La venda de llibres en català puja al 54% aquest Sant Jordi

27.04.2015

El Gremi de Llibreters ha donat a conèixer avui les dades finals del les vendes del Dia de Sant Jordi. La venda de llibres en català repunta fins al 54%. El castellà es queda en el 46%. Marta Rojals puja a la tercera posició de no ficció amb No ens calia estudiar tant. Desclassificat 9-N de Vicent Partal ha estat el setè llibre més venut de la llista a Barcelona. El llibre d’Oriol Junqueras i Justo Molinero ha caigut de la llista.

 

Brindis sant jordi

La venda de llibres durant la Diada de Sant Jordi d’enguany ha estat un 4% superior a la Diada de 2014. En total, es van vendre 1.530.000 exemplars, dels quals un 53,59% en català i un 46,41% en castellà. També s’ha registrat un increment en la facturació. Concretament, un increment del 6% que situa les vendes de llibres per Sant Jordi en els 20,35 milions d’euros. Editors i llibereters han celebrat aquestes grans números amb una copa de cava i vermut del Morro fi aquest migdia al palau March.

Respecte el nombre de títols, en la Diada de Sant Jordi 2015 s’han venut un total de 43.070 títols, pràcticament el doble que l’any anterior, quan van ser 22.571els títols venuts. És a dir, pràcticament s’ha doblat la varietat de títols adquirits. De fet, el pes dels 10 llibres més venuts sobre el total és del 6,49%.

Aquests 43.070 títols es distribueixen de la següent manera: 10.319 de ficció, 17.348 de no ficció i 15.402 d’infantil i juvenil. Respecte el pes de les llengües, el 32,87% dels títols han estat en llengua catalana i el 67,13% en llengua castellana.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, el president de la Junta del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis; i el president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Albert Pèlach, han donat a conèixer les xifres de balanç de venda i lectura de la Diada de Sant Jordi pel que fa als llibres més venuts, els autors més destacats i les xifres generals de vendes.

 

Revetlla de Sant Jordi a les Biblioteques

La revetlla de Sant Jordi a les Biblioteques ha comptat amb 148 equipaments participants, respecte els 121 equipaments que varen participar l’any 2014. S’han organitzat un total de 210 activitats, en les quals han participat un total de 7.350 persones.

El conseller de Cultura ha volgut donar l’enhorabona a tots els agents implicats en la diada de Sant Jordi per fer “una jornada excel·lent en termes culturals i cívics i també editorials perquè les xifres que es presenten són molt positives”. Mascarell ha apuntat que cal seguir treballant i que la manera de fer-ho “ha de ser la cooperació entre gremis, administracions i la Generalitat. Si treballem plegats i bé, guanyarem efectivitat i més lectors amb més freqüència lectora”.

Mascarell ha dit que “amb unes lleis adequades, si el parlament de Catalunya pogués legislar, la compra de llibres podria desgravar”. El Conseller ha afegit que Catalunya és un dels països amb els índex de pirateria més alts d’Europa, una dada de la qual no ens podem sentir gens orgullosos.

Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters ha ressaltat que “hem trencat la tendència dels darrers anys i comencem a remuntar poc a poc” i ha reafirmat la voluntat “des del sector i les administracions treballar per enfortir les nostres empreses per ser més ferms i potents”.

De la seva banda, el president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Albert Pèlach, ha ressaltat que “amb les dades que han donat, ens hem de felicitar tots” i “celebrem que els tres llibres més venuts són en llengua catalana”.

Finalment, Patrici Tixis, president de la Junta del Gremi d’Editors de Catalunya: “ha sigut el millor Sant Jordi dels darrers anys i hem d’estendre aquesta tendència al llarg de l’any”.

La trobada d’avui ha comptat amb representants de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, el PEN català, Guionistes Associats de Catalunya, l’Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalana, Espais Escrits i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris