Laboratoris de lectura: quan llegir és revolucionari

24.03.2017

Som a la plaça de la Revolució perquè els canvis passen a les places. Un fanal, decorat amb unes banderoles que mostren la realitat de les grans urbs, il·lumina un espai ocupat per tot de persones assegudes en rotllana al voltant d’uns llibres. N’hi ha algunes que s’han assegut al terra, en coixins, i d’altres que han preferit agafar una cadira. “Durant una hora i mitja, ens dedicarem a parlar i mirar els llibres que ens vinguin de gust llegir i a compartir les nostres opinions”, ens suggereix la Glòria, que és bibliotecària de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Una de les bibliotecàries del Laboratori de Lectura de la Diputació de Barcelona | Foto: CCCB/Miquel Taverna

Aquest és l’esperit del Laboratori de Lectura que s’ha posat en marxa des de les Biblioteques de la Diputació de Barcelona i que aquest dijous ha tingut lloc al Bookcamp del Kosmòpolis 2017. És una proposta dinàmica, que vol convidar els assistents a participar-hi activament, de partir dels llibres per tornar-hi: “Tots en formem part. Si surt una patata, tots en tenim part de culpa”, continua amb un somriure còmplice la Glòria.

A la plaça de la Revolució hi trobem dos tipus de llibres: d’una banda, uns que ens mostren la cara més cruenta de la realitat a les grans ciutats, com La caputxeta vermella (Símbol Editors) de Roberto Innocenti, una versió metropolitana del conte clàssic de la caputxeta vermella, que passa en un bosc amb pocs troncs i poques fulles, fet de ciment i totxos, o El príncep dels embolics (Editorial Baula), de Roger Olmos i Roberto Aliaga, que tracta els enganys i la mentida personificats en el corb. De l’altra, uns que ens permeten “passar de la foscor a la llum”, com apunta la Nati, que és l’altra bibliotecària que condueix aquest laboratori: Llana a dojo (Editorial Juventud) de Mac Barnett i Jon Klassen, un llibre sobre l’amistat i el poder de la transformació, o Biblioburro (Editorial Juventud) de Jeanette Winter, que narra la història d’un mestre que decideix carregar els seus dos burros amb llibres per dur-los a aquells nens que no hi tenen accés.

Un cop ens han presentat les lectures, i abans d’iniciar la guerrilla poètica que servirà per tancar aquest laboratori, ens conviden a aixecar-nos i a triar-ne un. M’ha cridat l’atenció Per què vivim als afores de la ciutat (Tandem Edicions) de Peter Stamm i Jutta Bauer, un conte infantil que explica la història d’una família que va canviant de residència (primer viuen a un autobús, després al bosc, sota d’un pont, a la Lluna…) i que vol fer reflexionar sobre un fet al qual no sempre parem atenció: ens agrada el lloc on vivim? Hi viuríem per sempre? Les nostres obligacions ens permeten escollir el lloc on voldríem viure?

Què és un Laboratori de Lectura?

Els Laboratoris de Lectura són un projecte pilot que va iniciar la Diputació de Barcelona des de fa un parell d’anys en el qual participen les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals. L’objectiu és treballar amb les famílies una sèrie de llibres que els bibliotecaris volen posar en circulació i treure’n suc pel seu atractiu. La Gerència proporciona a cada biblioteca recursos per a la realització dels laboratoris, com per exemple materials i suports virtuals. Cada biblioteca organitza i adapta aquesta activitat segons les seves necessitats.