La tramuntana del Jazz arriba a L’Estartit

4.07.2017

Aquest estiu la tramuntana del jazz arriba a la Costa Brava: del 14 de juliol al 12 d’agost L’Estartit, amb les Illes Medes de fons, es convertirà en l’escenari idíl·lic pels amants del gènere. 

King Solomon Hicks | © Margherita Andreani

La quarta edició del Festival Jazz L’Estartit acollirà un total de 17 concerts d’artistes internacionals i de casa nostra, consolitats i emergents. Paral·lelament al Festival Jazz L’Estartit, Torroella de Montgrí acollirà un festival de música clàssica. La voluntat del festival és que L’Estartit i Torroella de Montgrí esdevinguin un escenari musical de referència a casa nostra, afirmava Albert Bou (president de les Juventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat organitzadora del festival) avui a la presentació de la programació a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. Per aquest motiu els dos festivals conviuen, coexisteixen i, fins i tot, comparteixen cartellera.

Segons Montse Faura, directora artística del Festival,  el festival d’enguany vol esdevenir una mostra de talent aventurer, “tant si tendeixen a mirar a l’ahir o al demà”. Tradició i avantguarda compartiran escenari aquest estiu a L’Estartit i ompliran els espais emblemàtics del municipi costaner: des de l’escenari principal de la Llevantina, al racó del Molinet, les seves platges i el village del Club Nàutic.

La programació ofical, marcada per la força i nuesa del blues, consta de 7 actuacions que tindran lloc a l’escenari principal del festival, a la plaça Lleventina. Serà el jove novaiorquí King” Solomon Hicks, “una de las figures emergents del blues més destacades dels últims anys” (en paraules de Faura) qui doni el tret de sortida al festival, amb un concert que tindrà lloc el proper dia 14 de juliol a la Lleventina.

L’esperada presentació del darrer treball de Madelaine Peyroux, “Secular Hymns” (15 de juliol) i l’actuació de l’emergent nord-americana Kandance Springs (21 de juliol) seran els plats forts del festival, emblemes de la fusió de jazz i soul.

Madeleine Peyroux | © Shervin Lainez

La fusió i la hibridesa seran les protagonistes de la programació del mes d’agost. El trio de Marco Mequida presentarà el projecte MAP, guardonat amb el premi Enderrock 2017 com a millor disc de jazz,  el proper 5 d’agost. La vetllada culminarà amb el “swing revival” del britànic Ray Gelato (5 d’agost) . El festival tancarà la seva programació oficial amb una vetllada de jazz fusió doble concert de la mà de la música afrocubana del jove trompetista Carlos Sarduy (12 d’agost) i del trio format  pel baixista Carles Benavent, el saxofonista Jorge Pardo i el trompetista Raynald Colom en un excepcional quintet per cloure l’edició d’enguany amb una memorable vetllada de jazz fusió (12 d’agost).

A més a més de la programació oficial tindran lloc dos cicles complementaris: el “Jazz en banyador” i el “Fringe” (en anglès, “al límit”). Els divendres al vespre la platja de L’Estartit, amb les Medes com a teló de fons, esdevindrà l’escenari del “Jazz en banyador”, una iniciativa de l’oficina de turisme de L’Estartit. En aquest cicle obert, hi participaran grups com  Equinox Jazz Trio, Paula Grande, Marian Barahona o Funk Me.

Finalment, el festival conclourà amb “Fringe”, un cicle que neix amb la finalitat d’esdevenir, en paraules de la directora del festival, “un planter de talents”. El Festival Jazz L’Estartit i el Festival Torroella de Montgrí compartiran la programació de “Fringe”, on participaran artistes emergents d’arreu.

Tal i com recordaven Faura i Bou, el festival nasqué com una aposta i un projecte comú de la localitat empordanesa i la premissa del festival és que sigui que tothom en sigui partícip: que les entitats, els comerços i la ciutadania siguin els protagonistes.  Un dels propòsits del festival ha estat el d’oferir una programació accessible (formant part de la plataforma Apropa Cultura) i democràtica amb la voluntat d’apropar el jazz a tothom.