Barcelona audiovisual

L'Ajuntament de Barcelona presenta polítiques per interconnectar el sector audiovisual

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’Ajuntament de Barcelona presenta sis propostes enfocades a interconnectar el sector audiovisual, d’entre les quals destaca la creació d’un Mercat Bianual de drets audiovisuals que permeti l’intercanvi de serveis entre el sector editorial i l’audiovisual.

“Encara funcionem amb les fronteres clàssiques del segle XX, però avui en dia tots els sectors s’interrelacionen”, afirma Jaume Collboni, tinent d’Alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, a la presentació d’una nova Proposta de Política Audiovisual del consistori. El departament de Cultura vol encaminar-se cap a unes polítiques que permetin a tots els actors audiovisuals relacionar-se entre si, tenint en compte que Barcelona és un nucli important d’indústries d’aquesta mena i una de les ciutats de referència en l’àmbit de la innovació tecnològica audiovisual en el territori espanyol.

L’Ajuntament de Barcelona ha trobat necessari establir un programa municipal d’actuació que no sobrepassi els seus límits competencials i que eviti intervencions que generin competències deslleials en el sector. En aquest sentit, Collboni explica que tot i que Barcelona “no té competències per donar suport als sectors com a tal, sí que té marge per ajudar la indústria i treballar perquè la ciutat es converteixi en una referència”.

Partint d’aquesta base, el departament proposa sis línies d’actuació, algunes ja posades en marxa i d’altres noves, com la creació d’un Mercat Bianual de drets audiovisuals. La intenció de l’Ajuntament és relacionar el món del llibre amb el món audiovisual, fent servir aquest mercat per intercanviar drets editorials que puguin interessar al món de la producció audiovisual. “Una de les nostres obsessions és interconnectar el sector”, afirma Collboni. Altres empreses culturals annexes com les de la música o la producció escènica s’unirien progressivament al Mercat. Així, l’Ajuntament vol que els sectors es coordinin, incloguin nous formats de producció i afavoreixin el desenvolupament de mercats paral·lels. Per posar un exemple, un servei paral·lel seria la implicació d’una institució catalana com l’Orquestra Simfònica de Barcelona (OBC) en bandes sonores de pel·lícules produïdes aquí.

“Cal fer-ho de pressa perquè l’arribada del Mercat amplia les possibilitats de la compra de drets”, destaca Xavier Marcé, assessor de Presidència, que explica que aquest es planteja a escala bianual per adaptar-se al cicle audiovisual. Marcé també destaca l’oportunitat de mostrar i exportar les produccions i idees audiovisuals catalanes. De fet, fires editorials com la de Frankfurt tenen seccions dedicades a la promoció de textos literaris per a pel·lícules.

La primera edició del Mercat en qüestió està prevista per l’any 2018, mentre que les altres propostes seran d’aplicació directa quan es convalidin els pressupostos de l’Ajuntament —que en teoria es tiraran endavant a finals d’aquest mes de gener—. En total, el departament de Cultura vol dedicar a aquestes polítiques 1.400.000€. L’any passat, el pressupost va ser de 900.000€. Les altres cinc línies d’actuació són:

1. La millora i consolidació de la Barcelona Film Commission, l’oficina de captació i gestió de rodatges a la ciutat de Barcelona. Entre altres coses, es pretén reformular la Taula Municipal de Rodatge. De moment hi participaven els diversos serveis municipals afectats, i ara s’hi volen incloure els departaments i àrees de gestió municipal (comerç, turisme, innovació i economia productiva) per definir els objectius i els límits d’actuacions de la BFC.

2. La consolidació de la xarxa de festivals de cinema i audiovisual de Barcelona. La voluntat de l’ajuntament és consolidar la coordinació i la comunicació entre festivals, generar una normativa d’ajudes particular i cercar exhibidors cinematogràfics locals, entre d’altres. Les ajudes dependrien de la importància sectorial i social de cada festival.

3. L’increment de la difusió social de la producció audiovisual barcelonina i catalana. El govern de Collboni vol acordar un gran pacte amb les productores per poder disposar d’una franja temporal lliure de drets (un cop estrenada la pel·lícula i emesa a la televisió) que permeti difondre en espais públics i privats dels diversos barris de la ciutat la producció audiovisual catalana. També vol acordar mesures de col·laboració amb cinemes privats i seguir amb la convocatòria d’ajuts per a millores infraestructurals als cinemes de Barcelona.

4. La signatura d’un conveni marc amb BTV que millori el seu paper. Barcelona Televisió és l’instrument propi de comunicació audiovisual de l’Ajuntament de Barcelona. Per aquest motiu, el consistori vol firmar un contracte programa amb la cadena que asseguri l’elaboració de programes específics al voltant de les matèries culturals que l’Ajuntament consideri importants; el suport a les creacions de joves realitzadors barcelonins i la promoció de projectes de recerca i innovació, tant en nous formats com amb altres televisions públiques de l’àrea metropolitana.

5. El desenvolupament de noves línies d’actuació adreçades a potenciar la recerca i la innovació en el sector audiovisual. A través de l’Institut de Cultura (ICUB) i Barcelona Activa, l’Ajuntament pretén impulsar línies de treball amb les universitats, els joves emprenedors i els diversos sectors culturals.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació