Laboratori d’arts a La Pedrera

6.03.2017

Aquest dijous torna el PedreraArtLab, un projecte laboratori de noves experiències artístiques que posa en relació els nous grups musicals de l’escena independent amb joves creadors, instituts, escoles i universitats de referència en les diverses disciplines artístiques. En aquest projecte d’interrelacions artístiques els concerts són el resultat final, fruit d’un procés d’investigació, innovació i creació previs. L’objectiu és impulsar a joves creadors, que enguany treballen amb grups destacats de l’escena alternativa com Enric Montefusco, Germà Aire, Nuu i CyBee.

Cybee actuaran al PedreraArtLab

El resultat final d’aquestes trobades és un cicle de concerts exclusius que es presentaran cada setmana a La Pedrera, a partir d’aquest dijous. Cada sessió d’enguany és el resultat de la interconnexió entre la música, la fotografia i diferents disciplines artístiques, fruit d’aquest procés d’investigació, innovació i creació previs.

Amb aquest cicle, la Fundació Catalunya-La Pedrera dóna impuls als joves creadors per tal de potenciar el talent, la creativitat i la versatilitat, apostant per una proposta única i diferencial. PedreraArtLab es consolida com altaveu per als joves creadors i un treball en procés constant on, més enllà del projecte final, es posa molta incidència en els processos de treball previs, fruit d’aquesta relació entre les diverses disciplines per tal d’estimular el talent creatiu, amb especial incidència als àmbits de l’ensenyament secundari i superior.

El debut en solitari d’Enric MontefuscoMeridiana, il·lustrat amb la col·laboració del fotògraf Alberto Gamazo inaugurarà aquesta segona edició del PederaArtlab el dijous 9 de març. Qui va ser fundador, compositor i vocalista de Standstill continua fidel a la seva concepció catàrtica del rock però més autor que mai. A La Pedrera es podrà veure un retrat cultural i social que travessa el paisatge de la classe treballadora i abraça la immediatesa i l’humil fulgar de la música popular.

El dijous 16 es durà a terme una sinèrgia artística provinent de les lliures melodies de Germà Aire amb les fotografies enigmàtiques i poètiques de Blanca Viñas i el traç irònic de Manuel Moranta. Germà Aire és un laboratori on les fórmules experimentals es conjuguen amb esquemes clàssics i textures molt properes al pop. Blanca Viñas s’interessa per la fotografia analògica: juga amb diferents càmeres i rodets, manipula l’emulsió sensible de la pel·lícula i fa dobles exposicions. Així, la seva fotografia esdevé una manera de crear noves percepcions de l’entorn, gràcies també a la participació de l’atzar. El director creatiu Manuel Moranta dibuixa amb pinzell, acrílic i tinta xinesa, i amb tres colors plans: vermell, blau i negre. Treballa sobre la quotidianitat, l’absurd, la faula, l’etimologia de les paraules o el color.

Enric Montefusco participarà al PedreraArtlab 2017

Nuu, el duet barceloní de pop electrònic, ambient i indietrònica que uneix la cantant i actriu Aida Oset i el músic Guillem Llotje, passarà pels objectius d’un grup d’alumnes de fotografia de l’IDEP Barcelona a la sessió de dijous 23 de març. Una proposta visual i musical subtil que alhora crea vincles amb altres disciplines com el vídeo i la dansa.

Diumenge 26 hi haurà una sessió pensada per als més menuts amb l’espectacle d’acció musical “Llum, llum!” Es tracta d’una proposta familiar participativa i plena d’experiències fotogràfiques on la llum i la música són els protagonistes, gràcies als visuals de CliCme i la música en directe d’Ivan Lorenzana.

Per tancar aquesta primera edició del PedreraArtlab, divendres 31 de març hi haurà una sessió molt especial, i és que la música vitalista de CyBee, que presenta el seu segon disc Viatge a Mu, anirà acompanyada de les imatges col·lectives del projecte pedagògic Cinema en curs. Entre els centres que hi participen hi ha l’EspaiSocial de Sabadell i de l’Hospitalet de Llobregat, de la Fundació Catalunya-La Pedrera (en el marc del Programa d’Acompanyament Educatiu (PAE), de l’Unió Jove Alternativa Cinemàtica, exalumnes de Cinema en curs i Instituts de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, que han gravat imatges inspirades en la música del grup, amb el suport de directors i cineastes. L’Institut Moisès Broggi, un dels que hi participa, compta amb l’assessorament de la cineasta Carla Simón, guanyadora del premi a la millora “opera prima” al Festival de Cinema de Berlín i del gran premi especial del jurat en la secció Generation Kplus de la Berlinale, amb Estiu 1993.