Lacuesta, Bertolucci i Brossa: el 2019 de la Filmoteca

11.12.2018

La Filmoteca de Catalunya presentava la setmana passada la programació per a l’any vinent. El gran nom de 2019 és Isaki Lacuesta. Una retrospectiva sobre la cinematografia del director gironí (aquests dies present a la cartellera amb Entre dos aguas, guanyadora de l’última Conxa d’Or) obrirà el curs aquest gener. Actualment, el cineasta protagonitza una mirada antològica al Centre Pompidou de París (a la vora de la japonesa Naomi Kawase, també revisitada). Un acostament, el del Pompidou, que viatjarà parcialment des de França a la Filmoteca per completar la retrospectiva en qüestió, que s’allargarà fins a finals de febrer. Altres directors i intèrprets que la Filmoteca acollirà durant el 2019 (els cursos de l’equipament són anuals) seran Icíar Bollaín, Terry Gilliam, Stephen Frears, Jeff Bridges, Joan Brossa, Mercè Sampietro i el recentment desaparegut Bernando Bertolucci.

Ford i Polanski durant el rodatge de ‘Frantic’. |

Bollaín repassarà –durant el mes de setembre– la seva trajectòria com a actriu i com a directora: d’El Sur (de Víctor Erice) a El olivo, passant per Flores de otro mundo o Te doy mis ojos. Fa escassos dies, la directora madrilenya presentava al Raval el seu últim treball, Yuli, biopic del ballarí cubà Carlos Acosta. També es repassaran (gairebé íntegrament) les filmografies de Gilliam (Brazil, The Zero Theorem; març) i Frears (La meva preciosa bugaderia, Alta fidelitat; maig), que passaran per la Filmoteca per donar conferències i trobar-se amb els espectadors. Un altre director que serà dut a estudi és Barbet Schoreder (Barfly). No cal dir que de Bernardo Bertolucci se’n podrà veure, al novembre, la pràctica totalitat de la seva obra, amb cims tan alts com Últim tango a París i L’últim emperador.

I encara: la Filmoteca també ha reservat una part de la programació de 2019 a la parella que formen Roman Polanski i Emmanuelle Seigner, units professionalment (i sentimentalment) des de la magistral i asfixiant Frantic (1988). Des d’aleshores han treballat junts en un bon grapat de títols (de La neuvième porte a La Vènus à la fourrure). El duet es fixarà a les pantalles durant el mes de desembre; serà l’últim cicle monogràfic.

Pel que fa a figures nostrades, Joan Brossa ocuparà la pista central. La Filmoteca oferirà una bateria de pel·lícules “del gust del poeta” o amb un explícit esperit brossià. El cicle del bard (una pel·lícula per mes) s’explica pel centenari del poeta, que celebrarem aquest 2019. La primera píndola serà The Birds de Hitchcock. La quota catalana també inclou Mercè Sampietro, una de les escollides per presentar –al juny– la ja característica ‘Carta blanca’, un compendi de títols que acaben dibuixant una mena d’autoretrat fílmic.

El terreny de les exposicions l’ocuparan Jeff Bridges, que ha fotografiat els rodatges amb la seva càmera de 35 mm; Krzysztof Kieślowski, director d’El Decàleg i la Trilogia dels tres colors (Blau, blanc i vermell), que també va flirtejar amb la fotografia; i Félix Murcia, director artístic de referència del cinema espanyol del qual en podrem veure “els escenaris imaginats”. L’última de les mostres (complementàries i imprescindibles per entendre els cicles que completen) ens acostarà a l’entramat de sales que va possibilitar la Federació Catalana de Cineclubs.

Durant la presentació de la programació de 2019 es va aprofitar per fer balanç de l’any que acaba. La Filmoteca tancarà el 2018 amb un increment dels espectadors respecte de l’any passat. Això, malgrat els 18 dies que va quedar tancat l’equipament arran dels aiguats del setembre passat Barcelona. El dia 30 novembre havien assistit a la Filmoteca 127.000 espectadors, un 7,2% més que el 2017 durant les mateixes dates.