La Viquipèdia compleix 15 anys amb més de mig milió d’articles

30.03.2016

El passat 16 de març, l’enciclopèdia de contingut lliure en català va celebrar el seu 15è aniversari consolidada com a eina de referència i com a font de notícies. La versió catalana fou la segona, després de l’anglesa, a publicar un article en la seva versió idiomàtica, i actualment ocupa la 17a posició pel que fa a la quantitat d’entrades disponibles segons l’informe de Plataforma per la Llengua 2015.

El primer article de la Viquipèdia en català explica què és un àbac  |  Font: Pixabay

El primer article de la Viquipèdia en català explica què és un àbac | Font: Pixabay

Va ser l’informàtic andorrà Daniel José Queraltó, el 17 de març del 2001, el primer a impulsar la Viquipèdia en català amb un article sobre l’àbac, l’eina per al càlcul manual d’operacions aritmètiques. El 4 de gener del 2007 va assolir la xifra de 50.000 articles i el 2 de gener del 2010 va aconseguir liderar la classificació  dels 1.000 articles més importants de les viquipèdies.

El 2013 va arribar als 400.000 articles i va obtenir el rècord d’usuaris actius, i el 2014 va rebre el Premi Nacional de Cultura per la seva “promoció de la llengua catalana”. Ester Bonet, amb l’entrada sobre la pintora noruega Oda Krohg, té l’honor d’haver publicat l’article amb el qual la Viquipèdia assoleix la xifra de 500.000 entrades.

L’Associació Amical Wikimedia promou l’enciclopèdia lliure en català i, entre els propòsits per al 2016, un cop superats els 500.000 articles, aposta per incrementar, també, els continguts que ofereix, a banda de poder mostrar la cultura catalana en altres idiomes. Des de la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística s’han impulsat activitats en col·laboració amb Amical Wikimedia, com la Nit Digital, que se celebra des de 2012, o ViquiAulaCat.

Rechentisch (tauler de comptes), precursor de l'àbac

Rechentisch (tauler de comptes), precursor de l’àbac  |  Font: Viquipèdia

Etiquetes: