La vida és una història de fantasmes

18.05.2017

Com cada setmana Joan Burdeus analitza una estrena cinematogràfica al videoblog de Núvol. Avui parlem de “Personal Shopper”, una pel·lícula escrita i dirigida pel cineasta francès Olivier Assayas i protagonitzada per Kristen Stewart que arriba a les sales divendres vinent.

Personal Shopper explica la història de Maureen Cartwright, una jove que es dedica a escollir i comprar la luxosa roba d’una estrella de cinema massa estressada per fer-ho ella mateixa. A més de treballar com a personal shopper, el personatge de Kirsten Stewart és una mèdium i, quan la feina la du a París, intenta contactar amb el seu germà bessó que va morir a la ciutat anys enrere.

Som davant una pel·lícula d’autor brillant, una joia del cineasta francès Olivier Assayas difícil de classificar perquè juga amb el gènere de les pel·lícules de fantasmes per subvertir-lo. En realitat, el film intenta establir paral·lelismes entre esperits i els vius, insinuant que l’estil de vida contemporani és ple de presències fantasmagòriques ben reals.

Destaca la naturalitat amb la qual d’Assayas aconsegueix mostrar la tecnologia. Ja sigui amb el seu xicot, la seva cap o amb un assatjador misteriós, el personatge de Stewart es relaciona constantment a través de pantalles que el director encaixa magistralment dins dels plans. La cinematografia excel·leix a l’hora de retratar les converses per whatsapp i ajuda a plasmar com la missatgeria digital s’ha convertit en una preocupació omnipresent.

Personal Shopper és, abans que res, una pel·lícula de suspens que manté a l’espectador involucrat en el desig de la protagonista de contactar amb el més enllà, però la seva gran idea és molt més subversiva i interessat: que l’empremta dels altres, vius o morts, sempre ens persegueix com un fantasma.”

 

Etiquetes: