tingui la mateixa veu unitària” que –al seu entendre- ha tingut el Consistori en aquest procés, en referència a les diferents perspectives que els departaments de Salut (favorable al trasllat del CAP Raval a la Capella) i el de Cultura (en defensa de l’ampliació del MACBA en aquest mateix lloc) han tingut al respecte.

En paral·lel a aquesta discussió, el proper ple municipal del 22 de febrer votarà la retirada de la cessió de la Capella al MACBA (aprovada fa cinc anys pel mateix ple), a proposta del govern municipal. El consistori atendrà així el desig del CatSalut d’ubicar aquí el nou CAP Raval com a única opció viable, motiu pel qual ha buscat alternatives plausibles pels interessos del MACBA, segons han recordat aquest dijous.