La Vilarasau, Premi Nacional de Cultura

9.06.2017

El proper dimecres 14 de juny s’entreguen els Premis Nacionals de Cultura, organitzats pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). L’actriu Emma Vilarasau és una de les guardonades, juntament amb el cantautor Raimon o el cineasta Albert Serra. Repassem aquí algunes de les seves interpretacions, de les quals n’hem parlat al Núvol.

Emma Vilarasau en el paper de Winnie a ‘Els dies feliços’ de Samuel Beckett, al Teatre Lliure

Emma Vilarasau va iniciar la seva carrera a Sant Cugat, el seu poble natal, a l’Agrupació Teatral Maragall, on va debutar a Les mosques, de Jean Paul Sartre. Es va formar a l’Institut del Teatre, on va completar la seva formació assistint a cursos de John Strasberg i Carlos Gandolfo, i de seguida va entrar a treballar al Teatre Lliure, on va treballar en muntatges dirigits per Fabià Puigserver, Carme Portaceli o Lluís Pasqual. Als anys noranta va començar a combinar la seva activitat teatral (en muntatges de Xicu Masó o Sergi Belbel o a la Terra baixa de Fabià Puigserver) amb la televisió, on arribaria al gran públic protagonitzant el serial Nissaga de poder (de 1996 a 1998). Entre els seus treballs cinematogràfics destaca el seu paper protagonista a Els sense nom (Jaume Balagueró, 1999), paper pel qual va guanyar el Premi a la Millor Interpretació al Festival de Sitges.

Entre els seus grans èxits teatrals, destaquen Paraules encadenades, de Jordi Galceran, que va protagonitzar el 2008 juntament amb Jordi Boixaderas (i que aquest Grec serà representat per Mima Riera i David Bagés), o Agost de Tracy Letts, que es va estrenar al TNC el 2010.

Emma Vilarasau a Victòria, de Pau Miró, al TNC

Des de que Núvol existeix (acabem de fer cinc anys) l’hem pogut veure a Barcelona, de Pere Riera, fent de Winnie a Els dies feliços de Samuel Beckett, sent la Fedra de Racine amb direcció de Sergi Belbel, a Infàmia de Pere Riera, a Victòria de Pau Miró i, aquesta darrera temporada, a La mare, de Florian Zeller, amb direcció d’Andrés Lima.

Darrerament ha publicat el llibre Camí d’anada i tornada, escrit a quatre mans amb la nuvolaire il·lustre Montse Barderi, que la va entrevistar aquí. En aquest enllaç podeu llegir l’entrevista que va fer la Carla Mallol Güell a les dues autores. I, finalment, aquest Grec Emma Vilarasau estrena Un tret al cap, a la Sala Beckett, un text escrit i dirigit per Pau Miró.

Montse Barderi i Emma Vilarasau | Foto: David Ruano

La cerimònia d’entrega dels Premis Nacionals de Cultura se celebrarà el proper dimecres 14 de juny al Teatre Municipal La Sala de Rubí.